Zobacz pełną wersję : Obroty spadają podczas skręcania.
Witam. Ostatnio zauważyłem ze gdy wrzucę na luz obroty spadają praktycznie do 0 ale samochód nie gasł. Po wyczyszczeniu przepustnicy krokowca i zresetowaniu komputera obroty utrzymywały się w normie. Ale teraz zauważyłem ze gdy jadę na luzie i skręcę kierownica to obroty znowu zaczely spadać do zera. Wie ktoś co może być tego przyczyna ?(tak samo bylo podczas otwierania i zamykania szyb ale wyczyscilem i nasmarowalem uszczelki i prowadnicę i problem rozwiązany) może to być duże przeciążenie od pompy wspomagania ?
Cześć,
Ta druga kreska na liczniku to nie jest praktycznie 0, ale 500 obr/min :). Czytając wszystkie problemy jakie masz z samochodem, mają one najprawdopodobniej jedną przyczynę i na początek podmieniłbym przepustnicę z samochodu, który nie ma problemów z obrotami, żeby upewnić się, że czujnik położenia przepustnicy nie daje złej wartości i powoduje dławienia, jak to nie pomoże podmianka silniczka krokowego z działającego auta. Potem można sprawdzać mniej oczywiste rzeczy.
Co do ostatniego pytania, jak masz mało płynu, albo problem z paskiem to wspomaganie może stwarzać problemy, ale wydaje mi się, że słyszałbyś objawy (jakieś buczenie itp.). Po zakupie auta, jeżeli nie jesteś pewny jego historii, wymienić wszystkie płyny i paski, albo przynajmniej sprawdzić ich stan.
EDIT:
Czy przy odpalaniu samochodu, pojawia ci się kontrola CHECK ENGINE (pomarańczowa) i gaśnie bez problemów?
Tak gaśnie bez problemow
Poprzedni właściciel wymienial sondę lambde. Może to tani zamiennik ? Jest możliwość to sprawdzić?
firstborne
07-11-15, 16:43
Auto w gazie?
Dzieje się tak tylko w deszczu, mgle i ogólnie porze kiedy powietrze jest mocno wilgotne? Moze kable wysokiego napiecia mają przebicie?
Wysłane z mojego VX2 przy użyciu Tapatalka
Ciezko to ocenic mam to auto tydzień. Wczoraj bylo słońce i nie bylo wilgotno a obroty spadaly
Odpal w ciemnym garażu i uzyj rozlylacza np. Płynu do szyb tyle ze zamiast plynu uzyj wody, na uruchomionym silniku popryskaj w okolice kabli, kopulki, zauwaz czy silnik przerywa i czy nie widac przebicia iskry na elementy metalowe.
Wysłane z mojego VX2 przy użyciu Tapatalka
Zrobiłem kolego tak jak napisales nie zauważyłem żadnej iskry, silnik pracowal normalnie tak jak powinien. Autko strasznie jest zamulone. Peugeot 1.4 75km szybciej się zbieram pod górkę niż ta 90 konna honda. Poprzedni właściciel wymienił cala kopulke i rozrząd 9tys km temu a paski piszczą jak szalone teraz... Może to być wina rozrządu ? Kopulki ? Czy sondy ktora też została wymieniona przez tamtego właściciela ?