PDA

Zobacz pełną wersję : Civic VII, 02 rok, 1.7 diesel - problem z odpaleniem na cieplym silniku.

Piotr777
20-10-15, 23:58
Szukam pomocy, porady, poniewaz nie moge moge znalezc przyczyny dlaczego auto nie moze odpalic na cieplym silniku... Posiadam Honde Civic 1.7 diesel z 2002 roku. Kiedy silnik jest zimny - z odpaleniem nie ma zadnego problemu... W momencie, kiedy silnik jest rozgrzany - mozna krecic, krecic i... nie zapali... Jakby nie dostawal paliwa, nie pomaga wtedy nawet jego reczne pompowanie... Dopiero po ok godzinie gdy silnik ostygnie problem znika i zapala bez problemu. Chodzi zawsze rowno, nie mam zadnych zastrzezen. Zadna kontrolka na desce rozdzielczej nigdy sie nie zapalala i nie pali, komputer nie pokazuje zadnych bledow, akumulator jest ok, filtr paliwa wymieniony, czujnik polozenia walu korbowego wymieniony. Bardzo prosze o jakakolwiek porade, pokierowanie mnie gdzie mam szukac przyczyny bo...jak dotychczas wszyscy rozkladaja rece i nikt nie jest w stanie mi pomoc...

Boguś
21-10-15, 11:28
Masz skaner diagnostycznych obd2? Kontrolna check engine święci się przed zapaleniem i gaśnie od razu po odpaleniu? Kontrolna świec żarowych gaśnie po ok sekundzie od włączenia zapłonu? Jest jeszcze czujnik wałka rozrządu który daje takie same objawy jak czujnik wału.

jcknovel
21-10-15, 20:50
jeśli jesteś pewny, że to nie czujnik wału (i nie ma błędów)
to zobacz
http://www.civicforum.pl/showthread.php/40542-Czasami-nie-odpala-na-ciep%C5%82ym-silniku

jakbyś rozwiązał problem to napisz, bo to nietypowa usterka

pozdrawiam

Piotr777
21-10-15, 23:49
Dzieki wielkie za podpowiedz... Nie, nie posiadam skanera. Kontrolka check engine swieci sie przed odpaleniem i gasnie od razu po odpaleniu i kontrolka swiec zarowych gasnie po ok sekundzie po wlaczeniu zaplonu. Zamowilem czujnik walka rozrzadu... Jezeli jeszcze ktos moglby mi podpowiedziec gdzie moze tkwic przyczyna-bede wdzieczny. Jezeli znajde przyczyne-na pewno tutaj napisze.

spidek
22-10-15, 11:28
Nie ma co podpowiadać. Czujnik wału, standardowy objaw jak i standardowa bolączka tego silnika. Tylko czujnik wału a nie wałka rozrządu, mam nadzieje że dobry zamówiłeś bo to nie to samo.

Boguś
22-10-15, 15:08
Piszę że wymieniał czujnik wału...

Piotr777
22-10-15, 17:28
Dokladnie... Czyjnik walu wymieniony i... bez jakichkolwiek zmian...

Boguś
22-10-15, 18:40
A ten przekaźnik po zgaszeniu auta słychać? Po kilku sekundach za schowkiem pasażera powinno być słychać wyraźne cyknięcie.

spidek
22-10-15, 20:16
Moze wymienił na zamiennik. Zamiennik całkowicie się nie sprawdza. Musi być oryginał Bosha bo problem powróci od razu bądź bardzo szybko. Temat przerabiany na każde sposoby...oszczędność w tym wypadku mści się podwójnie niestety. Obstawiam że założony nieoryginalny. Cena oryginału 300zł.

jcknovel
22-10-15, 23:13
hmm, może jak zgaśnie silnik to można schłodzić czujnik wału (sprężone powietrze, lód) -jak odpali to będzie wiadomo, że zły dobrano.
I jak napisał spidek, tylko oryginalne czujniki. Często od astry dobierają i wtedy ciężko dojść co nie działa, bo prosty skaner Civica nie ma podglądu tylu parametrów co OPCOM (ChinaClone) w Oplach.

Piotr777
23-10-15, 00:02
Zgadza sie... SPIDEK ma racje - kupilem zamiennik a nie Bosh'a, nie wiedzialem, ze zamienniki sie nie sprawdzaja... Moze to jest powodem... W weekend sprawdze, moze schlodzenie lodem zda egzamin.

Boguś
23-10-15, 04:22
Nie brałem pod uwagę że oszczędzono na czujniku ;)

Piotr777
23-10-15, 06:53
Nie jestem mechanikiem dlatego zwracam sie do Was. Bedac w warsztatach...nie wspamniano mi o tym, ze ma to jakikolwiek wplyw... Wymienie na Bosha i napisze czy jest poprawa :-)

siara87
23-10-15, 07:32
Podepne sie do tematu tego silnika z troche innym pytaniem, czym moze byc spowodowane szarpniecie/telepanie silnika przy gaszeniu?

Boguś
23-10-15, 07:53
Poduszki sinika

spidek
23-10-15, 11:20
Tak, poduszki silnika ale jak nie wali bardzo i tylko jest problem przy gaszeniu to lepiej nie ruszać bo ciężko znaleźć zamiennik...

Piotr777: wymienisz na oryginał i będzie wszystko OK