Zobacz pełną wersję : Proste i niedrogie zwiekszenie mocy Civic 1.3 95r.
WaszMiszcz
12-12-15, 19:52
Witam.
Kupilem niedawno Hanie V z silnikiem 1.3 z 1995roku,auto podoba mi sie,lecz chcialbym troche zwiekszyc moc.
Jako ze jestem zielony w tych sprawach,pisze tu do Was,chcialbym niewielkim kosztem zwiekszyc moc,bezpiecznie abym nie musial sie bac ze panewki ujrza swiatlo dzienne oraz z silnikiem nic sie nie stanie.
Oczywiscie nie chce go zylowac na 200 kucy,chcialbym aby moja Hanka wyciskala ze 100-110 kucy,bylo by idealnie :).
Nie mam za duzo pieniedzy do zainwestowania w silnik,gdyz w aucie musze jeszcze niestety zrobic slawna w tych autach blacharke :/.
Mialbym do wydania 1200-1500zl na podwyzszenie mocy,mozecie mi cos polecic lub poradzic ? Za odpowiedzi z gory dziekuje,oraz mam nadzieje ze mi pomozecie :).
Pozdrawiam
Zrobić z niego D13Z6. Chyba najlepszy sposób na ogarnięcie tego tematu, chyba się powinieneś zmieścić na upartego w tych pieniądzach by było dobrze :)
WaszMiszcz
13-12-15, 14:23
Raczej wolalbym sie nie bawic w swap,malo sie znam,a nie dam nikomu dlubac w mojej Hani..:D Myslalem nad zmiana walka,jakis kolektor 4-2-1 i takie lekkie modyfikacje :)
W przyszlym miesiacu chce zalozyc stozkowy filtr powietrza,nie wiem czy da on cos mocy ale warto sprobowac :) Tez chce ja tak zrobic,aby po wcisnieciu pedalu gazu nie bylo wiru w baku..:)
D13z6 to nie swap a założenie głowicy z d16z6 (z vteciem) + dołożenie wtrysku wielopunktowego. Trzeba przerobić do tego wiązkę i wystroić. Wydaje mi się że to jedyna słuszna opcja jeśli chcesz na prawdę coś pomodzić bo grzebanie w gaźniku to męka i niewielu się na tym zna. A jak nie chcesz się w to bawić to wałek i kolektor można założyć ale nie ugra się na tym dużo, za to koszty mniejsze w 500zl powinieneś się zmieścić.
WaszMiszcz
13-12-15, 19:58
A silnik wytrzyma,nie bedzie problemu z zywotnoscia :) ?
Mysle ze w takim wypadku zrobie tak jak mi radzicie,przepraszam ze na poczatku nie zczailem o co biega ale tak jak mowilem jestem zielony..:).
A po tych modyfikacjach,do ilu koni mniej wiecej powinna wzrosnac moc ?
WaszMiszcz
13-12-15, 23:10
Oraz czy mozecie mi polecic kogos kto zrobilby mi to fachowo i nie policzy jak za zloto,z Warszawy lub okolic:)?.
za 1500 zł nie zrobisz d13z6 , sama głowica to teraz przynajmniej 500 zł, a gdzie reszta części. Za 1500 zł to spokojnie zrobisz MPFI na osprzęcie z d15b7 lub d16z6 i jeszcze ci zostanie :)
Jak się trochę poczeka to glowice da się dorwać w okolicach 200zl (mi przynajmniej się udalo kompletna z zaworem vtec), a bywają zestawy do przejścia n mpfi za niecałe 400zl, wiec jakbyś robił wszystko sam to mogło by sie udac za 1500zl ale jak chcesz komus to zlecic to faktyko, nie starczy.
Nie lepiej zrobić swap na d15/d16 i dopiero w tym rzeźbić?
WaszMiszcz
14-12-15, 17:34
Nie chce sie bawic w przekladke silnika,z powodu ze mam ograniczone srodki i jestem zielony w tych sprawach.
Dzieki wszystkim za odpowiedzi,postaram sie odlozyc troche gotowki do przyszlego roku jak sie uda to bedzie d13z6 jak nie to zadzialam z mpfi.
Tak czy tak,w tym momencie priorytetem jest blacharka,mysle ze jakos w lutym lub marcu bede dzialac z silnikiem a do tej pory jeszcze duzo sie moze zmienic :).
Pozdrawiam
kaczka208D
14-12-15, 19:59
Jak się trochę poczeka to glowice da się dorwać w okolicach 200zl (mi przynajmniej się udalo kompletna z zaworem vtec), a bywają zestawy do przejścia n mpfi za niecałe 400zl, wiec jakbyś robił wszystko sam to mogło by sie udac za 1500zl ale jak chcesz komus to zlecic to faktyko, nie starczy.
Za 400zl na gratch z b7 obd1 haha ?
Nie zartuj nawet, mpfi na gratch z b7, z6 zrobione tak zeby to mialo rece i nogi to ok 1000zl.
Widziales w ogole kiedys na oczy ile trzeba gratow zeby zrobic d13b7 ? Do tego dolacz rozniez bak paliwa z pompa bo eg3 ma mechaniczna pompe. Przerobka kompka P06 pod mapy d13b7....
Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
Przy swapie odpada koszt strojenia, d15z6 mozesz kupic za 1200-1500pln, masz 114km na wstępie co w połączeniu z krótką skrzynią d13 i lekką budą powinno śmigać.
kaczka208D
14-12-15, 20:19
Juz nawet d13 po mpfi wypluje niewiele mniej od tego d15z6, a nie ma ryzyka ze kupi zajechany slupek bo przy swapie nigdy nic nie wiadomo ;)
Wystroic tez koniecznie nie trzeba, prawie kazde d13b7 smiga na mapie od jogala i nic sie nie dzieje. Sam juz prawie drugi rok jezdze :)
Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2