Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pokrywa zaworow

assane
04-11-15, 20:18
Witam mam taki problem otóż po założeniu pokrywy zaworow i dokręcaniu jej mocno po odpaleniu silnika kasowniki (nie wiem jak sie to w sumie nazywa) w nia walą dodam że silnik to mini me na d16z6z wlakier d15b (o ile to ma znaczenie) pokrywa d14 bodajże (ponoć miała pasować bez problemu z tego co czytalem) problem ustępuje gdy ta pokrywe poluzje po srodku od dolu i od strony zaplonu no ale wiadomo ze z czasem zacznie mi się tam olej sączyc jak na tą chwile mam nowa uszczelkę. I teraz moje pytania .

1. Co z tym zrobić ? Szukałem rozwiązań i nie wiem pokrywa oryginał od z6 ? (Niestety ciężko dostac)

2.te kasowniki czy jak to się tam zwie walą w taką blachę ona rozprowadza olej czy coś tak czytałem ? Czy tam wycisza juz nie pamiętam . Mogę ta blachę od spodu pokrywy wyciąć ?

Kurpiu
04-11-15, 20:27
1. Odkręć pokrywę, potraktuj powierzchnię łączenia silikonem uszczelniającym, przykręć pokrywę... ważne jest, że nie dokręca się jej MOCNO... moment 10 Nm więc niewiele :) Jak boisz się, że będzie nieszczelnie to daj uszczelniacz dodatkowo pod uszczelki śrub.

2. Wycinania czegokolwiek z pokrywy nie polecam bo możesz się któregoś razu zdziwić jak coś Ci pod maską wystrzeli :P

assane
04-11-15, 20:36
No tak ale ta środkowa to praktycznie nie trzyma palcem idzie odkrecic ta z boku trzyma ale też musi być poluzowana co do sylikon ów i innych takich to nie za specjalnie jestem fanem takiej metody ale jeżeli podniesie pokrywe.. to czemu nie .

No nic bd jezdzic jak jest w sumie 10 nm to nie dużo tamte poluzje ta środkowa postaram się trochę dokrecic by jakoś to wyrównać i jakoś to bd jak zacznie się sączyc to bd myśleć dalej

kazik2_h9w3
04-11-15, 21:20
Do z6 pokrywa z d14 ze świecami z przodu podchodzi bez problemu nawet d16y8 ma taka
Jakie masz szpilki do pokrywy oem czy może nie??
Jak szukasz pokrywy z z6 to pisz pw

Kurpiu
04-11-15, 21:29
Ja ostatnio wymieniałem uszczelkę pod pokrywą i mi nie trzymają 2 szpilki na górze, są luźno chociaż palcami się ich odkręcić nie da i nic się nie sączy jest wszystko git ;) A silikon jak silikon, są specjalne i czasami lepiej uszczelnić, zwłaszcza jak uszczelka nie jest OEM ;)

assane
04-11-15, 22:07
Szpilki pokrywy niestety nie są OEM tylko dobierane bo głowice i pokrywe kupowałem oddzielnie. Pokrywa takto pasuje ale tłuka te kasowniki po jej mocniejszym dokręcaniu ale właśnie tak jak ty mówisz i czytałem gdzieś niby to samo co z6 wiec nie ma sensu kupować ... poprostu poluzuje i tyle .

U mnie gwint wszystko jest ok poprostu jak chce mocniej dokrecic zwłaszcza ta środkowa to zaczyna klepac jak ja ustawie by nie klepalo to palcami ja nawet wykrece

Może być wina tego ze nie mam OEM szpilek nie mówię że nie ale pierwszy raz z czymś takim się spotykam

Jeżeli ktoś by takie posiadał to proszę o pw chętnie zakupie

Kurpiu
04-11-15, 22:23
To jak szpilki masz nie OEM to może mają inne dystanse i dlatego klepie

Na hapartsie widziałem, że mają szpilki pokrywy jakby co

assane
04-11-15, 22:50
Ok dzięki za info jak są to napewno zakupie

edit//

jednak nie zakupie 22 zl za 1 szt to smiech na sali .. wole sobie te wyregulowac odpowiednio tym bardziej ze nie mam oryginalnej uszczelki a czytalem ze z takimi jest problem zeby dociagnac ale chociaz wiem co bylo przyczyna