Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z komputerem P30

medyk88
05-12-15, 19:02
Witam,
Problem dotyczy Hondy CRX del Sol z 1993 roku. Zacznę od początku. Zaczęły się problemy z odpalaniem auta. Czasami odpalała normalnie, czasami musiałem chwilę poczekać aż zgaśnie kontrolka Check Engine i zacznie działać pompa paliwa. Problem zaczął się pogłębiać i musiałem czekać aż 30 minut, żeby ją uruchomić. Iskra była, paliwa w listwie brak. Myślałem, że to może przez słaby akumulator, kupiłem nowy i nadal nic. W pewnym momencie, po godzinnym oczekiwaniu dałem sobie spokój, uznałem, że coś umarło. Kupiłem przekaźnik pompy paliwa, nadal nic. Wymieniłem i nasmarowałem miedzią w spray'u wszystkie przewody masowe, nadal nic. Wymieniłem pompę paliwa, nadal nic. Pożyczyłem komputer P28, auto odpalało normalnie. Winowajca znaleziony! Kupiłem komputer P30 z wgraną "mocniejszą" mapą paliwa. Podłączyłem i Check engine gaśnie od razu, ale nie działa pompa paliwa. Podłączyłem P28, odpalił normalnie, podłączyłem stary P30 i też udało się uruchomić auto. Raz normalnie, raz z małą zwłoką, ale działa.

Teraz pytanie, dlaczego stary P30 wariuje i odpala raz normalnie, raz z długą zwłoką, a raz wcale? Dlaczego w nowym P30 pomimo gaśnięcia kontrolki Check engine nie zaczyna działać pompa paliwa? Czy jeden lub oba z tych komputerów uda się odratować? Oczywiście wywalenie 500zł za naprawę komputera za 300zł mija się z celem.

medyk88
08-12-15, 19:01
Już wiem, że ten nowy P30 jest uszkodzony (na drugim aucie też nie odpala). Zareklamowałem u sprzedawcy. Czekam na naprawę komputera, bądź wymianę na inny (P30/P28). Znalazłem człowieka, który naprawia komputery, ale raczej skorzystam z jego usług, jak się okaże, że nie dostanę za zareklamowany komputer drugiego.