Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : wymiana silnika w hondzie 4 gen ec8

offcasz
03-11-15, 21:11
Witam.

Jestem posiadaczem Hondy Civic 4 generacji z silnikiem 1.3 16V. Samochód zaniedbałem przez ostatnie 1,5 roku po "małym incydencie drogowym". Teraz postanowiłem ją nieco doinwestować. Przyszło mi do głowy, by w dalszej przyszłości pokusić się o wymianę silnika na 1.6 Vtec 150km.

Proszę osoby znające się na temacie o radę i cenne uwagi, z czym taka wymiana mogłaby się wiązać i na co mam zwrócić uwagę inwestując w samochód w tej chwili, w kontekście późniejszej wymiany silnika. Nie chcę ponosić niepotrzebnych kosztów dwa razy, jeśli później miałoby się okazać, że po wymianie silnika trzeba np. zainwestować w inne hamulce (czego akurat się spodziewam)

Za każdą radę z góry dziękuję.

siara87
03-11-15, 21:57
auto trzeba rozebrac do golej blachy i wymienic praktycznie wszystko oprocz przewodow hamulcowych. Wiazka z 1.3 leci na smietnik, przewody paliwowe trzeba przerobic lub wymienic, do tego inny zbiornik, i od razu zmienilbym pompe hamulcowa i serwo bo te z ec8 spowalniaja a nie hamuja

yoyek
06-11-15, 11:12
Poradziłbym najpierw zadbać o karoserię (jest rdza?), zawieszenie - dokładny przegląd, wymianę gum na poliuretany i oczywiście hamulce (przydałyby się 262mm) - potem mozna mysleć o swapie na B serię (bo wnioskuję że to właśnie chcesz wsadzić mówiąc o silniku 1.6 150km).

przy samej zmianie silnika oczywiście to co kolega napisał wyżej, dodatkowo inny wydech też się przyda

Frącek_ZS
12-11-15, 12:52
I przede wszystkim ustal budzet jaki chcesz wsadzic w auto. Koszt wrzucenia b16 jest dosc duzy. Nie wiem, ile sam robisz, ale sensowny silnik z osprzetem to koszt kolo 4-5k + heble, zawias, wydech itd. itd tak jak juz przedmowcy wspomnieli.

Do takiego projektu warto tez operowac zdrową bazą :)

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka