Zobacz pełną wersję : Rozrząd ale skąd i jaki?
Właśnie pora wymienić rozrząd w Honda Civic 2004 r. hatchback, EU7. W salonie Honda zaspiewali ponad 1300 zł za pasek rozrzadu, naopinacz i pompe wody. Wie ktoś może gdzie można kupić oryginały taniej? Lub czy mozecie polecić zamienniki ale sprawdzonych firm dla kazdej z czesci? Mam tez pytanie co ile wymienić pompe wody-jedni mówia że co 2 wymiane rozrzadu, a inni że jak nie ma luzow to pojezdzi do 240 tys km (a ma 135 tys).
Oczywiscie najlepiej kupic oryginal natomiast wychodzi za taka przyjemnosc dosc sporo. Mozesz napisac do sivego lub do bolsika.
Co do zamienników to pasek Mitsuboshi, napinacz SKF (warto zajrzec do srodka bo czasami zdarzaja sie podmianki, opakowanie inne a w srodku zupelnie inny producent...), pompa wody AISIN lub tez SKF (tez warto zerknac do srodka). To moje typy. Akurat z rozrzadem nie ma co oszczedzac.
Pompe wymieniam co drugi pasek. Moja rada, zamow na wszelki równiez pompe, jesli okaze sie ze Twoja nie posiada luzów i jest w dobrej kondycji to mozesz zostawic stara a nowa oddasz do sklepu (ciekawe tez czy po rozbebeszeniu okaze sie ze masz fabryczny rozrzad, przy tym przebiegu, jesli jest autentyczny wlasnie taki powinien byc).
Odgrzeję kotleta...
Zaczęło mi cieknąć z pompy wody (GMB założona parę lat temu). Ponoć z pompami AISIN też jest lub był problem, też ciekły.
Czy możecie coś polecić z zamienników czy zostaje tylko OEM?
poszukaj sobie tutaj https://www.ucando.pl/szukaj?text=pompa+wody czegoś takiego jak HEPU. osobiście mam taką i działa i nie puszcza nigdzie
analyzer64
24-05-17, 14:28
GMB, Hepu, lub też SKF/Ruville - to pakowacze ale dobre części mają.
Dzięki za podpowiedzi, tym razem dam szansę pompie SKF (udało mi się znaleźć w dobrej cenie).
Jakby co to oem pompa w ASO to koszt około 650zł.
Nie polecam pomp aisin, po 2016 roku produkcja się przeniosła i występują z nimi problemy. Ciekna, wyją, koła odpadają 😢
Wysłane z mojego XT1039 przy użyciu Tapatalka
marcin001984
27-05-17, 01:16
Jakby co to oem pompa w ASO to koszt około 650zł.
A pytałeś w Haparts?
analyzer64
27-05-17, 09:04
Między 570 a 420zł w zależności na kiedy miałaby być.
A pytałeś w Haparts?
Tak pytałem, około 50zł taniej
Nie polecam pomp aisin, po 2016 roku produkcja się przeniosła i występują z nimi problemy. Ciekna, wyją, koła odpadają 😢
Wysłane z mojego XT1039 przy użyciu Tapatalka
Teraz dostać u nas prawdziwe części made in japan to chyba tylko z prywatnego importu...