Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem ze wskaźnikami

Shad
05-08-08, 00:08
Witam, kłopot jest następujący.

Niedawno, tj. kilka dni temu zmieniałem zegary w Hondzie, wszystko było cacy, aż tu nagle patrzę następnego dnia nie działa mi obrotomierz... Na pierwszy rzut poszła najprostsza metoda, czyli rozkręciłem wszystko, wyjąłem i złożyłem spowrotem do kupy, wsadziłem, działa. Uradowany myślałem, że koniec zegarowych cyrków a tu wskaźnik paliwo/temperatura w ogóle odbiega od normy. Są one zamontowane na jednym zegarze (EJ6, Coupe 98). Wskaźnik poziomu paliwa spadł poniżej czerwonej kreski tak jakby bak był pusty i tam sobie stoi a na bank jest więcej wachy, a co do wskaźnika temperatury - odwrotnie - ten poszedł na samą górę i przekroczył czerwoną kreskę oznaczoną jako HOT i tam się ulokował. Operacja wyjęcie-włożenie nie zdała rezultatu.

Czy ktoś może miał podobny problem ?? Czy ktoś wie jak to rozwiązać ??:(

Byłbym wdzięczny bo średnio fajnie się na tym jeździ.

Pozdro

siemens_15
05-08-08, 00:38
wyjmij zegary i sprawdź czy sruby mocujące moduły obrotomierza, prędkościomierza, wskaźnika paliwa i temp się nie poluzowały. Jeżeli coś nie styka to mogą być takie objawy. Najlepiej je odkręć i delikatnie przykręć spowrotem (nie za mocno i z wyczuciem!) :)

Shad
05-08-08, 10:16
Już w zasadzie to sprawdzałem, dokręcałem delikatnie te śrubki, ale nie dało to pożądanego efektu bo dalej wskaźniki wariują. :(

piotrstrojek
05-08-08, 14:14
To najprawdopodobniej zerwał się któryś z tych miedzianych drucików wewnątrz... możesz próbować je naprawić, ale nawet jak Ci się uda to wszystko polutować to i tak możesz mieć problemy z dobrym wyzerowaniem wskazań wskazówek... generalnie trudny temat - pogrzeb trochę, może za grosze wychaczysz jakieś zegary gdzie co innego jest zepsute i sobie przełożysz...