PDA

Zobacz pełną wersję : Civic R18A2 długo kręci przed odpaleniem - błędów brak.

zygus2
05-11-15, 07:08
Cześć.

Mam problem z moim civiciem r18a2.
Auto zaczęło ciężko palić na zimnym.
Trzeba kręcić ok 5 sekund przed odpaleniem, po odpaleniu wszystko w normie.
Mogę zgasić i odpala za drugim razem dobrze.

Regulacja zaworów jakieś ~25tys. km temu.

Wymieniłem : świece, filtr powietrza,
zrobiłem czyszczenie przepustnicy,
zresetowałem PCM
przyuczyłem przepustnice
i nic.

Bez zmian.
Błędów w silniku brak.

Akumulator dobry, wydaje mi się że wpływ ma temperatura otoczenia (na zimnym jak temperatura na zewnątrz jest wyższa odpala od tknięcia)

Czy to może być jakiś czujnik temperatury ? Mimo że błędów nie zgłasza to może przy rozruchu mam zbyt ubogą dawkę ?

Dzięki za wszystkie sugestie. Pozdrawiam!

johnny86
05-11-15, 07:51
Cześć,
A ile masz ten akumulator? Może napięcie dobre ale ma kiepską moc rozruchowa. Musiałbyś podjechać do jakiegoś elektryka co specjalnym urządzeniem Ci sprawdzi wszystkie parametry akumulatora a nie tylko napięcie.

kuba_ce
05-11-15, 08:09
Ile masz przebiegu? Zmieniałeś filtr paliwa?

Hayabusa
05-11-15, 08:11
Może zawory zostały nieprawidłowo wyregulowane ?

zygus2
05-11-15, 08:22
@johnny86: akumulator na pewno dobry, nie ma spadków napięcia.
@kuba_ce: na benzynie jakies 60tys. filtru paliwa nie wymienialem, serwisówka mowi o wymianie po 120tys km.
@Hayabusa: zawory regulowane na zime zeszlego roku, w zeszłym roku z odpalaniem problemów brak, także wykluczam zawory chociaz tez mi to po glowie chodziło.

kusiu
05-11-15, 17:02
Odbiegnę trochę od tematu z ciekawości zapytam jak uczyłeś przepustnicę obrotów i czy utrzymują się w normie?

zygus2
11-12-15, 08:50
@kusiu: Czyściłem na stole preparatem w sprayu później w założoną psikałem na odpalonym preparatem (przeznaczony do tego) następnie HDSem przyuczenie. Obroty utrzymują się OK.

mateusz199
11-12-15, 10:05
sprawdź odstep elektrod na świecy zapłonowej ew. załóź stare. W hds sprawdź czy po odpaleniu działają czujniki wałka rozrzadu i wału. Zanim go uruchomisz sprawdź jaka temp. silnika. No i przede wszystkim jak koledzy wspominają wyżej akumulator dobry/naładowany to podstawa.

ozeh19
12-12-15, 07:50
Czy po zapaleniu na zimnym obroty Ci się podnoszą na ok 1200-1500 i po chwili opadają (tgz ssanie) czy od razy poniżej 1000? Zwróć również uwagę na pracę pompki paliwa. Czy po włączeniu zapłonu uruchomi się na ok 3sek czy odzywa się dopiero podczas odpalania. No i warto zmierzyć napięcie akumulatora przed odpaleniem i w momencie odpalania do jakich wartości spadnie.
Masz instalacje LPG?