Zobacz pełną wersję : Dziurawy próg prośba o poradę
Witam, wygląda tak lewy tylni próg.
Co z tym fantem zrobić uczciwie i niedrogo?
http://zapodaj.net/08470b61f84ab.jpg.html
Wyciąć pordzewiałe, wspawać nową blachę - jak ma być uczciwie. Nieuczciwie to już było zrobione. Na takim etapie rozleci się jakieś pół metra progu i trochę wewnętrznego nadkola :)
Wyciąć pordzewiałe, wspawać nową blachę
Bezapelacyjnie, ****a.
Znajdź blacharza, nowy próg, konserwacja w środek i bydzie malina.
Temat zablokować, zamknąć, wyjebać.
Tylko się spiesz bo po zimie nie będzie co ratować ;)
Pominie punkt wycinania hehe ;)
Tak jak ludzie piszą - wstawić nowe bo tu chyba inaczej się już nie da (nie przyjmuj tego jako wyzwanie :P )
Dzięki za porady, jaki przyjąć koszt wspawania kawałka progu?
bartek_levis
04-11-15, 08:20
zależy od blacharza i tego ile musi wstawić ciężko koszty określić bez demontażu listwy progowej a tam wiele się może ukrywać...
Przegnite to będzie tylko na tym fragmencie jak na zdjęciu, reszta progu jest nieprzegnita.
Przegnite to będzie tylko na tym fragmencie jak na zdjęciu, reszta progu jest nieprzegnita.
Dopóki nie zdejmiesz plastikowego progu, to jest wróżenie z fusów ;) Na 1 rzut oka może być ok, ale trzeba wziąć młotek i obstukać. Zazwyczaj wpada :D
Zazwyczaj wpada
I to z jajami :)
żebyś się nie zdziwił.. po zdjęciu plastikowej nakładki może to wyglądać na całej długości tak:
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/685d5a928e2d.jpg
O dżizas, u mnie w EJ9 1999 progi są igła- więc konserwuję co roku :D Jednak nadkola standardowo gniją :p
Pomyśl, czy to w ogóle warto ratować i zweryfikuj stan reszty budy - zrobisz progi a za chwilę co innego się rozpadnie.
Piszę że reszta jest w dobrym stanie bo w zeszłym roku był przeglądany.
Zobaczę i wrzucę zdjęcie.
Zaglądnij jeszcze pod tylny zderzak i wszelkie uszczelki.
Rocznik i liczba drzwi nie ma kompletnie znaczenia, gniją różnie, tutaj minimum będzie do zrobienia to co napisałem na początku i może na tym się skończyć. W moim MB2 prawy próg na długości tylnych drzwi zbierałem odkurzaczem z podłogi, a wyglądał że jest :D
bartek_levis
05-11-15, 08:54
Rocznik i liczba drzwi nie ma kompletnie znaczenia, gniją różnie, tutaj minimum będzie do zrobienia to co napisałem na początku i może na tym się skończyć. W moim MB2 prawy próg na długości tylnych drzwi zbierałem odkurzaczem z podłogi, a wyglądał że jest :D
w moim poprzednim MA miałem to sam z przednim progiem i błotnikiem a z zewnątrz niby ok
Panowie gdzie w aerodeck są otwory, żeby wstrząsnąć jakaś konserwację w progi? Najlepiej tak żeby nie trzeba było ściągać plastikowych nakładek.
Panowie gdzie w aerodeck są otwory, żeby wstrząsnąć jakaś konserwację w progi? Najlepiej tak żeby nie trzeba było ściągać plastikowych nakładek.
Trzeba ściągnąć no są pod nimi.
I jeszcze na końcu progu od strony tylnego nadkola.
Jak zdejmiesz plastikowe nakładki na progach, tych u góry dzieku którym nie wycierasz lakieru wsiadając do auta, to masz tam otwory i można bez problemu psikać :)
Jak chce z pistoletu to nie wciśnie tam węża.
bartek_levis
06-11-15, 10:07
Jak chce z pistoletu to nie wciśnie tam węża.
z pistoletu to tzw baranka na zewnątrz się kładzie, a jak chcesz w progi i nadkola to preparatem do profili zamkniętych i zasuwasz po wszystkich otworach z wężem ja stosuję taki http://www.boll.pl/srodki-konserwujace-1/boll-srodek-do-konserwacji-profili-zamknietych-karoserii-spray-43
Z pistoletu kładzie sie tez środek do profili. Wychodzi taniej i dokładniej.