Zobacz pełną wersję : CIVIC 1.4 SPORT Komputer spalania
Witam,
posiadam od kilku dni CIVIC'A VII 1.4 w wersji SPORT z 2004r. nie mogę znaleźć spalania średniego. Czy ten model wgl. taki bajer posiada ? Na komputerze jest tylko aktualny przebieg, ten który możemy kasować i jeszcze jedno czego kompletnie nie rozumiem ,bo pokazuje tak samo jak ten kasowalny przebieg :/
Pozdrawiam :)
Civic 2004-2005 Sport ma wskazanie średniego spalania oraz temperaturę w standardzie w każdym egzemplarzu. Jeżeli nie masz tzn. że albo: to nie model 2004 a 2003, dwa to licznik jest przełożony z innego modelu.
Dziwna sprawa , jest ona z 2004r. jak sprawdzić czy jest to model z tego roku? Honda cała w oryginale ,nie malowana itp. , więc nie wiem po co by ktoś to wymieniał... Szczerze wątpie aby licznik padł i ktoś musiał wymienić :D
Btw. 2003 to chyba przedlifty były ? Ja mam polift :)
Nie raz zdarzało się że licznik padł i zmieniano. Podaj VIN to dowiemy się który rok auta ;)
Ciekawi mnie to :D Średnie spalanie to byłaby fajna sprawa ...
Jak sprawdzałem po VIN przy kupnie to był model 2004 , na pewno :)
Tak ,więc to chyba zbędne ... Czyli możliwe ,że mógł być wymieniony licznik?
Jeżeli to coś pomoże to mogę dać zdj to co mam na wyświetlaczu :)
Widziałem różne cuda np. licznik w polifcie w wersji przedliftowej 2001-2003...przebieg jest w liczniku więc sam sobie odpowiedź po co wymieniają czasem na inny. Zrób zdjęcie to dużo nam powie.
ja mam 2005 sedan 1.6 Es (wiec chyba nie sport :) ale tez nie mam sredniego spalania i termometru, wiec polift w tej wersji tez tego niema co mnie boli. Termometru teraz brakuje najbardziej bo przymrozki, zastanawiam sie czy sobie jakiegos nie dolozyc
http://i66.tinypic.com/wmdr4p.jpg
http://i67.tinypic.com/2yzlo9u.jpg
http://i68.tinypic.com/20aosnc.jpg
Poza przebiegiem można tylko przełączyć na opcję widoczne na 2 i 3 zdjęciu. Tej funkcji na 3 zdjęciu w ogóle nie rozumiem , o co tam chodzi?
@kobert termometr by się przydał również ... Brakuje go niestety :(
analyzer64
10-12-15, 18:39
Można wyjąć licznik i sprawdzić też z którego jest roku. Jest naklejka.
Co to jest w ogóle za spalanie? 188.4/100 :D
Właśnie nie wiem , to jest od spalania? Ja już jestem w kropce :/ U Was "l/100k" to spalanie?
To niby "spalanie" idzie tak samo jak przebieg kasowalny ;)
Tak, z tyłu licznika jest data więc jak potrafisz to możesz go wyciągnąć, ale....
Wygląda że to licznik z polifta więc by się zgadzało tylko co to za wskazanie spalania ?! w tym miejscu powinno być. Są generalnie 4 opcje jak przełączasz. Licznik całkowity przebiegu, licznik dzienny, spalanie i termometr. Każdy sport to ma.
Civica mam od kilku dni ,więc nie chciałbym go jak na razie rozbierac ;) U mnie są 3 opcje całkowity, dzienny,niby to spalanie (idzie tak samo jak dzienny) ,termometru nie mam...
No to tym bardziej dziwne...nic więcej ja już niestety nie pomogę. Powinny być 4 opcje. Czemu są 3 a na spalaniu jakiś kosmos to nie wiem niestety, ale samo się to nie zrobiło
Ciężko mi powiedzieć od kiedy tak jest ,bo civic u mnie od soboty, w takim stanie kupiłem :) No nic będzie robiony rozrząd na dniach to może mechanik zerknie ;)
-Przebieg całkowity
- przebieg aktualny "A'' ten co kasujesz km po wyjeździe na przykład ze stacji
-przebieg aktualny ''B'' możesz sobie skasować np. gdy masz pól baku
Tak jest w em2 nie wiem jak jest w sporcie może cos ci to podpowie ;)
no a jak zle mowie to sory ;)
Tyle to wiem :D Jak widzisz to ustalilismy, że mam średnie spalanie tylko źle pokazuje :/
analyzer64
10-12-15, 21:31
W EP jest:
1- przebieg całkowity
2- przebieg dzienny
3- spalanie średnie l/100km
4- temperatura zewnętrzna
Co jest wkurzające to resetując przebieg dzienny, resetuje się także spalanie średnie. Przebieg dzienny pokazuje do 1000km, potem leci od zera.
