PDA

Zobacz pełną wersję : Problem ze sprzęgłem

marek9898
11-11-15, 00:27
Cześć Koledzy,

Mam następujący problem ze sprzęgłem. Gdy je wciskam to do połowy wchodzi gładko, a potem pojawia się bardzo duży opór. Da się wcisnąć je do końca, ale nóżka po jakimś czasie boli. Biegi daję radę zmienić, a podczas jazdy nic się nie dzieje. Nastawiam się na wymianę sprzęgła, ale zanim do zrobię mam kilka pytań:
1. Czy w takiej sytuacji do wymiany pójdzie całe sprzęgło? Na tym przejechałem ok. 100 000.
2. Czy mogę cokolwiek zrobić sam, aby przybliżyć się do diagnozy?
3. Czy może być tak, że to nie sprzęgło, tylko jakiś element "okołosprzęgłowy"?

Nie chcę wydawać kasy na próżno i dlatego proszę o poradę jak ogarnąć temat.

Nie wiem czy to ma związek z powyższym problemem, ale od strony kierowcy zbierał mi się pod dywanikiem jakiś tłusty płyn. Okazało się, że miałem dziurę w podwoziu, która została zaspawana. Problem tego płynu jednak nie zniknął. Czy problem ze sprzęgłem może mieć jakiś związek z tym płynem, który skądś ucieka? Zbiorniczki wyrównawcze w normie.

Pozdrawiam.

WARIATPRO
11-11-15, 01:40
płyn wyciekający to nic innego jak DOT4 który masz w zbiorniku wyrównawczym zestaw naprawczy pompki koszt ok 20zł u mnie też płyn nie ubywał ale pół roku temu przerabiałem ten temat że przy samej podłodze było dość twarde i do tego zniszczyło tarcze bo nie wysprzęglało dobrze w zestawie masz oringi i tłoczek + uszczelka do wymiany musisz wyciągnąć pompkę masz do odkręcenia dwie śruby w środku po lewej i prawej stranie pedała i pod maską zdejmujesz wężyk z którego wyleje się płyn (nie uniknione) mając całą pompkę razem ze zbiorniczkiem rozbierasz ją na czynniki pierwsze pamiętając kolejność oringów i lecisz z zestawem skręcasz do kupy w odwrotej kolejności jak rozbierałeś i zanim zaczniesz się za rozbieranie to jest taki śmieszny pierścień segera miałem z nim sporo problemów bo się dobrze zacisnął :) lecz najpierw sprawdź zaraz za pedałem czy z tego tłoczka faktycznie wycieka płyn spod gumowej uszczelki (czarna maź od rozpuszania gumy przez płyn)

marek9898
11-11-15, 07:32
Czyli to nie awaria samego sprzęgła i możliwe, że obejdzie się bez dużej wymiany?

kamil39
11-11-15, 09:28
Sprawdz na poczatek stan plynu dot 4 w sprzegle...uzupelnij, a nastepnie szukaj wycieki- pompa sprzegla w poblizu pedalu sprzegla i wycisprzeglik z przodu obudowy skrzyni...

marek9898
11-11-15, 09:36
Sprawdz na poczatek stan plynu dot 4 w sprzegle...uzupelnij, a nastepnie szukaj wycieki- pompa sprzegla w poblizu pedalu sprzegla i wycisprzeglik z przodu obudowy skrzyni...

Czy pompa jest widoczna czy muszę coś odkręcić przy pedale żeby się do niej dostać?

marek9898
11-11-15, 10:46
Znalazłem wyciek przy pedałe sprzęgła. W międzyczasie zadzwoniłem do znajomego mechanika. Powiedział, że wyciek wyciekiem, ale tak silny opór raczej nie może iść od pompy tylko od sprzęgła. Co Wy na to?

Poll
11-11-15, 12:31
Zrób pompę pierw - regenracja około 20 zł (autofren) jak kolega wyżej pisał. Rozbierz, wyczyść, nasmaruj wg. manuala hondy (pobierz z forum do aero). Daj w odpowiednie miejsca smar do hamulców. A i rada - koniecznie zmieniać osłonę tą pierwszą przeciwkurzową, bo na starej szybko strzeli znowu (liczyć gwinty lub ustawiać pedał wg. manuala, bo trzeba widełki odkręcić). Zalej świeży płyn, odpowietrz układ i zobaczysz co dalej. Oczywiście oceń elementy w środku - rysy i wżery niewskazane. Lepiej dać 20 zł za gumki i z 15 zł za DOT4, potem sprawdzić wysprzęglik niż zwalać skrzynię całą ; )

WARIATPRO
11-11-15, 12:50
u mnie po wymianie sprzęgła przy końcu też ciężko chodziło i delikatnie puszczając czułem pod butem takie pstryknięcie to wziąłem ściągnąłem gumę z wysprzęglika i napryskałem smaru w sprayu kilka razy nacisnąłem sprzęgło i od razu była poprawa wiec najtańszym kosztem zrób pompkę koszt 40 zł a w wysprzęglik napryskaj smaru jak nie zacznie lżej chodzić to będzie czas na wyciąganie skrzyni i wymianę docisku z tarczą oraz łożyska w skrzyni a to już są dość duże koszta

marek9898
15-11-15, 15:55
Winowajca znany - pęknięta łapa sprzęgła. Kupiłem używkę u Ralfa. Czas pokaże co dalej.