LechuLK
05-08-08, 23:34
Mam od kilku dni taki problem. Honda trochę za bardzo kopci. Gdy mocno przyśpieszam po przełączeniu biegu na wyższy przy korzystaniu z obrotów widzę w lusterku jak za szybą pojawia się na chwile dym, jest on szarego koloru. Dzieje się też tak gdy redukuje biegi. Ostatnio też jak odpaliłem silnik to widziałem jak cały czas kopciła na niskich obrotach zanim się trochę nagrzała a zimno nie było.
Dzisiaj wymieniłem sondę lambdę i nie przyniosło to poprawy(dalej kopci ale wydaje mi się że lepiej przyśpiesza a spalania jeszcze nie zdążyłem sprawdzić przed wymianą było nawet koło 8-10l w trasie -> D13B2 :eek:)
Sprawdziłem świece i nie wyglądały one zbyt dobrze były jak zwykle dosyć mocno okopcone na czarno ale do tego jakby mokre w oleju( nie jestem pewien czy to olej ale tak stwierdziłem po zapachu). Były wymieniane 7miesięcy temu NGK jakieś 4000km w tym czasie przejechane i świece niedawno tez czyściłem z sadzy.
Z rury wydechowej też pluje jakąś "brudną wodą" chyba może to benzyna :P
Nie zauważyłem żeby mi ubywało oleju ani płynu z chłodnicy.
Ktoś pisał o świecach w oleju w D15B2 i ktoś pisał: "Uszczelki na świecach masz do wymiany"
Czy to może rozwiązać problem i jakie to są koszty?
Nie jestem pewien czy to olej na wiecach czy może mokry nagar. Co zrobić jeżeli byłby to mokry nagar?
Dzisiaj wymieniłem sondę lambdę i nie przyniosło to poprawy(dalej kopci ale wydaje mi się że lepiej przyśpiesza a spalania jeszcze nie zdążyłem sprawdzić przed wymianą było nawet koło 8-10l w trasie -> D13B2 :eek:)
Sprawdziłem świece i nie wyglądały one zbyt dobrze były jak zwykle dosyć mocno okopcone na czarno ale do tego jakby mokre w oleju( nie jestem pewien czy to olej ale tak stwierdziłem po zapachu). Były wymieniane 7miesięcy temu NGK jakieś 4000km w tym czasie przejechane i świece niedawno tez czyściłem z sadzy.
Z rury wydechowej też pluje jakąś "brudną wodą" chyba może to benzyna :P
Nie zauważyłem żeby mi ubywało oleju ani płynu z chłodnicy.
Ktoś pisał o świecach w oleju w D15B2 i ktoś pisał: "Uszczelki na świecach masz do wymiany"
Czy to może rozwiązać problem i jakie to są koszty?
Nie jestem pewien czy to olej na wiecach czy może mokry nagar. Co zrobić jeżeli byłby to mokry nagar?