A skoro piszesz, że spalanie wskazuje to samo co przebieg dzienny to masz coś porobione w instalacji według mnie. Powinieneś ściągnąć licznik i obejrzeć wiązkę :)
U mnie jest tak samo jak opisał analyzer64 . Pewnie ktoś grzebał w zegarach i coś spitolił :(
Pewnie coś tam nie halo jest, ale dziwi mnie fakt ,że wgl nie mam temperatury... Rozumiem jakbym miał i kreski ,bo źle podłączone czy coś, a tu w ogóle nie mam opcji przełączenia na nią. ..
Ogólnie dziękuję Wam za pomoc ,chociaż wiem co powinno tam być :)
A tutaj jak się kasowało jedno to drugie zostawało... Ciekawe :D
:
W EP jest:
1- przebieg całkowity
2- przebieg dzienny
3- spalanie średnie l/100km
4- temperatura zewnętrzna
Co jest wkurzające to resetując przebieg dzienny, resetuje się także spalanie średnie. Przebieg dzienny pokazuje do 1000km, potem leci od zera.
A skoro piszesz, że spalanie wskazuje to samo co przebieg dzienny to masz coś porobione w instalacji według mnie. Powinieneś ściągnąć licznik i obejrzeć wiązkę :)
W kolejnym genie juz ten blad naprawili i sa tam 2 liczniki dzienne A i B i np na tym pierwszym mogles miec spalanie z kiluku lat a na drugim np jakas ostatnia trasa i nie liczy oczywiscie do tysiaca tylko ile sie chce . No i ja tu mam tez licznik dzienny A i B ale spalania juz nie pokazuje :) jednak i w ufo i w 7gen spalanie jest zanizone o 0,5-1 litra wiec jak chce sie zmierzyc dokladnie to i tak trzeba liczyc samemu :) i nie boli mnie tak to ze tego nie mam jak nie manie termometru zewnetrznego:)
analyzer64
11-12-15, 07:07
Termometr można sobie pociągnąć do instalacji.
Mnie w nowym liczniku cieszy to, że temperaturę zewnętrzną pokazuje na "głównym ekranie", nie muszę klikać, żeby ją wyświetlić. Ale szkoda, że zawyża o jakieś 2 stopnie, być może powodem jest lokalizacja tego czujnika.
Będę musiał coś z tym pokminic :)
Licznik wyjęty jest z 2004 czyli przypuszczam ,że to oryginał :)
http://i65.tinypic.com/2lc9oqu.jpg
http://i68.tinypic.com/aexved.jpg
http://i67.tinypic.com/4loc1x.jpg
analyzer64
13-12-15, 14:47
Na pierwszy rzut oka na te Twoje kostki to masz wszystko dobrze podłączone, jak u mnie przed zmianą licznika. I przewód od termometru też jest (różowo-czarny w niebieskiej kostce).
Może to być sterownik komputera? Jeśli tak to wiecie gdzie on się znajduje?
Witam.Nie chcę zakładać nowego tematu a mam podobny problem.
Kupiłem dziś EP2 Sport'a i nie pokazuje średniego spalania.
Jest przebieg całkowity
przebieg dzienny
średnie spalanie
temperatura
Ale spalanie cały czas pokazuje 0,0L/100km może ktoś coś podpowie?
Jeśli jest to przedlift z przełożonym licznikiem z polifta to tak się będzie działo.
Poliftowe EP3 tez nie pokazuje spalania, Sport ma (prawie) takie same zegary wiec moze cos w tym byc, ze w sporcie tez nie ma.
W każdym sporcie polifcie jest komputer i temperatura. KAŻDYM EP1,EP2 i EP4
Ja i siebie mam w 2004 roku w ep2 mam przebieg, przebieg kasowalny. Spalanie dla tego przebiegu kasowalnego, temperaturę. Jak szukałem dla siebie auta to widziałem egzemplarz z 2005 roku co temperaturę miał wyświetlana non stop... Ten wyświetlacz był wyższy chyba i tempratura była podana zawsze oobok opisu. Np. 6 stopni l/km i pod spodem średnie spalanie. U mnie niestety tak nie jest, muszę wybrać jedno z 4.