Zobacz pełną wersję : Czyszczenie przepustnicy
Witam. Jutro chce wyczyścić przepustnice w hondzie vi 1.4 90km. Mam takie pytanko bo wyczytalem ze trzeba auto "uczyć" od nowa. O co dokladnie w tym chodzi ? Z tego co wiem to żeby miało dobre obroty na biegu jalowym itp. Mogę kogoś prosić o szczegółowe wytłumaczenie?
Jeżeli chcesz zresetować ustawienia komputera, wyciągasz bezpiecznik zapasowy ze skrzynki bezpieczników pod maską, odczekujesz kilka sekund i wkładasz ponownie. Masz zresetowane ustawienia i komputer "uczy się" od nowa podczas twojej jazdy i tyle. Na początku może trochę dziwnie się zachowywać na jałowych obrotach, ale z czasem to minie.
a trzeba zresetować te ustawienia po czyszczeniu?
Jak czyścisz profilaktycznie i nic się nie dzieje z samochodem to nie trzeba, jak czyścisz bo masz jakiś problem z obrotami, możesz go zresetować, żeby zobaczyć czy coś pomogło.
Właśnie obroty spadaja do zera jesli wrzucę na luz ale silnik nie gaśnie. Wiec chyba zresetuje
Tak za niego tez sie zabiorę
Wszystko wyczyszczone, obroty na biegu jalowym troszkę mniej niż 1000. Po wrzuceniu z biegu na luz obroty juz nie spadają do zera tylko 800-900 sie utrzymują. Chyba jest dobrze ? I drugie pytanko czy zresetować komputer??
jedna_brew
03-11-15, 16:03
hej,
możesz zresetować, to naprawdę niczym straszny nie grozi a może trochę pomóc. obroty na biegu jałowym rzędu 900 są ok, 800 trochę za niskie.
Dzieki. Tak zrobię. Temat do zamknięcia.
800 obrotów na postoju przy tym silniku to jak najbardziej poprawna wartość (przy roboczej temperaturze).