Zobacz pełną wersję : naloty rudej
Witam serdecznie wszystkich zgromadzonych tutaj na forum , pytanko , jaki srodek na rdze, mam male naloty na podwoziu i chcialbym to usunac i zakonserwowoac ,szkoda auta aby dziury sie zrobily za rok :D Pozdrawiam
U mnie w Civicu VII właśnie znalazłem na klapie bagażnika malutkie ognisko. Śmiech na sali, że auto z 2004 roku dopada rdza. Wygląda na to, że bez lakiernika się nie obejdzie.
a bo te hondy to trzeba sprzedac na zlom, moze bardziej beda sie nadawaly na żyletki , chu...j jutro wystawiam na olx, moze jakis naiwny malolat kupi tego ulepa Pzdr
Witam serdecznie wszystkich zgromadzonych tutaj na forum , pytanko , jaki srodek na rdze, mam male naloty na podwoziu i chcialbym to usunac i zakonserwowoac ,szkoda auta aby dziury sie zrobily za rok :D Pozdrawiam
Szlifuj do gołej blachy, na to podkład reaktywny i później baranek. Na 2 lata spokój.
Zależy jak mocne są te naloty. Jeśli po rozszlifowaniu maszynowo szczotką drucianą nie ma dziury to nałożyć jakiś primer na rdzę lub podkład reaktywny, zwykły podkład i później masa do konserwacji. Nawet 8. generacja Civica ma często mocne naloty na podwoziu więc nie ma co wyolbrzymiać od razu. Sprawdź lepiej co się dzieje w nadkolach, pod osłonami progów i pod osłoną rury wlewowej paliwa.
a bo te hondy to trzeba sprzedac na zlom, moze bardziej beda sie nadawaly na żyletki , chu...j jutro wystawiam na olx, moze jakis naiwny malolat kupi tego ulepa Pzdr
A no to w każdym innym aucie z tych lat też będzie rdza jak się nie zakonserwuje :)
Najlepiej zeszlifuj ogniska rdzy , wyczyść , baranek progi , i sam spód konserwa . Ja mam na gołych blachach środek do konserwacji BOLL do malowania pędzlem i puki co nic się złego nie dzieje .
a co powiedzie o brunox epoxy ?? strasznie cholerstwo drogie za 100ml kiedys placilem 25 zl , mialem odprysk malucienki na blotniku , pozniej zrobil sie nalot rudej , zjechalem to czym ostrym gwozdziem czy czyms takim, nalozylem brunoxa i do tej pory nic sie dalej zlego nie dzieje Pzdr
a co powiedzie o brunox epoxy ?? strasznie cholerstwo drogie za 100ml kiedys placilem 25 zl , mialem odprysk malucienki na blotniku , pozniej zrobil sie nalot rudej , zjechalem to czym ostrym gwozdziem czy czyms takim, nalozylem brunoxa i do tej pory nic sie dalej zlego nie dzieje Pzdr
O brunox epoxy są skrajne opinie.... Niektórzy piszą że to shit, inni z kolei że to dobry środek i zabezpieczy blachę na parę lat.
Wg. mnie dużo zależy od przygotowania powierzchni. Im lepiej oczyścimy i odtłuścimy tym lepiej spowalnia rozwój rdzy,bo nie łudźmy się - w zdrowy metal brunox rudego nie zamieni.
Ja robiłem zaprawki na pasie przednim tym środkiem w marcu, do dzisiaj brak rdzy i lakier nie odchodzi. Bardzo ważne jest też odczekanie 24h przed lakierowaniem(licząc od nałożenia ostatniej warstwy brunoxa).
a co tanszego polecasz, polecacie ?? kazdy ma jakies swoje doswiadczenia z jakim srodkiem na rdze , u mnie auto bylo konserwowane 3 lata temu , i jest atakowany glownie tyl os podu za progami , chcialbym to naprawde dobrze zrobic , szkoda tak pieknego egzeplarza jak ej 6
a co tanszego polecasz, polecacie ?? kazdy ma jakies swoje doswiadczenia z jakim srodkiem na rdze , u mnie auto bylo konserwowane 3 lata temu , i jest atakowany glownie tyl os podu za progami , chcialbym to naprawde dobrze zrobic , szkoda tak pieknego egzeplarza jak ej 6
Szlifowanie do gołej blachy, ew. "ubytki" - dziury uzupełniasz u blacharza/spawacza. Na to podkład epoksydowy, akrylowy i baranek. Gwarancja spokoju na kolejne 3 lata minimum.
vnv_nation
13-11-15, 15:12
A no to w każdym innym aucie z tych lat też będzie rdza jak się nie zakonserwuje :)
A np o starym audi 80 słyszałeś? One też rdzewieja twoim zdaniem skoro mówisz że wszystkie auta tak mają?
Poziom twojej wiedzy za Każdym razem potrafi zaskoczyć.
Nie od dziś wiadomo że stare hondy to auta które rdza lubi szczególnie.
Dbanie i konserwacja pomaga ale niestety tylko tymczasowo.
A np o starym audi 80 słyszałeś? One też rdzewieja twoim zdaniem skoro mówisz że wszystkie auta tak mają? Wyjatek potwierdzajacy regule :D
O ile oczywiscie taka a80 nie byla skladana z 5 i poobijana- w dzisiejszych czasach ciezko juz spotkac 80tke, a co dopiero bez przygod. Daj przyklad innego kompakta z lat produkcji civica, ktory nie gnije...
Powodzenia zobacz nową C klasę i tą z okolic 2002 roku te to dopiero chrupie :D
Tańsze raczej nie znajdziesz lepszy jest środek APP chyba tutaj masz test w domowych warunkach:
https://www.youtube.com/watch?v=-4rhOvtwIA8
piotr__pit
15-11-15, 00:15
Szlifuj do gołej blachy, na to podkład reaktywny i później baranek. Na 2 lata spokój.
na reaktywny kładzie sie jeszcze podkład akrylowy bo odparzy. Tylko na podkład epoxyd. i akrylowy mozna coś kłaść.
najlepiej reaktywny/akrylowy/lakier(lub baranek jak podwozie) ; z tym ze baranek na pendzel lub kompresor/pistolet