PDA

Zobacz pełną wersję : Szumi w kole

tofiks
05-11-15, 17:14
Witam, mam taki problem ponieważ od pewnego czasu jak jadę to szumi mi w prawym tylnym kole i ostatnio nawet podniosłem te koło i jak zakręciłem dość mocno to raz że słychać lekki szum, a dwa że jakbym o coś ocierało/hamowało lekko, no to odkręciłem koło, ściągnąłem i zakręciłem tarczą hamulcową i to samo, szumi i ociera, czyli to raczej nie felga, i moje pytanie brzmi co to może być ? tarcza hamulcowa, łożysko czy może klocki hamulcowe są zapieczone ? Z góry dzięki za odpowiedź

Kriss91
06-11-15, 10:07
Skoro masz EJ9 to z tyłu masz bębny. Zdejmij koło, zdejmij bęben i sprawdź czy nadal szumi po zakręceniu. Jeśli tak to łożysko, jeśli nie to musisz ogarnąć mechanizm bębna.

tofiks
06-11-15, 14:30
hmm no faktycznie chyba mam bębny :) a takie ściąganie jest łatwe ?? bo nie wiem czy sam sobie z tym poradzę tak żeby potem jak zakręcę to działały hamulce :)

Kriss91
06-11-15, 14:45
Ściągasz naturalnie koło, puszczasz hamulec ręczny (zblokuj wrzuconym biegiem dla bezpieczeństwa) i jeśli nie da się zdjąć ręcznie bębna to możesz go z wyczuciem obstukać młotkiem (tą zewnętrzną połówkę). Jeśli nadal nie puszcza to w bębnie masz gwintowane otwory umiejscowione przy szpilkach. Wkręcasz w nie odpowiednie wymiarem śruby i pod naporem wkręconej śruby bęben puści. Bęben nie jest zamocowany w jakiś wymyślny sposób :)

tofiks
06-11-15, 14:52
no myślałem że to coś bardziej skomplikowanego :) dzięki za pomoc, pewnie jutro się za to wezmę :)

tofiks
07-11-15, 12:30
a mam pytanie, żeby ściągnąć bęben to muszę odkręcić śrubę 32mm od piasty ?

rooter666
07-11-15, 12:56
nie

tofiks
07-11-15, 13:36
hehe coś mi to nie idzie, wkręciłem te dwie śruby w ten bęben i również coś nie chce puścić :) i dlatego właśnie zastanawiałem się nad tą dużą śrubą,

krystof1994
07-11-15, 13:54
weź dłuższe śruby i wkręcaj delikatnie aż wypchną bęben. piastę zostaw w spokoju narazie.
edit. reczny pusciłeś ?

tofiks
07-11-15, 14:08
auto jest tylko na biegu dla bezpieczeństwa, a ręczny puszczony, a wkręcając te śruby to mocno je wkręcać ? bo tak żebym nie przeholował :) jak wcześniej wkręcałem to już mocniej nie mogłem wkręcić i nie wiele tej śruby mi weszło, zakręciłem tak z ciekawości bębnem to strasznie go hamowało ale nie puścił

krystof1994
07-11-15, 14:32
no z wyczuciem to m8 tylko. Opukaj młotkiem bęben, musi zejść

HEG8
07-11-15, 14:47
Masz rant na bębnie i nie chce przejść przez szczęki... Młotek i opukuj z każdej strony...

tofiks
07-11-15, 15:57
jest :) udało się :) wkręciłem trochę mocniej śruby i ładnie wyszło :) zdjąłem ten bębenek zakręciłem i niby trochę lepiej idzie ale w dalszym ciągu jakby szumiało, może to wina jednak łożyska