Zobacz pełną wersję : Dziwny problem EP2 D16V1
Witam, od jakiegoś czasu moja honda sporadycznie gaśnie na wolnych obrotach. Problem ten występuje też podczas jazdy, samochód zachowuje się tak jak by miał zaraz zgasnąć, jest poprostu szarpnięcie. Przy tym wszystkim zapala się kontrolka silnika "check" która po chwili gaśnie, lecz po podłączeniu kompa nie wyskakuje żaden błąd. HONDA z silnikiem D16V1 + lpg polift. Byłem też u gazownika lecz wszystko jest w normie. Może ktoś miał podobny problem w swojej EP???
analyzer64
03-12-15, 19:00
Na benzynie i na LPG ten objaw występuje? jeśli na LPG to zobacz czy nie ciągnie lewego powietrza.
na benzynie mi się nie zdarzyło. EP mam od 3 miesięcy i przez 4k km bylo dobrze teraz zaczęło się coś robić ;/. 3 dni potrafi być dobrze a potrafi 1-2 razy dziennie przygasać
analyzer64
03-12-15, 20:34
Sprawdziłbym dolot i pojechał na regulację tej instalacji.
świece wymienione, rozrząd, oleje filtry itp. zawory wyregulowane, instalacja gazowa w jak najlepszym porządku świeżo po przeglądzie i wymianie filtrów
na benzynie mi się nie zdarzyło.
Pojeździj na samej benzynie parę dni. Jest prawdopodobieństwo, że gazownik
nie umie wyregulować, ustawić mapy dla gazu. Ale się do tego nie przyzna
i będzie cię odsyłał na diagnozę komputerową.
świece wymienione, rozrząd, oleje filtry itp. zawory wyregulowane, instalacja gazowa w jak najlepszym porządku świeżo po przeglądzie i wymianie filtrów
Jaka instalacja?? zakładana przez poprzednika?? od ilu lat w saochodzie??
jak na PB jeździ ok i cały osprzęt jest w porządku to tylko i wyłącznie regulacja gazu i nie daj się odesłać z kwitkiem
zgadzam się , to gaziarz ma problem z mapą.
Dobra dziś podczas jazdy zapalił się check i samochód już nie próbował zgasnąć. W weekend podjade na kompa i okaże się w czym tkwi problem.
Byłem w weekend na kompie. Komputer nie widzi żadnych błędów, lecz po wyczyszczeniu błędów których komputer nie widzi check zgasł. Kilka dni był spokój aż do dziś. Szarpie co chwile, na wolnych obrotach na lpg gaśnie a na PB obroty spadają lub skaczą do 2tyś i też szarpie. Szarpanie występuje do 2,5 tyś obrotów. Jak jadę ze stałą prędkością np 100 na 5 biegu jest dobrze.
Mam właśnie gaz założony na ten silnik. Czy odpinales aku ostatnio? Tak u mnie wyglądało po założeniu, reset kompa, tez tak szarpal, potem się ustawił, następnie check się złapalil po tym jak przyjechałem kawałek na benzynie, skasowalem checka i jest ok. Jednak za 700 km będą mi mapy jeszcze poprawiać. Obstawiam, że to wina lambdy.
Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka
Miałem kiedyś podobny problem. Sprawdź czy masz właściwe świece zamontowane. Niestety kiedyś jakis osiol sprzedał mi niewłaściwy model świec i po ok 5-6 tyś km zaczęła się masakra dokladnie jak u Ciebie. Z tym że problem coraz bardziej się nasilał.
aku nie odpinałem. Świece miałem wymieniane razem z rozrządem olejami itp jakieś 4-5k temu, niestety nie wiem jakie są zamontowane. W weekend sprawdze
Niemal na 99% jestem pewny że masz złe świece.
Mi gość sprzedał świece starego typu. Do epek 1.6 dedykowane są świece z wbudowanym wewnętrznym rezystorem 5kOhm. Powodzenia i daj znać czy Ci się udało zdiagnozować problem :) Ja dłuuuuugo szukałem odpowiedzi. W końcu gdzieś ktoś na ckpl opisał problem. A wymienił pół samochodu.
znalazłem też taki temat: http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?138202-D16V1-Rwie-i-szarpie
identycznie jak u mnie więc jestem przekonany że świece, szczególnie że na początku zdarzało się to raz na tydzień później co 300 km~ a od dziś ciągle.
Po wymianie świec problem ustąpił. Dzięki wszystkim za rady :D:D
Po wymianie świec problem ustąpił. Dzięki wszystkim za rady :D:D
Brawo :)