Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Civic VI brak sprzęgła

Civic_15
02-12-15, 18:38
Witam, Mam taki problem .Posiadam honde Civic VI 1996 r . I na zgaszonym silniku biegi normalnie wchodzą a na odpalonym nie . I pedał sprzęgła jest taki miękki . I wszystko było dobrze jak jechałem później już jedynka ciężko wchodziła zgasiłem silnik i wgl biegów po odpaleniu silnika biegów nie idzie wrzucić nie ma sprzęgła . Co to może być ??

Brylant1
02-12-15, 18:42
Szukajka prawde ci powie, szukaj wyciekow kolo pedalow albo przy wysprzegliku

Civic_15
02-12-15, 18:58
Rozumiem . To będzie albo wysprzęglik lub pompa sprzęgła ??

Brylant1
02-12-15, 22:45
Sprawdz najpierw to.

Civic_15
03-12-15, 20:36
Przy wysprzęgliku nie ma wycieku . A pod pedałem sprzęgła tam gdzie jest ten tłoczek to widać takie jak by mokre ale zbytni nie . I jak się wciska sprzęgło to słychać jak skrzypi gdzieś w okolicach wysprzęglika .

sweet
03-12-15, 20:47
Co do skrzypienia to zdjąć gumową osłonę i przesmarować wysprzęglik.
Jak bieg nie chce Ci się zmienić to podpompuj kilka razy pedałem i powiedz czy wtedy wchodzi

Civic_15
03-12-15, 21:22
Pompowałem nawet dziesiątki razy i bieg dalej nie chce wejść . A pedał jest dalej taki sam może troszke twardszy ale nie dużo .

bartek_levis
04-12-15, 08:42
co tu kombinować sprzęgło do wymiany, a wyprzęgnik do regeneracji skoro ma zapocenia, niestety kiedyś przychodzi taki moment w okresie posiadania auta że trzeba wyłożyć grubszy pieniążek i żadne porady nic tu nie zmienią. rozbieraj jak masz kanał i trochę zdolności, albo do warsztatu...

Brylant1
04-12-15, 16:58
Z ta wymiana sprzegla to sie wstrzymaj, napraw wycieki, porzadnie odpowietrz uklad i zobaczysz co sie bedzie dzialo.

Civic_15
04-12-15, 17:28
Podeślecie jakiegoś linka do książki sam naprawiam ??

Civic_15
04-12-15, 21:04
Dzisiaj odkręciłem wysprzęglik i ta łapa co wystaje ze skrzyni to bierze od połowy a w drugą strone do wysprzęglika jest luźna . Czy tak ma być ? ? I jeszcze zauważyłem że jak odpale silnik i zaraz zgasze to w skrzyni słychać jakby coś się kręciło i zaraz przestanie łożysko ??

bartek_levis
07-12-15, 17:11
łapa ma tak być, to co popycha łapę to siłownik a pompę sprzęgła masz przy pedale podpięta, co do hałasu ze skrzyni to może olej do wymiany...

Civic_15
08-12-15, 21:51
Dzisiaj wykrecilem skrzynie prawie ale nie chce zejsc jest luźna i nic . Prawą półoś wyciągłem i mam pytanie czy trzeba lewą półoś też wyciągać ? ? Bo tak jakby ona blokowała . . Odpycham ją ale amortyzatuje i nie chce wyjsc .

Brylant1
08-12-15, 22:09
Wystarczy ze rozepniesz prawy sworzen zwrotnicy i odciagniesz ja jednoczesnie wyciagajac polos ze szkrzyni.

Civic_15
09-12-15, 06:45
Rozumiem dzięki . Czyli bez wyciągnięcia lewej półosi skrzynia nie wyjdzie ? ? Bo prawą ściągnałem i teraz trzyma sie na lewej . To nie musze odkręcać tej półoski od piasty tylko sam sworzeń zwrotnicy ? ?

bartek_levis
09-12-15, 12:59
nie musisz wykręcać wystarczy sworzeń wyjąć i wypinasz półoś ze skrzyni, odciągasz i gotowe

Civic_15
09-12-15, 19:50
Skrzynie już wyciągłem . I docisk ze sprzęgłem jest ok . Tylko te łożysko co jest na łapie w skrzyni jak je wyciągłem to jest one luźne i te zagięte blaszki co ma to dwie są pęknięte i można je rozpołowić . Czy to była wina łożyska że nie było sprzęgła ? ?

civic_lsi
09-12-15, 21:03
Takie głupie pytanie mam. Czy przed wyjeciem skrzyni sprawdziłes poziom płynu w zbiorniczku? Czy próbowałeś ewentualnie dolać i odpowierzyc?

Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka

Civic_15
11-12-15, 16:43
Tak sprawdzałem . Jednak okazało się że docisk cały ale tarcza posypana wgl sprężynki wyleciały jak odkręciłem docisk . I mam takie pytanie jakie sprzęgło polecacie kompletne takie nie za drogie i takie też żeby pojeździć na nim . Do 300 zł coś kupie ?? Co myślicie o firmie Valeo ??

civic_lsi
11-12-15, 20:59
Napisz jaki silnik tam masz.

bartek_levis
14-12-15, 11:50
valeo szło na pierwszy montaż, i działają dobrze sam już mam 80 kkm na valeo i działa jak nowe

Civic_15
19-12-15, 19:19
Sprzęgło Wymienione działa wszystko idealnie . Tylko jest problem wszystko skręciłem i jak jade to słychać jak by coś biło w prawym kole tak że nie idzie jechać . Podniosłem na lewarku i koło nie ma luzów . Co to może być ?? Przed wyjęciem skrzyni były sciągane półośki i odkręcane te dwie śruby żeby odchylić piaste z tarczą na bok .

pafels
22-12-15, 10:05
kurde mam ten sam problem :( wszytsko się zaczęło kilka dni temu jak z dnia na dzień pedał sprzęgła stał się miękki, wczoraj zaparkowałem, dzisiaj wsiadam do auta i nie mogę wrzucić żadnego biegu, sprzęgło poleciało?

jerdenk
22-12-15, 10:10
kurde mam ten sam problem :( wszytsko się zaczęło kilka dni temu jak z dnia na dzień pedał sprzęgła stał się miękki, wczoraj zaparkowałem, dzisiaj wsiadam do auta i nie mogę wrzucić żadnego biegu, sprzęgło poleciało?

Wysprzęglik sprawdź.

pafels
22-12-15, 11:03
a jak go sprawdzić czy jest dobry? już zamówiłem nowy, bo też go podejrzewam

bartek_levis
22-12-15, 12:04
a płyn w pompie jest może pompa padła ?

pafels
22-12-15, 12:08
płyn jest, samo sprzęgło też raczej wykluczam, bo ani się nie ślizgało, łapało też ok, zresztą było zmieniane ze 40tyś km temu więc wątpię że przy moim stylu jazdy bym je tak szybko zabił, wczoraj pojechałem po dom, było ok, dzisiaj nie mogę wrzucić żadnego biegu, a jak odpalę auto z włączonym biegiem to nie mogę go zrzucić, dziwi mnie też to że, jak odpalałem pierwszy raz to miałem zapiętą 1, wcisnąłem sprzęgło, auto z pewnym oporem zapaliło, ale nawet nie szarpnęło, tak jakby nic się nie działo dopiero przy próbie wrzucenia wstecznego zobaczyłem że coś jest nie halo