Zobacz pełną wersję : Głośniki przód
witam właśnie stoję przed zakupem głośników na przód tz. systemu odseparowanego cena to ok 300zł i moje pytanie co polecacie będą zasilane wzmacniaczem o mocy 4x65w RMS
1. μ-Dimension EL Comp 6
2. PowerBass L-6C
przekraczają trochę budżet
MaTeUsZ_V212
08-08-08, 00:05
HERTZ DSK 165, możesz mieć je za ok 260zł. Słyszałem jak graja i powiem szczerze, że dzwięk przyjemny dla ucha. W porównaniu do moicj alpine s za cene duzo większą wypadaja super.
również polecam Hertze ! u mnie grają jeszcze bez wzmaka i w pelni mi wystarczaja ! dają rade i to porzadnie ! a na wzmaku jakimkolwiek ich możliwosci wzrosną bardzo !! polecam
Napisałeś około więc myślałem że mogą przekroczyć te 300 zł :)
W takim razie albo Hertze albo PB S-6C. Te drugie mam, używam i jestem bardzo zadowolony, teraz czekam na chwile żeby zamontować wzmaka i zobaczyć co jeszcze wtedy pokażą. Drzwi oczywiście wygłuszone matami.
tu masz s6c za 249 z wysylka kurierem za pobraniem GRATIS http://essa.com.pl/oferta/index.php?id=2,178&kid=179&pid=1094
Skorzytam Z tematu Kolegi .... Mam takie Pytanko Ja Mam W Dzwiach Moze Nie najmocniejsze Głosniki bo max 120 w
Musiałem zamontowac dystanse zeby szyba mogła sie opuszczac .. niestety od basu luzuja sie srubu od dystansów i co jakiś czas musze je dokrecac bo dzwi zaczynaja trzeszczec ... zna moze ktos jakis sposób na to ?
sa kleje do gwintow, smarujesz srubke i wkrecasz
a właśnie czy ktoś z forum robi dystnsy
dzięki chłopaki za odpowiedzi właśnie do mnie idą głośniczki takie jak sebush dał link jak zamontuje to podzielę się wrażeniami
pochwale się głośniczki spoko trochę mi się zeszło z wytłumieniem drzwi ale grają rewelacyjnie tylko w jednym z głośników w trakcie jazdy słyszę obroty (jęczenie )jak temu zaradzić
u-Dimension El Comp 6 -mam okazję kupic na przód , czy ktoś to podłączał i jak to gra.
Bliźniak gra dobrze w dobrze przygotowanych drzwiach
Bliźniak, pytanie co to za okazja? bo może wcale nie jest to okazja. Jak ppm702 podstawą są drzwi i fajnie było by je dowatować :)
W kwestii wygłuszenia to już kupiłem maty i będe wygłuszał je na wiosne , kwestia głośników pozostaje otwarta . Jak boczki bedą już zdjęte to trzeba by zmienić te śmieszne papierowe głośniczki fabryczne 13. Szukam głośniczków które ładnie graja nie basów po których wylatuja plomby, za stary jestem na to. Niestety w Bytomiu nie ma fajnego sklepu gdzie mozna porównać różne brzmienia i stąd moje pytanie.
słuchałem wiele głośników z tzw średniej półki wybrałem powerbass bo to dźwiek którego szukałem i znalazłem
hertz grał tez przyjemnie ale nie poodbała mi sie barwa wysokich tonów. powerbas zaskoczył mnie łagodnością tychże tonów i to jak precyzyjnie grają.
mój typ to powerbass L-6c kiedyś ksoztowały 439 teraz nie wiem
polecam sklepe www.essa.com.pl
oraz www.powe.pl
Ja mam model powerbass s6c z gwistkami hertza ht 25 i jestem zadowolony nawet bardzo
Potwierdzam, te powerbassy graja naprawde dobrze i mysle ze kazdy kto kupi bedzie zadowolony. Nie jest to jakis mega audiofilski zestaw ale dobre glosniki ze sredniej polki ktore zagraja dobrze nawet pod samym radiem. mysle ze w tej polce cenowej do 300zl to jeszcze warte uwagi sa albo hertze albo helixy.
