PDA

Zobacz pełną wersję : Który zestaw

Bidek
09-11-15, 18:06
Witam mam dylemat dotyczący przednich głośników, szukam czegoś co zagra pod samym radiem Kenwood 4x50 nie planuje żadnych wzmacniaczy! Nie liczę tez na jakiś super hałas rozrywający głowę. Grzebiąc w internetach natrafiłem na zestaw Audison APK 165 oraz zestaw Focal R-165 S2, chciałbym poznać wasze opinie na temat tych zestawów.

!markos
09-11-15, 18:18
Nie ma czegoś takiego jak radio o mocy 4x50W, to raz. Dwa - obydwa zestawy powinny zagrać poprawnie pod samym radiem, bo mają dość wysoką efektywność. Jedź i gdzieś ich posłuchaj, wybierzesz ten, który bardziej Ci się spodoba.

Kurpiu
09-11-15, 18:55
Jak nie ma jak jest :P Ja mam w swojej 4x55 Alpine'a :D

tomcat
10-11-15, 08:31
Masz tylko napis 4x55 który jest zwykłym chwytem marketingowym, realnie radio ma około 4x15W.

Kurpiu
10-11-15, 08:39
Masz tylko napis 4x55 który jest zwykłym chwytem marketingowym, realnie radio ma około 4x15W.

Raczej bym się nie wychylał z taką teorią...

!markos
10-11-15, 10:11
No tak tak, z pewnością siedzą tam ponad 2 stówki watów. A weź może czasem do ręki instrukcję obsługi takiego radia i spójrz na koniec w dane techniczne? Już? I co ciekawego znalazłeś? Ja znalazłem np. to, że 50 watów jest mocą maksymalną zmierzoną przy 1kHz, przy bardzo dużych zniekształceniach i czasem zdarza sie, że przy zasilaniu 16V. Realnie rzecz ujmując nie istnieją radia samochodowe, które oddają więcej niż 15-22W na kanał przy przetwarzaniu całego pasma, z niskimi zniekształceniami i przy normalnym zasilaniu.

Kurpiu
10-11-15, 10:40
Zgodzę się z faktem, że realna moc radia nie jest taka jak podana przez producenta. Wiadomo, każdy podaje tak aby ładnie wyglądało na papierku. Jednak to, że radio nie wyda więcej niż 15-22W to bulshit... wszystko zależy od konstrukcji i zastosowanych elementów półprzewodnikowych albo chociażby wbudowanego wewnętrznego wzmacniacza mocy wyjściowej. Poza tym to, że masz w aucie napięcie 12V wcale nie oznacza, że takim napięciem jest zasilane radio. To w głównej mierze zależy od układu wejściowego.

Ustalmy jedno. To, że na radiu jest napisane 4x55W wcale nie oznacza, że tyle jest faktycznie przy normalnym użytkowaniu ale branie znikąd wartości 4x15W też nie jest właściwe. Ale w sumie nie będę się kłócił bo mam zapewne mniejszą wiedzę w temacie niż Ty :D

!markos
10-11-15, 11:47
Poza tym to, że masz w aucie napięcie 12V wcale nie oznacza, że takim napięciem jest zasilane radio.Oczywiście, że nie, bo zasilane jest napięciem przekraczającym 14V i wynika to z działania instalacji elektrycznej każdego samochodu osobowego. Do 16V jednak spory kawałek i fantazją jest podawanie przez producenta mocy maksymalnej z masakrycznymi zniekształceniami na poziomie 10%THD przy takim napięciu.

(...) branie znikąd (...)Nie znikąd, tylko z danych technicznych i niezależnych pomiarów.

Kurpiu
10-11-15, 13:01
Jak mówiłem... nie będę się kłócił :P

Ale idąc Twoim tokiem rozumowania to tak samo jak do mocy maksymalnej tak i do danych technicznych powinno się podchodzić z rezerwą :D

!markos
10-11-15, 13:39
Nie ma tam nigdzie rezerwy, jedni podają w jakich warunkach zmierzono moc, inni nie. Zawsze masz jednak podaną moc nominalną i maksymalną. Nie spotkałem się chyba jeszcze z nominalną wyższą niż 22W/kanał i to już przy dość wysokich zniekształceniach (które też nie wszyscy podają). Maksymalna to jak widać po instrukcjach wolna amerykanka, każdy mierzy jak chce.

