PDA

Zobacz pełną wersję : kamyki i woda hałasują w nadkolach

superczesiu
16-10-15, 08:17
Stałem się niedawno posiadaczem civica sport 1.6 EP2 D16V1 (2005) i mam kilka spostrzeżeń które mnie niepokoją. Jako że jest to mój pierwszy civic (i w ogóle pierwsza honda) to zapytam czy normalne jest to że:
- słychać KAŻDY nawet najmniejszy kamyk i piasek jak uderza w nadkola? (W żadnym poprzednim samochodzie tak nie miałem - nawet w takich z lat 90 ani w dostawczych)
- słychać jakieś puknięcia to tu to tam w zawieszeniu szczególnie na nawierzchni z płyt betonowych (wszystkie pierdoły powymieniane i zawieszenie sprawdzone a nadal lubi coś puknąć)
- podczas pierwszego deszczu zatrzymałem się żeby sprawdzić czy woda się gdzieś nie wlewa (słyszałem jakieś potoki płynące gdzieś obok kierowcy i jakby w okolicach bagażnika) ale wszędzie sucho - wygląda na to że po prostu tak głośna jest spływająca / uderzająca w auto woda.....

Generalnie te szczegóły zabierają mi sen z powiek bo trafiłem na bardzo zadbane i pięknie wyglądające auto, prowadzi się doskonale (po prostej nawierzchni) ale czasem jest irytujące jak cholera przez powyższe pierdoły.

bolo741
16-10-15, 08:38
Ciekie blachy co tu duzo pisac, sam w swoim vi siedzac na tylnej kanapie czuje jak pasazer z przodu tupnie w podloge

mlawa85
16-10-15, 08:41
Sa 3 wyjscia:
1) przyzwyczaic sie bo Honda nigdy nie słyneła z wygluszenia w szczegolnosci modele do 2005 r.
2) zrobic glosniej radio :)
3) wytlumic całosc podlogi i bagaznika oraz drzwi i powinienes odczuc wtedy spora roznice :) spr jeszcze czy na bank nie masz wody we wnece kola zapasowego. Czesto lubi sie tam zbierac.

woojtek1983
16-10-15, 08:53
u mnie jest to samo :D mimo montazu tylnich nadkoli efekt jest jak by sie siedzialo w rajdowce :p wiec najlepiej tak jak kolega pisze przyzwyczaic sie lub radyjko glosniej zrobic :D

superczesiu
16-10-15, 09:07
W sumie mi ulżyło że tak ma być ale z drugiej strony te walące kamienie i piach nie zniszczą lakieru?
A co powiecie o stukach zawieszenia ? Wszystko sprawne i sztywne ale stuknąć bez powodu lubi na dziurach.

mlawa85
16-10-15, 09:26
a czasem nie jest to spowodowane łozyskami gornymi kolumny?? sprawdzales je bo one lubia czesto dawac o sobie znac.

mloodzian
16-10-15, 09:28
stuka maglownica jak w każdym Civicu 7 gen

superczesiu
16-10-15, 10:44
Niby wszystko przez mechaników sprawdzone, wymienione łączniki stabilizatorów i jeszcze jakieś pierdoły o których nie pamiętam. Jestem umówiony w ASO na montaż "zestawu naprawczego maglownicy" - jedynie to pozostało. Jak to nie przyniesie efektu to znaczy że tak ma być. Może problemem jestem ja sam i moje nadwrażliwe ucho.

mloodzian
16-10-15, 13:00
w ASO to zrobią tak że znowu to powróci, kup coś takiego i zapomnij o stukach : http://www.ep-klub-forum.pl/viewtopic.php?t=9143

http://s889.photobucket.com/user/b18piotrek/media/20150302_210418%20copy_zpsnabdusut.jpg.html

Nic tak ma nie być styku magla są spowodowane złą konstrukcją i wycierającym się elementem który dostaje luzu

rm_125
16-10-15, 13:42
nic tak nie wycisza szumu opon jak radio.
Jeździłem parę dni bez radia to masakra.
Na dniach założę nadkola na tył to zredukuje te nieprzyjemne metaliczne stuki kamieni

Kriss91
16-10-15, 13:53
Możesz ewentualnie zrobić zabezpieczenie podwozia i nadkoli masą natryskową. Powinno nieco jednak wyciszyć i przy okazji będziesz mieć większy spokój o blachy.

superczesiu
16-10-15, 14:42
Dziękuję za namiary na mosiężny ślizg. Już skontaktowałem się ze sprzedającym.
Podwozie mam zabezpieczone, nadkola niby też mają taki miękkie wypełnienie ale nadal słychać piach.

bartaz86
17-10-15, 10:46
mam taki sam model jak ty i podobne z tym objawy ale nie stresuje sie z tego powodu, po prostu tak jest ten civic ma w nadkolu od wewnątrz materiał (miękką gąbke), która inaczej reaguje na kontakt z woda, piaskiem czy kamykami. Co do zawieszenia jest o wiele twardsze niz inne modele aut i do tego trzeba sie przyzwyczaić. Nie zapomne jak pierwszy raz wjechałem swoją hanią na nasze nie równe drogi to się za głowę łapałem, co tak puka itd :P przyzwyczaisz się a jeśli mechanicy twierdzą że zawieszenie masz ok to wizyta w aso jest stratą kasy i czasu, lepiej zainwestuj car audio i wyciszenie auta :)

superczesiu
17-10-15, 14:36
No to postaram się przyzwyczaić. Rozumiem że ten mosiężny ślizg przekładni warto założyć i coś poprawi?

SebaR92
18-10-15, 09:12
Ja akurat jestem posiadaczem ES7, jednak wszystkie 3 cechy wymienione na początku są przy tej konstrukcji normalne, tak samo słyszę piach, kamienie, głośny zawias i wrażenie, że samochód zalewa się wodą. VI gen była lepsza, bardziej solidna.