PDA

Zobacz pełną wersję : Zepsuty licznik przebiegu 4d 96r.

rikamaru
03-12-15, 12:12
Witam.

Mam pewien problem ponieważ niedawno kupiłem hondę i zepsuł mi się właśnie licznik kilometrów (ogólny i dziennego przebiegu). Objawy są takie, że przekręca się dość żwawo bo autko miało realnie przejechane 230 tys+ a gdy się zepsuł to po kilku dniach licznik już pokazywał 500tys+ a dzisiaj juz ponad 700tys. Od dziennego przebiegu gdy zresetowałem to po przejechaniu 15km pokazuje, że przejechałem ponad 200.
Widać, że licznik lata sobie jak chce więc macie może jakieś pomysły co z tym fantem zrobić? Czy da się to jakoś naprawić i skorygować licznik z powrotem żeby znów pokazywał prawidłowo kilometry?

filipfm
03-12-15, 12:24
Cześć,
wypadałoby się przywitać w odpowiednim miejscu na forum i trochę ogarnąć jak jest zbudowane forum :)

A pierwsze wnioski są następujące:
1. Typowy Mirek handlarz pewnie w ramach przygotowania auta do sprzedaży zajął się też wskazaniem przebiegu
2. Zapytałeś w złym dziale
3. Najtaniej zapewne będzie kupić inny sprawny licznik.

rikamaru
03-12-15, 12:40
Wybaczcie, już się przywitałem :) Forum dopiero ogarniam więc przepraszam jak zły dział.

A co do licznika to tak myślałem, że pewnie dobrze będzie zakupić inny w całości i podmienić, ale co z przebiegiem? Bo jeśli kupie licznik od innego samochodu to dostane jego przebieg... ;/

Matt_Btw
04-12-15, 07:16
Ustawienie przebiegu w liczniku Hondy jest dziecinnie proste. Sam u siebie zmienialem licznik 3 razy, i zawsze musiało mi sie zgadzac co do kilometra z oryginalnym stanem.
Nad bębenkiem masz taką metalową belkę, Ostrożnie z obu stron ją podważasz by wyskoczyla z zatrzasków i mozesz juz swobodnie obracać. Na koniec musisz pamietac aby wszystkie liczby byly równo względem siebie i wciskasz belkę na swoje miejsce. :) Było kilka opinii o tym, jakoby ta metalowa belka była zalewana klejem, jak dotąd nie spotkałem się z tym.