Zobacz pełną wersję : Ogrzewane lusterka i problem z przeprowadzeniem kabli
Chciałbym sobie zamontować w moim civicu 5D ogrzewane lusterka, nie chodzi tutaj o sam sposób montażu mat ale o sposób poprowadzenia przewodów z drzwi kierowcy i pasażera do kabiny. Chciałbym aby było to niewidoczne, a kable były ukryte w wiązce kabli idącej z drzwi do środka samochodu (taka gumowa osłonka). Niestety już próbowałem dostać się tam od strony drzwi i niestety utykam w połowie drogi.
W związku z tym mam pytanie czy ktoś zna sposób na łatwe poprowadzenie kabli tak żeby nie rozcinać tej gumowej osłonki? Może jakieś specjalne "narzędzia"?
musisz wyczepić tą gumę w miejscu gdzie łączy się z karoserią a kable wchodzą do wnętrza auta, z drugiej strony odczepiasz ją od kostki w drzwiach, jak już będziesz miał dostęp do tej osłonki z obu stron to bierzesz sztywny drut przekładasz przez gumę a następnie podczepiasz do niego swoje kable np. taśmą izolacyjną i wyciągasz.
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=6949&highlight=podgrzewane+lusterka
tu masz jak poprowadzić kable
musisz wyczepić tą gumę w miejscu gdzie łączy się z karoserią a kable wchodzą do wnętrza auta, z drugiej strony odczepiasz ją od kostki w drzwiach, jak już będziesz miał dostęp do tej osłonki z obu stron to bierzesz sztywny drut przekładasz przez gumę a następnie podczepiasz do niego swoje kable np. taśmą izolacyjną i wyciągasz.
No dobrze już widziałem tą gumę i ze zdjęciem jej z "zaczepów" karoserii nie będzie problemu, ponieważ ściąga się ją jak każdy inny kapturek ochronny ale z założeniem będą chyba raczej problemy... Czy da się założyć ją z powrotem bez ściągania drzwi bo tam jest naprawdę mało miejsca?
@Civic '99
Dzięki już kiedyś widziałem ten opis i niestety już mam podobny kabel wiszący z drzwi :)
Ja zakładałem po jednej i drugiej stronie, jest dużo łatwiej jeśli odkręcisz plastikowe nadkole, masz wtedy bardzo dobry dostęp do tego miejsca.
To już w takim przypadku łatwiej jest zdjąć drzwi albo przedni błotnik a nie nadkole?
Zdecydowanie nie. Odkręcasz wkręty mocujące nadkole- 2 w progu i 1 do błotnika ( więcej nie trzeba) i uzyskujesz dostęp do miejsca gdzie wiązka wchodzi do wewnątrz auta, zajmuje to 2 minuty.
Żeby zdjąć błotnik i tak musisz odkręcić go od nadkola , a zdejmowania drzwi w ogóle nie polecam.