Zobacz pełną wersję : szyba od kierowcy nie domyka sie i opada.
Witam. Kupiłem żonie honde VI z pewnym mankamentem a mianowicie: szyba od kierowcy nie domyka się tzn silniczek niby działa i szyba nawet do samego dołu się otwiera ale już jak dochodzi do samej góry to silniczek przeskakuje i nie da rady domknąć szyby więc muszę na siłę tzn zona daje do góry a ja dwoma rękoma probuję domknąć. Ale to i tak na nic bo i tak szyba opada do pewnego momentu i zostaje szczelina przez którą może się dostać woda. Ktoś tam musiał grzebać. co może być przyczyną? źle włożona szyba? silniczek przeskakuje dlatego że, czuje opór lub to jest jego granica? No i jak rozebrać ten boczek żeby się do czegokolwiek dostać. Z góry dzieki za pomocne słowa :)
Uwielbiam takie tematy. "Zanim wezmę się do pracy, najpierw zapytam na forum!"
Ten problem był już poruszany na forum, trzeba poszukać.
Prawdopodobnie wyrobił się nit łączący ramiona mechanizmu i jest zbyt duży luz - przeskakujący silniczek oznacza, że wyrabia się zębatka właśnie przez ten nadmierny luz. Ale tego nie potwierdzisz i nie pomożesz w tej kwestii, bo nawet boczku nie zdjąłeś.
PS: sprzedam mechanizm po regeneracji. 150zł + kw
Gość wyzej ma racje w swoim przerabialem dokladnie to samo wyrobil sie nit i szyba latała jak jej pasowa i zamykala się w sposob ze w polowie wyskakiwala z uszczelki i jechala poza nią jezeli cif to anglik piecio drzwiowy w wersjach is lub iLS to bez problemu mechanizm od rovera 400 pasuje i kupisz za grosze do 100 zł a najlepiej znalezc na szrocie takie drzwi i wziąć podnośnik razem z wewnetrza uszczelka bo twoje pewnie juz sie przez takie niedomykanie dobrze znieksztalcila
Postaram się jak najszybciej to rozebrać. A czy jest możliwość żeby narazie zrobić na krótko tak by nie opadala?bo narazie nie mam kasy.
Wysłane z mojego HTC One V przy użyciu Tapatalka
Postaram się jak najszybciej to rozebrać. A czy jest możliwość żeby narazie zrobić na krótko tak by nie opadala?bo narazie nie mam kasy.
Wysłane z mojego HTC One V przy użyciu Tapatalka
Szczerze, to tylko metody w stylu skleić szybę taśmą przez ramkę drzwi. Głupie, ale jakiś czas można przejeździć.
Albo owiewki zamontować hehe
A czy jest możliwość żeby narazie zrobić na krótko tak by nie opadala? Musisz wozić ze sobą pasażera do trzymania szyby... ;)
bartek_levis
18-11-15, 14:49
wymontuj mechanizm do naprawy o ile jest co naprawiać a szybę podeprzyj dwiema deseczkami :) kiedyś był fajny temat ale nie mogę znaleźć, jak koleś kupił MA czy MB i sprzedawca powiedział że szyba się nie otwiera bo silniczek się spalił, po zdjęciu boczku drzwi okazało się ze mechanizmu i sterownika nie ma a zamiast niego są dwie deseczki podpierające szybę, było trochę śmiechu ale finalnie chyba udało się odbudować auto :)
wymontuj mechanizm do naprawy o ile jest co naprawiać a szybę podeprzyj dwiema deseczkami :) kiedyś był fajny temat ale nie mogę znaleźć, jak koleś kupił MA czy MB i sprzedawca powiedział że szyba się nie otwiera bo silniczek się spalił, po zdjęciu boczku drzwi okazało się ze mechanizmu i sterownika nie ma a zamiast niego są dwie deseczki podpierające szybę, było trochę śmiechu ale finalnie chyba udało się odbudować auto :)
Gdzieś czytałem temat że, nit się wyrabia i można go rozwiercić a następnie skręcić śrubą. Niech się tylko zrobi trochę cieplej, bo na razie nie ma warunków :)
http://i.imgur.com/2kqK3DQ.jpg
Tak, można. Jest też do tego poradnik. :)
http://i.imgur.com/2kqK3DQ.jpg
Tak, można. Jest też do tego poradnik. :)
Super. Dzieki wielkie. Masz może link do tego poradnika?
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?206793-MacGyver-Naprawa-podno%B6nika-szyby :)
Świetny poradnik. jeszcze raz dzięki. Mam nadzieję że, nic nie zepsuję.:o