Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dorobienie kontrolki wiatraka chłodnicy

Kodil
07-11-15, 18:32
Hej. Mam w EK3 dorobioną kontrolkę vtec-a.
Chciałem dzisiaj dorobić kontrolkę która będzie informowała o załączaniu wiatraka chłodnicy cieczy chłodzącej. Jeden przewód z żarówki dałem na masę drugi wpiąłem w przewód wychodzący z kompa (zielony oznaczony na schemacie jako FANS - który niby uruchamia wiatrak).
Niestety coś jest nie tak. Po przekręceniu zapłonu zapalają się kontrolki, dorobiona też (chyba nie powinna od razu świecić) ale i wiatrak chłodnicy od razu się uruchamia. Co mogłem źle zrobić?
Kiedyś analogicznie zrobiłem vtec light i działa ok.

rooter666
08-11-15, 09:58
za przekaźnikiem musisz się wpiąć i nie sądze żeby sygnał z kompa załączał wentylator, tam masz czujnik na obudowie termostatu i on załącza wentylator.

Dawid0688
08-11-15, 10:27
Zmiana rezystancji w obwodzie czujnika wentylatora powoduje jego włączenie... Jak już się upierasz przy takiej niczemu nie potrzebnej kontrolce to weź volty z obwodu wentylatora jak czujnik go włączy to wtedy i kontrolka się zapali...

Kodil
08-11-15, 15:51
Dzięki za sugestie. Tak coś czułem, że kabelek wychodzący z kompa tylko steruje jakimś przekaźnikiem wentylatora. Trzeba będzie z kabelkiem przebić się do komory silnika...
Może i to moja fanaberia z tą kontrolką ale np. na parkingu czekam ze zgaszeniem silnika do czasu wyłączenia wiatraka, a strasznie słabo go słychać.

vnv_nation
08-11-15, 16:13
na parkingu czekam ze zgaszeniem silnika do czasu wyłączenia wiatraka

po co?

Kodil
08-11-15, 19:39
Czasem po dynamicznej jeździe wiatrak działa i czekam na ochłodzenie silnika. Fakt, może i nie potrzebnie. Nie jest to wysilona turbo jednostka:-) Ot zachciało się.

Matt_Btw
08-11-15, 19:42
Mi wystarcza wskaznik temp wody. Wiatrak wlacza sie idealnie gdy wskazuje 100*

Samsung Galaxy S4 / Tapatalk