Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z przednim zawieszeniem

xluki
08-11-15, 15:23
Jestem jakieś 3 tygodnie po wymianie osłon amortyzatorów z odbojami oraz łożyskami amortyzatorów (OEM HONDA). Problem polga na tym, że z przedniego zawieszenia dochodzą jakieś strasznie denerwujące dźwięki. Są to trzaski (jakby jakieś plastikowe elementy), które występują po deszczowych dniach lub w czasie gdy pada. Występują na niewielkich nierównościach, a także na łukach. Myślałem, że to wina łożyska amortyzatorów, więc kupiłem zestaw naprawczy w ASO, żeby mieć święty spokój. Niestety w taką pogodę, która obecnie jest, dźwięki te nasiliły się i strasznie mnie irytują.

Na forum niestety nie znalazłem wątku z podobnym problemem :(

Dlatego zwracam się do Was o pomoc.

Przy wyciąganiu amortyzatorów sprawdzałem wszystkie elementy zawieszenia i nie było jakichkolwiek luzów.
Do głowy przychodzą mi jedynie sprężyny, które hałasują przez kamienie/wodę/błoto, które dostają się tam w czasie deszczu.

Tommi01
08-11-15, 17:03
http://8g.hondaclub.cz/files/service_bulletin/HUK000000001136.pdf

rysiol1
08-11-15, 17:14
Witam,
Ja mialem taki przypadek, że gościu co mi wymieniał amortyzatory nie dokrecił górnej śruby amortyzatora i mi kołatało. Sprawdź dokręcania wszystkich śrób górnego mocowania.

Wysłane z mojego GT-N8013 przy użyciu Tapatalka

andkas
08-11-15, 17:44
http://8g.hondaclub.cz/files/service_bulletin/HUK000000001136.pdf

To nie ten objaw, na ten z biuletynu była akcja serwisowa dla FN2-odgłos to metaliczne strzały w przedniej części nadwozia.

przemek82
08-11-15, 17:50
To nie ten objaw, na ten z biuletynu była akcja serwisowa dla FN2-odgłos to metaliczne strzały w przedniej części nadwozia.

Rozumiem ze pod ta lapa trzeba przesmarowac laczenia wszystkie jakims smarem czy czyms specjalnym ? Bo tez mialem podobne strzaly.

andkas
08-11-15, 17:53
Rozumiem ze pod ta lapa trzeba przesmarowac laczenia wszystkie jakims smarem czy czyms specjalnym ?

Masz wszystko opisane w biuletynie. Demontują wszystkie śruby mocujące sanki, nakładają smar silikonowy i ponownie wkręcają. Po takiej kuracji metaliczne odgłosy zniknęły.

xluki
08-11-15, 18:30
Wszystkie śruby amortyzatorów dokręcone. Sam robiłem, więc sprawdziłem ze trzy razy. Skorzystam z tego biuletynu mam nadzieję, że pomoże :)

xluki
03-12-15, 14:24
Problem na dzień dzisiejszy zniknął po zmianie kół na zimowe. Obstawiam, że coś dostało się pod zwoje sprężyn (jakiś piach czy coś). Jak narazie cisza i rozkoszuję się jazdą z wyłączonym radiem :)