Reszta parametrów jest mierzona normalnymi metodami, bez naciągania, bo i tak nikt tego nie czyta.

tomcat
10-11-15, 20:54
Kolego Kurpiu, także posiadam radio Alpine i też jest na nim napisane 4x55W, mam też stary wzmacniacz Sony 2x30W i różnica w mocy jest duża na korzyść oczywiście wzmacniacza, zapraszam posłuchać chociaż nie będzie Ci się chciało tyle jechać ;) Dlaczego mam się nie wychylać? Każdy kto trochę bawił się w car audio doskonale wie jak jest :)

Kurpiu
11-11-15, 07:09
Czemu nie :D Może kiedyś wpadnę ;) U siebie też mam zamiar coś z audio porobić ale nie wiem czy jest sens wstawiać wzmacniacz pod same głośniki i jeśli tak to jaki :/

A co do zewnętrznego wzmacniacza to oczywiste, że daje dźwięk lepszej jakości niż taki wbudowany w radio :)

tomcat
11-11-15, 09:35
Dobry wzmacniacz można kupić za 200zł (używany np coś z Sony, Kenwood, czarne Alpine itp) a różnica jest bardzo duża ;)

MarcinWL
11-11-15, 12:22
A co do zewnętrznego wzmacniacza to oczywiste, że daje dźwięk lepszej jakości niż taki wbudowany w radio :)

Nie jest to prawda, jeśli pod dobrej klasy radio podepniesz gówniany wzmacniacz to jakość dźwięku poleci na łeb, na szyję.
Przykład? Do JVC KD-SH99R podłączyłem nowy wzmacniacz Blaupunkt GTA 260 (2x60w rms), głośniki nie grały głośniej niż na samym radiu, ponadto zniekształcał okropnie dźwięk, do tego stopnia że zabezpieczenie odłączało tweetery przy większej głośności.

Zajrzyj do jakiejkolwiek instrukcji radia w dane techniczne jak pisał Markos, radia samochodowe mają zazwyczaj około 15w na kanał.
Przyczyna jest banalnie prosta moc = napięcie * natężenie prądu, a w instacji samochodowej masz około 14V, ponadto w radiach siedzą zazwyczaj kostki pokroju TDA 1554Q i podobne http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/T/D/A/1/TDA1554.shtml

Tutaj jest ciekawy art. na ten temat: http://audio.com.pl/pics/Kursy/Krytyczne_parametry_wzmacniacza_mocy.pdf

A wracając do tematu ;)

Polecam głośniki powerbass S60C, dobrej klasy nawet 30 watowy wzmacniacz sprawi że wooferki będą miło kopać basem ale pod samym radiem też powinny dać radę. Tweeter jest trochę ostry ale w tej cenie nie można wymagać cudow.

_posen
11-11-15, 13:26
Mam takie Focale. Bardzo dobra góra (twittery), dobre midy, slabe basy jak na taki zestaw ze średniej powiedzmy półki. Seria tego nie zasila, bo woofery mają za dużą moc. Jesli chcesz pompowac ciezkie techno z mocnymi basami (zakladajac oczywiscie, ze masz czym to zasilić na przodzie), a nie masz subwoofera to kup podobny zestaw Hertza (mają lepsze woofery z głębszym basem - porownywalem na mojej konfiguracji i jest różnica, za to gorzej brzmi góra). Jak słuchasz rocka albo muzyki instrumentalnej i wolisz ładną scenę dobrą separację stereo i mocną górę (fajnie czuć na nich kierunek itd. - to generalnie zaleta tego zestawu) to polecam te głośniki. Poza tym ten zestaw jest też dobrym wyborem jak masz w planach sub i amp, a nie chcesz rujnować budżetu zestawem 165 za tysiąc złotych w górę :)

A i jeszcze się wypowiem co do dyskusji powyżej (ale w kontekście głośników, o które pytasz) - Markos ma rację. Robiliśmy pomiary seryjnego radia i wyszło jakieś 15-20W realnej mocy na WSZYSTKIE kanały razem (peak na przodzie 6-8W na stronę :D - po odłączeniu tyłów) - zależy to oczywiście od seryjnego radia. Pioneer z wyzszej półki z tym troche lepszym ampem (mosfet 4x50) wypluł z siebie z luzem prawie 20W na strone przy podłączonych tyłach grających na ok. 30-35%. Czyli jakieś 4x17-20W co jest wynikiem spoko i zasila z luzem ten zestaw i gra to dobrze (po podłączeniu wzmacniacza gra to tak samo - sprawdzone empirycznie) - także zestaw jak najbardziej pod radio ale z wyższej półki. Dopiero jak wymienisz tyły na coś co bierze więcej mocy trzeba będzie się zastanawiać nad wzmacniaczem, bo może przodu znowu radio nie wydoić jak trzeba. Btw. ten zestaw to jeden ze słabszych (jesli chodzi o moc wymaganą na stronę żeby zagrał) także dobre radio i jechane - Hertz, czy lepsze modele wymagają już wzmacniacza żeby zagrały swoje 100%.