PDA

Zobacz pełną wersję : xenon accord cl9

Paputek
25-10-15, 10:20
Witam . Panowie wiem ze to forum civic ale dużo osób jeździ accordami jak i innymi markami.

Co do tematu . Wczoraj wieczorem wsiadam do auta cyk światła a tu ciemno z przodu. Xenon nie świeci . Zgasilem zapaliłem i po 4 razie zaskoczył tylko jeden . Pojechałem do garażu zmieniłem miejscami jeden napewno nie świeci ale ten drugi złapie dopiero po 3-5 czasem 1 .
Zasilanie na wejściu przetwornicy 12v dochodzi cały czas ,w gnieździe zaplonnik tam gdzie wchodzi zarnik 0.41 v .

Teraz czy to wina zarnika czy umiera zaplonnik cewka ?
Można sprawdzi na ostro zarnik podpinajac +/- ? 

Z góry dzięki za odp

Rafcik
26-10-15, 01:50
Prawdopodobnie kończą się przetwornice. Żarnik bez przetwornicy nie odpali na "krótko". Na rozruch potrzeba mu napięcia ok. 25kV, a po rozgrzaniu (po kilkunastu sekundach), napięcie utrzymuje się na poziomie ok. 80V.

Paputek
26-10-15, 09:13
Tylko ze jak jak zmieniam miejscami zarnik to świeci . Czy to lewa lampa czy prawa . Bo jak dwie przetwornice naraz mi padły to chyba mam pecha .

Rafcik
27-10-15, 00:48
Tylko ze jak jak zmieniam miejscami zarnik to świeci . Czy to lewa lampa czy prawa . Bo jak dwie przetwornice naraz mi padły to chyba mam pecha .

Czyli jeden żarnik nie świeci wcale, a drugi świeci pod prawą i lewą przetwornicą, tyle że nie zapala się za pierwszym razem???

Paputek
27-10-15, 17:50
Tak właśnie . Ale zmieniłem wczoraj zarniki i narazie świeci . Zobaczymy jak długo 😊