Zobacz pełną wersję : Komputer P28 do D16W4
Jak w temacie :P Czy komputer P28 podejdzie bez problemu do silnika D16W4 swapowanego z D15A3 w EJ9?
Nie, musi być przejściówka i mapa w kompie.
Akurat do D14A3 nie ma przejściówki albo inna wiązka + przejściówka. Albo przeróbka instalacji na obd1.
No jakoś ten silnik w aucie siedzi i wszystko działa :P Chodzi mi o sam fakt co trzeba dokupić i zrobić aby można było podpiąć tego kompa, czy to ma sens w ogóle?
a co to za silnik d15a3??
D14A3... mój błąd ale musisz się czepiać literówek? Jak nie masz nic sensownego do powiedzenia w temacie to się nie udzielaj
Akurat Furious mógłby ci dużo w temacie powiedzieć,
Wysłane z mojego HTC Desire 816 przy użyciu Tapatalka
Jak nie masz nic sensownego do powiedzenia w temacie to się nie udzielaj
Akurat ta osoba ma coś sensownego, więc trochę więcej pokory jako nowy użytkownik :)
Tak jak piszą koledzy potrzebujesz przelotki dla kompa bo wtyczki są inne i najlepiej wgrać mapkę dla w4/y8.
Wybaczcie :/
Czyli przejściówka z ODB2a na ODB1? Potem można się pobawić w strojenie i takie rzeczy? :)
Nie, D14A3 ma obd nie wiadomo jakie, nie można zastosować przejściówki. Nawet wtryski pracują parami. Trzeba przerobić wiązkę z D14A3 samemu, żeby podłączyć P28. Nie ma gotowego wyjścia. Mogę Ci przerobić do podpięcia P28 jeśli samemu nie chcesz się bawić z kabelkami. :)
Chyba, że już wcześniej się ktoś z tym babrał, musisz zajrzeć do kompa i będziesz wiedział jakie masz teraz obd. :)
Ktoś musiał grzebać przy wiązce bo jakby nie było to wrzucone jest D16W4 zamiast D14A3, pewnie jest wrzucony komp od W4 O.o Ogólnie jestem laikiem w tym temacie więc nie ogarniam za bardzo co trzeba ewentualnie przerabiać... wiązkę silnika? kabinową?
Mogę się pobawić kabelkami o ile będę miał jakieś schematy albo chociaż tutorial :D
Po czym poznać jakie jest ODB?
Edit: Sprawdziłem jaki komp siedzi w aucie i okazało się że ma oznaczenia P28/P30, a na obudowie dodatkowo widnieje D15B7... Czy to ten legendarny komputer nadający się do strojenia? :)
Nie wiem czy to będzie sensowne.. :) ..ale wygląda na to że masz już przerobiony komputer OBD1, który można stroić.
OBD poznajesz po kostkach do wtyczek w kompie, poszukaj w necie
p28 chyba wystepowalo jeszcze jako obd2- trzeba sprawdzic poprostu wtyczki- wyglad wtyczek obd1 pokaze google...
Nie wiem czy to będzie sensowne.. :) ..ale wygląda na to że masz już przerobiony komputer OBD1, który można stroić.
Podejrzewałem, że komp może być przekładany... głupim, że wcześniej nie sprawdził O.o Dzięki za pomoc :) A jeszcze taka kwestia, aby komputer można było stroić to podejrzewam, że trzeba jakieś dokładki/złącza do niego dolutować... jak sprawdzić czy jest to już zrobione? Ewentualnie Furious może moglibyśmy się dogadać abyś mi to ogarnął?
Powiedz mi jeszcze czy jest teraz sens stroić auto... mam tak jak mówiłem swapa na D16W4 do tego parówka ze stożkiem Simota (planuję odgrodzenie od komory i dolot powietrza ze zderzaka), krótką skrzynię (podejrzewam, że z jakiegoś D13 ale musiałbym sprawdzić oznaczenie) i lekki zamach i wydech na przelocie 2,25". Jak na razie w rozkładanie i wysilanie silnika nie chcę się bawić bo jest dobrze i mocy mi starcza, a strojenie podobno całkiem sporo daje :)
Jak sprawdzałem kompa to zrobiłem od razu kilka zdjęć jak to wygląda i wychodzi, że jest na ODB1
Pokaż foto kompa w środku na jakim jeździsz.
Minimalne mody do strojenia Dserii to właśnie kompletny wydech z kolektorem wyd lepszym od stocka i dolot.
Jeśli i ich nie masz i nie będziesz nic planować to mapa z d16z6+sprawna lambda i lać-jeździć-dbać :)
p28 chyba wystepowalo jeszcze jako obd2-
Dokładnie, mam takiego kompa pod OBD2a
Metalizator
06-12-15, 16:23
Z tego co się orientowałem to musi być przejściowka z obd2 na obd1 i podobno silniczek krokowy z silników obd1