Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Elektryka w Hance 5 gen. kilka problemów

pedros
04-08-08, 18:24
Witam , czy ktoś orientuje się na elektryce na tyle by pomóc mi w kilku problemach ?

1 . Tylnia wycieraczka nie działa od czego zacząć ? ( pomijając wymianę bezpieczników ) , chciałbym dodać iż spryskiwacz działa .

2 . Wycieraczki przednie mają 3 prędkości : Int , I oraz II , po przełączeniu na int nic się nie dzieje , po przełączeniu na I działa prawidłowo natomiast po przełączeniu na II prędkość jest taka sama jak przy I

3. Szyba od strony pasażera nie działa , po przyciśnięciu przycisku słychać iż załącza się przekaźnik ? w drzwiach lecz szyba się nie opuszcza .

4. Nie działa podświetlenie obsługi nawiewów . ( Parę razy mi się włączyło jednak od dłuuuszego czasu 0 reakcji ) wiem iż poprzedni właściciel zmieniał podświetlenie na niebieskie ...

5. Nie działa obsługa nawiewów , wieje tylko na szybę i w żadną inną stronę...

6. Czy urządzenie na fotografii może mieć wpływ na pytanie w punkcie 5 ? Jeśli nie to co to jest..

http://img379.imageshack.us/img379/9708/zdjcie053hj9.jpg

pedros
06-08-08, 17:46
Nikt nic nie wie :( ?

yonaszo
07-08-08, 00:08
4. Nie działa podświetlenie obsługi nawiewów . ( Parę razy mi się włączyło jednak od dłuuuszego czasu 0 reakcji ) wiem iż poprzedni właściciel zmieniał podświetlenie na niebieskie ...

ja u siebie mam podobny problem. czasami nie świeci mi połowa podświetlenia nawiewów (ta od temperatury). kiedyś przypadkowo odkryłem, że jak mocniej trzasnę schowkiem to się zapala :P.
potem doszedłem, że wystarczy puknąć raz lub dwa w ta część i też się zapala normalnie. u mnie zapewne coś nie zawsze łączy i dlatego tak jest, ale nie mam czasu tego rozbierać i sprawdzać. spróbuj takiego "opukania" może coś pomoże - tylko bez przesady ;).

pedros
08-08-08, 23:51
najbardziej zalezy mi na zdjęciu : co to jest ?? naprawde nikt nie wie ??

Albin
09-08-08, 03:08
to jest plytka drukowana. a czy jest sprawna to ze zdjecia nie wywnioskuje

pedros
09-08-08, 10:05
to że jest to płytka drukowana to ja wiem... heh chodzi mi o to od czego to jest !

karpik85
11-08-08, 17:55
Odnośnie wycieraczki to sprawdź czy dochodzi do niej napięcie, czy może jakiś przewód nie jest odpięty przy samym silniczku. To samo tyczy się szyby pasażera, zdejmij tapicerke i oblukaj wszystko, piszesz, że słyuchać przekaźnik,m tyle, że ja to rozbierałem kilka razy i żadnego przekaźnika nie kojarze, cantralka jest w przycisku kierowcy - może coś blokuje samą szybe i dlatego słyszysz jak załącza sie silnik ale nie ma siły pociągnąć szyby, miałem taki przypadek w innym aucie.
Co do prędkości pracy wycieraczek to na pewno musi być jakiś przekaźnik - sterownik, możliwe, że padł, albo kolejny brak styku. Przydało by się rozebrać deske i posprawdzać podpięcia wtyczek, do "pająka" w kierownicy i sterownika nawiewów, bo możliwe, że jak poprzedni właściciel grzebał z podświetleniem to coś byle jak poskładał. To by tłumaczyło niedziałanie regulacji kierunku nawiewu, bo pamiętam, że u siebie jak odpiąłem jedną z dwóch wtyczek od sterowania nawiewm to właśnie wiało tylko w jednym kierunku. Jak będziesz miał chwile to rozkręć deskę, osłone kierownicy, drzwi i sprawdzaj wszystkie kostki dokładnie.

A co do zdjęcia, to gdzie to coś było zamontowane ? Wygląda jak jakiś przełącznik kilkupozycyjny.

pedros
03-09-08, 23:54
to coś ze zdjęcia jest po środku panelu ( tam gdzie jest radio ) tylko bardziej na dole... i z tyłu czyli za radiem

wycieraczka tylnia już ogarnięta okazało się że nie ma wogóle przewodu pociągniętego ...