PB przerysowuja niskie, ale je?li ktos lubi taka charaktyerystyke to bedzie zadowolony
jozek_marek
25-02-11, 23:42
To i ja się podepnę do tematu. Kwestia przednich głośników jest już mi znana. Ale co z tyłem? Wiem, że nie ma co zbytnio się spuszczać nad tylnymi głośnikami. Ale czy warto podłączyć je pod wzmacniacz? Też planuję wymianę audio i nie wiem czy zainwestować w mocniejszy wzmacniacz i podłączyć pod niego przód i tył, czy tył można sobie odpuścić?
Wypij piwo zamiast wydawac kase na tylne glosniki, chyba ze potrzebujesz efektowych do kina samochodowego
Ja osobiście polecam Helixy- na pierwszym radiu (jakiś nowy model Panasonic-a )to szczerze byłem nimi zawiedziony-brak basu, lekko pogłośnione dziwnie charczały. Na aktualnym radiu (Alpine CDA) głośniki odżyły-lepiej grają niż poprzednio. Myślę że jak zrobię wygłuszenie drzwi, to nic więcej nie będę potrzebował. Głośniki grają pod samym radiem.
Szczerze je polecam!!:)
jozek_marek
26-02-11, 18:24
Wypij piwo zamiast wydawac kase na tylne glosniki, chyba ze potrzebujesz efektowych do kina samochodowego
Lubię ładnie brzmiącą muzykę w aucie, lecz nie do przesady :D
Jednak chciałbym wrzucić coś w tylne miejsca, gdyż często jestem w trasie, a z racji tłumika pasowałoby żeby pasażerowie z tyłu coś słyszeli prócz warkotu :p
Ja osobiście polecam Helixy- na pierwszym radiu (jakiś nowy model Panasonic-a )to szczerze byłem nimi zawiedziony-brak basu, lekko pogłośnione dziwnie charczały. Na aktualnym radiu (Alpine CDA) głośniki odżyły-lepiej grają niż poprzednio. Myślę że jak zrobię wygłuszenie drzwi, to nic więcej nie będę potrzebował. Głośniki grają pod samym radiem.
A u mnie na CDA9855r jakoś z basami jest ubogo. Jednakże wstępnie nie obwiniam radia, gdyż z przodu mam jeszcze OEM Pioneery a z tyłu jakieś 3drożne Infinity (chociaż te powinny coś basu z siebie wydobyć).
Szczerze je polecam!!:)
Polecam ten zabieg (wygłuszenie) będziesz zadowolony.
Jeśli chodzi o głośniki polecam hertze-sprawdzone i w przystępnej cenie-na pewno zestaw odseparowany!.
Z tyłu nie inwestuj za dużo kasy bo to wyjście ostateczne, jeśli nie ma suba, ja mam boschmann 6x9 i trochę je ściszam bo dla pasażerów z tylu dudni.
jozek_marek
27-02-11, 02:05
Z tyłu nie inwestuj za dużo kasy bo to wyjście ostateczne, jeśli nie ma suba, ja mam boschmann 6x9 i trochę je ściszam bo dla pasażerów z tylu dudni.
Subwoofer kiedyś był, teraz jest nowy w planach. Tak też myślałem, że jak zainwestować w głośniki na tył to tylko w taki zestaw, który dysponowałby zdecydowanie wysokimi tonami. I oczywiście nie za drogi w zakupie (myślę na 6x9 przeznaczyć około 100zł, max 150).
Subwoofer kiedyś był, teraz jest nowy w planach. Tak też myślałem, że jak zainwestować w głośniki na tył to tylko w taki zestaw, który dysponowałby zdecydowanie wysokimi tonami. I oczywiście nie za drogi w zakupie (myślę na 6x9 przeznaczyć około 100zł, max 150).
Za 100 polecam peiying alien jak masz możliwość to posłuchaj jak grają.
Peing jest fajny ?eby popatrzec na chinski gadzeciarski wyglad, ale bron boze sluchac tego dziadostwa...
Wysokie, z tylu... Napisze jeszcze raz - jak ogladasz film albo sluchasz koncertu to odwracasz si? tylem do telewizora/sceny ?eby mniec dzwiek za plecami?
Peing jest fajny ?eby popatrzec na chinski gadzeciarski wyglad, ale bron boze sluchac tego dziadostwa...
Wysokie, z tylu... Napisze jeszcze raz - jak ogladasz film albo sluchasz koncertu to odwracasz si? tylem do telewizora/sceny ?eby mniec dzwiek za plecami?
jozek_marek chce założyć głośniki za konkretną kwotę z tyłu z tąd moja propozycja peiying:)
czy dawać głośniki z tyłu czy nie to już oddzielny temat.
P.s. wypowiem się tylko że to nie taki zły pomysł z głośnikami w półce-tym bardziej że np. ja non stop potrzebuję bagażnik do przewozu, od dłuższego czasu korzystam z takiego rozwiązania-nie narzekam.
A ja w całości podpisuję się pod Ppmem.
Osobiście wolał bym dołożyć te pieniądze na lepszy odseparowany zestaw przedni, niż wkładać głośniki na tył.
Mnie osobiście bardzo przeszkadza jak tylne głośniki budują scenę w aucie, bo to nieporozumienie, a niestety w 90% przypadków u osób, które tylne głośniki posiadają tak właśnie jest.
gloniki na tyl mozna wlozyc ale pasowalyby jakies lepsze zeby nie psuly efektu, przyciszyc je tak zeby nie bylo ich slychac z przodu i wtedy uzupelnialyby tylko scene pasazerom z tylu. jesli nie chce sie suba w bagazniku to dla glosnikow niskotonowych w polce mozna zrobic jakies komory i tez to jakos zagra. w systemie bose chyba sa takie glosniki.
Zrezygnowac z glosnikow z tylu, dolozyc te 100zl i kupic cos lepszego na przod... przykladowo Focale, u dimension lub jakis wyższy od wymienionych wczesniej model Hertza lub Powerbassa... tyl jest zbędny
Najpewniej posłuchać w innych autach i znajść swoje rozwiązanie, każdy z nas ma różne wymagania i potrzeby;)
ja to ujmę w ten sposób - nareszcie się dorwałem do czegoś więcej niż urzadzenie mobilne ;)
Kiedyś miałem rozwiązanie pośrednie, czyli (w EJ9) przód system Hertza + sub z czterokanałowego wzmacniacza i do tego elipsy zasilane z radia z tyłu w miejscach fabrycznych. Efekt był taki, że "fader" był przestawiony na przód, a tył wyłaczony. Po pewnym czasie zdemontowałem "balast" i do tej pory leży w piwnicy. W międzyczasie zmieniły się wszystkie komponenty i koncepcja systemu, ale to już inna para kaloszy.
Innymi słowy - jeśli zależy właścicielowi na poprawnym słuchaniu dźwięku stereo to tylne głośniki są zbędnym balastem. Jeśli z kolei chodzi o słuchanie radia z pasażerami w jakości zbliżonej do kasety magnetofonowej to mozna zbudować "system" rodem z salonów samochodowych oparty na "fefnastu" głośnikach, któy reprezentuje sobą wyciąganie kasy z kieszeni przyszłych właścicieli i nic poza tym.
jozek_marek
28-02-11, 21:21
No ok, nie mam więcej pytań :D Będzie tylko przód, ale tylko klasy Hertza (i chyba Hertz zostanie). A 100 zaoszczędzoną na tyle przeznaczę na i tak konieczne wygłuszenie.
Będziesz zadowolony70%-po wygłuszeniu w 100%
Jak byś potrzebował maty STP tanio to PW.
To ja teraz zapytam mam pb s6c oraz gwistki hertz ht 25 podłączony pod radio jvc kd shx 701 4x50 i moje pytanie dotyczy zwrotnicy ponieważ jest u mnie tylko zwrotnicę na wysokie tony a głośniki srednio-nisko tonowy i chciałbym dokupic wlasnie zwrotnicę do tego zestawu ktos może mi coś poleci dodam ze teraz bedzie to pracowało pod wzmacniaczem
Podlacz bez zwrotnic. Midbas generalnie powinien sobie radzic bez fitra. Dostaje wtedy silniejszy sygnal. Vifa np bardzo dobrze reaguje na taki zabieg.
Jak zareaguje S6C nie wiem, ale mozesz posluchac bez obaw, bo z tego powodu midwoofera nie zniszczysz. Przygotowanie zwrotnic do tego systemu na przyzwoitych komponentach to ok. 150-200PLN. Tak?e na na Twoim miejscu bym najpierw posluchal i dopiero szukal dziury w calym ;)
A ja powiem tak kupiłem nowe głosniki tyl i przad z zwrotniacami i gwizdkami tylne gwizki wywalilem z tyłu mam peiyingi o seri py z 120 watt
a przad ta sama marka ale modelu nie znam jedno jest pewne przad gra strzasznie nie podoba mi sie w ogole zamiaerzam cale auto wygłuszyc polozyc nowe all kable pod wzmacniacz 4 kanałowy do tego mam juz 1 tube moze kiedys 2 dorzace , do czego zmierzam to co ktos chce niech tak robi jego sprawa wy mozecie tylko doradzic, ja bym chcial sie was dowiedziec jak dokladnie wszystko podlaczyc czy uzywac zwrotnice czy nie itp, i jakie głosniki na przad cena mysle cos ok ~500 zł , jesli znacie jakis dobry badz macie na sprzedaz wzmacniacz rowniez bym mogl kupic od was
Jezyk polska - trudna jezyk...
Co chcesz osiagnac w tym Twoim samochodzie? Bo jak na razie to masz smietnik. Doloz do tego dwie tuby to bedziesz mial komplet smietnikowego grania.
Chcesz cisnienia, czy jakosci? Jak na cisnienie to 500PLN na przod to wyrzucone pieniadze z tego co widze. A je?li chcesz isc na jakosc to wywal to co masz, napisz ile chcesz wydac i bedzie mozna poszukac zestawu.
dokladnie, tu nie chodzi o ilosc i o moc, co z tego ze maja 120W jak Ci sie nie podoba, kupisz cos markowego bedzie napisane ze mniej watt a i tak zagra lepiej. Nie rozbieraj od razu calego samochodu, wywal te glosniki co kupiles kup zestaw dobrych narazie na sam przod i zobacz jak to bedzie gralo, ewentualnie wrzucisz 1 tube do bagaznika jesli potrzebujesz mocnego basu i wystarczy. Na takie autko to dobry zestaw na przod plus Tuba dla uzupelnienia i jest miodzio:)
chyba skrzynia a nie tuba ;)
no tak tak, male przejezyczenie ale wiadomo o co chodzi:D
Son - Goku
19-03-11, 06:45
Nie będę zakładać nowego tematu, więc.
Mam w szafie od roku głośniczki wysokotonowe (gwizdki)
I me pytanie jest takie:
Jak je podłączyć najprościej ??
Każdy kanał zajęty jest już.
Jest możliwość podłączenia się pod przednie głośniki?,b,y nie było potem problemów z sprzętem.
Ze sprzetem moze nie by? problemu, ale po przypadkowym dobraniu komponentow i podlaczeniu "na sztuke" moze by? spory problem z poprawnym dzwiekiem
Son - Goku
20-03-11, 19:56
No ok, dziękuję za info.
Czytam sobie ten temat i pomyślałem ze napisze tutaj. Jakie głośniki byście polecili do 400zł. na przód (radio Alpina cda-9852, wzmak magnat-rx44). Muzyka różna i ma być miękki bass.
PowerBass L-60C
Morel Maximo 6.2
MAC AUDIO EXCLUSIVE 2.16
jakieś inne propozycje????
jak znajdziesz Focale za taka kase to kupuj, a jak nie to te powerbassy sa spoko lub znajdz cos u dimension