Zobacz pełną wersję : olrj do skrzyni b18c4
Witam jaki najlepszy olej będzie do seryjnej skrzyni w sklniku b18c4 najlepiej oem honda szuksc np. Haparts czy jakiś inny będzie lepszy ? Mam ns myśli np. Motul
Witam jaki najlepszy olej będzie do seryjnej skrzyni w sklniku b18c4 najlepiej oem honda szuksc np. Haparts czy jakiś inny będzie lepszy ? Mam ns myśli np. Motul
Inny będzie lepszy i tańszy. OEM Motul to Motylgear 10W40. Jak auto lata po torze to proponuję Gear 300. Olej MTF to minerał i jak jego chcesz zalać, to aby wykluczyć problemy zr skrzynią wypada go częściej zmieniać. Osobiście polecam Motula na + jakość (HC+estry lub ten drugi same estry), łatwiejsza zmiana biegów, niższa cena. Pozdrawiam.
Inny będzie lepszy i tańszy. OEM Motul to Motylgear 10W40. Jak auto lata po torze to proponuję Gear 300. Olej MTF to minerał i jak jego chcesz zalać, to aby wykluczyć problemy zr skrzynią wypada go częściej zmieniać. Osobiście polecam Motula na + jakość (HC+estry lub ten drugi same estry), łatwiejsza zmiana biegów, niższa cena. Pozdrawiam.
Czyli kupując motula za 39zł za Litr kupuje tańszy i lepszy olej od legendarnego MTF hondy za którego co poniektórzy by oddali życie :|? Najlepsze jest to że w IC nie mamy nawet takiego indeksu -.- same 75w80
No ja bym życia za niego nie oddał. ^_^ oil-land.pl ja tutaj kupuję swoje oleje. Ma gość wszystkie, wystarczy maila do niego napisać. Cena za 10W40 to około 32-33 PLN. Gear 300 będzie droższy o około 10 PLN za litr.
No ja bym życia za niego nie oddał. ^_^ oil-land.pl ja tutaj kupuję swoje oleje. Ma gość wszystkie, wystarczy maila do niego napisać. Cena za 10W40 to około 32-33 PLN. Gear 300 będzie droższy o około 10 PLN za litr.
Dzięki za info :)
Moje auto jest użytkowane w 80% przez moją Żonę i tylko ja łikendowo je przepalam więc gear300 jest mi zbędny :D
2l starczy?
Starczy, powinno odrobinę zostać.
Jak ten Motul konkretnie sie zwie?
Motylgear 10w40
Na pewno nie 10w40 do skrzyni biegów !
http://motul.sklep.pl/pl/skrzynia-biegow-mosty-napedowe/322-motul-motylgear-10w40-1l.html
MOTYLGEAR 10W-40 - olej półsyntetyczny TYPE ester USESpecially zalecany do skrzyń biegów trudnych do zmiany i Honda.Olej klasy GL-4.
To co chcesz lać 80w90 =]?
Bo???
Lukaszemko
02-12-15, 20:46
Pewnie chce niech zaleje potem będzie temat czemu nie mogę żadnego biegu wbić
Olej hondowski bazuje jak by na 10w40 i kropka
Poczytaj sobie instrukcję samochodu jest tam wzmianka o oleju do skrzyń biegów w twoim samochodzie
Panowie ale to jest tylko oznaczenie SAE, w Japonii czasem nie używa się tego drugiego, przeznaczonego do skrzyń biegów, tylko tego przyjętego do olejów. Lepkość jest taka sama jak mniej więcej 75W90/85 = 10W40....
Nie tylko w Japonii, u nas choćby oleje wielofunkcyjne do sprzętów rolniczych bazują na SAE j300, więc Motul też może tak klasyfikować olej, tym bardziej z przeznaczeniem do Hondy, gdzie w starszych instrukcjach pisano właśnie o 10w40 do skrzyni, jak jeszcze nie wymyślili cudownego genuin mtf.
Teraz używam 75w80 GL4 ale nie wiem czy jest najlepszy :)
MadSkillz84
03-12-15, 22:44
Nie rozumiem..oleju w skrzyni nie wymienia się co 10 tys..czy to aż taka różnica zalać mtf hondy oem litr za 100pln zamiast motula i zaoszczedzić 60 zł? Ludzie...Do niezniszczalnych hondowskich skrzyń biegów które wytrzymuja seryjnie moc powyżej 500 KM tylko MTF oem Honda!
Tu raczej nie chodzi o cenę, tylko o dobry olej, niekoniecznie mtf, bo jakby miał być mtf to nie byłoby tematu. Opcje są różne, gorsze i lepsze od fabrycznego oleju.
Tu raczej nie chodzi o cenę, tylko o dobry olej, niekoniecznie mtf, bo jakby miał być mtf to nie byłoby tematu. Opcje są różne, gorsze i lepsze od fabrycznego oleju.
Niektorzy po prostu nie moga pojac ze Oem nie zawsze znaczy The Best.
bartek_levis
04-12-15, 08:38
rozwiń swoją wypowiedz bo bardzo mnie ciekawi co za bzdury napiszesz :)
Nie rozumiem..oleju w skrzyni nie wymienia się co 10 tys..czy to aż taka różnica zalać mtf hondy oem litr za 100pln zamiast motula i zaoszczedzić 60 zł? Ludzie...Do niezniszczalnych hondowskich skrzyń biegów które wytrzymuja seryjnie moc powyżej 500 KM tylko MTF oem Honda!
No ja też nie rozumiem, masz tańszy olej i lepszy, a ty chcesz lać gorszy i droższy. Dla hondy też ktoś ten olej robi.