PDA

Zobacz pełną wersję : Po deszczu woda na wycieraczce pasażera :(

Pablo18Kce
08-08-08, 20:19
Witam

Dziś po przejechaniu kilkunastu kilometrów w strasznej ulewie zauważyłem, że na wycieraczce pasażera z przodu jest woda. Jak już stanąłem i schyliłem się pod schowek to zauważyłem, że kapie ona z pod schowka z boku takiego dużego białego plastiku. Co może być przyczyną i jak ją usunąć. Nie rozbierałem jeszcze schowka by zrobić większe oględziny, zauważyłem to przed chwilą.
Spotkał się już ktoś z czymś takim ? Dodam tylko, że to EG4 D15B2 93 rok bez klimatyzacji.

Pozdrawiam
Paweł

stashek
08-08-08, 23:08
Tak, niedrożne odplywy pod przednia szyba, woda splywa to wiatraczka i kapie z jego obudowy, mam to samo. Wlasnie wymieniam szybe i przy okazji udroznie kanaliki

Pablo18Kce
09-08-08, 10:04
stashek Dzięki za odp. A w razie czego gdy będziesz robić to u siebie możesz pstyknąć kilka fotek chociaż jak się do tego zabrać ? Ps. i tak przy okazji ile płacisz za wymianę przedniej szyby ? ja zauważyłem u siebie jeden nie ciekawy odprysk i boje się, że z biegiem czasu zacznie zamieniać się w "pajączka" Lepiej wymienić czy oddać do zakładu co naprawiają ? Mam u siebie taki w pobliżu co daje na to dożywotnią gwarancję i kosztuje to ponoć wiele mniej niż nowa szyba.

Pozdrawiam
Paweł

stashek
09-08-08, 12:27
Pstrykne, gdzies w przyszlym tygodniu, podczas rozbiórki do lakierowania. Generalnie pajaczek nie moze byc w polu widzenia kierowcy. Nowa szyba 245zł z nordglassu, za wymiane daje jakies 50zł.

drypaul
11-08-08, 10:25
U mnie dokładnie tak samo kapie woda, w tym samym miejscu. Jeszcze się nie tym nie zajmowałem.
A co do szyby, to skoro masz pajączka, to ja bym proponował wymianę całej szyby.
Też kiedyś mi się zaczęło od malutkiego pęknięcia, potem zaczęło się powiększać, ociągałem się z wymianą szyby aż mi w końcu przy kontroli psy dowód zabrały...

Pablo18Kce
11-08-08, 15:37
Nie nie. Pajączka jeszcze nie ma. Narazie są dwa małe odpryski, ale wiem, że z biegiem czasu to się lubi zamienić w Pajączka. Wiem, że jak jest pajączek to już musztarda po obiedzie i trzeba wymienić, a odpryski naprawią, i dają na do dożywotnią gwarancję. Znajomy robił pare lat temu w vectrze regenarację i zapłacił około 60 zł, do dziś się trzyma i nie ma śladu. Ponoć miejsce gdzie jest odprysk nawiercają malutkim wiertłem, wypełniają jakąś bezbarwną substancją na bazie żywicy, następnie jak to zastyga to szlifują. Efekt końcowy jest ponoć super.

drypaul
11-08-08, 15:42
Dokładnie tak robią jak piszesz.
Tylko podobno nawet po takim zabiegu jest jakieś zniekształcenie na szkle i nie powinno się robić takich napraw jeżeli masz uszkodzenie np. na wysokości oczu, bo może to pogarszać widoczność np. w nocy albo podczas deszczu.
Ale to tylko zasłyszane opinie, sam tego nie przerabiałem :-)

RDK
03-09-08, 19:10
Miałem podobny problem, chciałem koniecznie zobaczyć o co chodzi, wykręciłem schowek, położyłem się pod schowek i odkręciłem jeden biały plastik [ten pusty] oraz obudowę wentylatora i wyjąłem wentylator, odczepiłem od kabel od prądu [na wcisk jest] później otworzyłem maskę, odczepiasz tą uszczelkę którą widać na pierwszy rzut przyczepioną do podszybia [niektorzy nie mają] odkręcasz podszybie przy szybie, później pod maską wypinasz wszystkie spinki od podszybia... to co zastaniesz tam [jeśli nigdy tego nie robiłeś] przejdzie twoje najśmielsze oczekiwania :D syf brud i ubóstwo, błoto [sic!] wyciągałem garściami, oczyściłem z grubsza, wziąłem wąż zamknąłem drzwi i szyby od auta i leją na to podszybie czyściłem starą szczoteczką do zebów :D
dwie ważne sprawy:
możesz mieć zgnitą blachę tam gdzie jest przymocowane podszybie [u mnie zdrowa blacha :) ] wtedy nie pomoże Ci czyszczenie niestety.
przed laniem wody zauważ że po stronie pasażera jak odkrecisz podszybie i po wykreceniu wentylatora jest normalnie dziura wielkosci 15cm x 10cm - masakra, normalnie dziura którą wentylator sobie pobiera powietrze. zasłoń jakąś reklamówkę i wtedy lej bo sobie powódź zrobisz w środku

po takich zabiegach narazie wszystko wporządku, choć sporawego deszczu nie było jeszcze.
aha, podszybie można wyjąć przy otwartej masce [musisz odkrecic wycieraczki] trzeba się nagimnastykować chwilkę. ale spokojnie da radę
przy wyciąganiu spinek możesz sobie je połamać, warto zamówić stąd
www.spinkisamochodowe.pl

Tomik232
04-09-08, 11:07
Ja mam taki problem ze od pasarzera i kierowcy mi przecieka po duzych ulewach

chester-lp
04-09-08, 12:38
Pstrykne, gdzies w przyszlym tygodniu, podczas rozbiórki do lakierowania. Generalnie pajaczek nie moze byc w polu widzenia kierowcy. Nowa szyba 245zł z nordglassu, za wymiane daje jakies 50zł.

Kurcze, ja też wymieniam teraz szybę przednią z nordglassu bo mam dwa ślady po kamyszkach ale chodzi mi o cene która podałeś ... u mnie szyba 300baksów i 100zł za wymiane :eek: Normalnie szok :confused: