PDA

Zobacz pełną wersję : Civic 2001 1.6 problem z immobilizerem - odpala ale mryga immo

Bonio86
14-10-15, 07:40
Siemanko, mam problemik delikatny, w civicu EU8 zdechł mi rozrusznik, zaprowadziłem auto do zaufanego mechanika na naprawę, zdemontował rozrusznik, okazało się że padła w nim cewka i styk, zużyte elementy zostały wymienione, rozrusznik zamontowany, aku podłączone. Auto się odpala normalnie od strzała ale mruga zielona kontrolka od immo i nie gaśnie, wcześniej zapalała się podczas przekręcania kluczyka i gaszeniu auta. Teraz zapala się podczas przekręcania kluczyka i po odpaleniu zapala się i mryga ale auto normalnie się porusza. Po zamknięciu auta z centralnego zamka i otworzeniu po uruchomieniu silnika wszystko wróciło do normy, po upływie ok 15godzin znów to samo - po uruchomieniu silnika kontrolka non stop mryga. Spotkał się ktoś z tym?

krisVTI
14-10-15, 11:53
Na 99 procent akumulator. Problem z immo pojawia się w momencie przerwy dopływu prądu (duży prąd potrzebny do uruchomienia rozrusznika)- wtedy immo próbuje się uzbroić, ale nie może bo silnik cały czas chodzi. Miałem ten sam problem - każdy elektromechanik łącznie z ASO mówili mi że problemem jest immobiliser, ale nikt nie potrafił powiedzieć dlaczego silnik chodzi skoro immo nie działa (wg nich silnik nie powinien odpalić). Zaznaczam, że według wszystkich akumulator był OK bo rozrusznik kręcił i wszystko działało. Niestety w momencie uruchamiania silnika występowała przerwa w dopływie prądu i immo się uzbrajało. Po wymianie akumulatora problem znikł. Jeśli masz możliwość spróbuj podpiąć inny akumulator i będziesz miał pewność...
Pozdrawiam ;)

Bonio86
14-10-15, 15:53
Ok dzięki za odpowiedź. Najpierw go odłączę na jakiś czas i podłączę raz jeszcze bo aku mam sprawne.

siwyp
14-10-15, 22:11
To samo miałem u mnie. Też jeździłem ale w zimę wyzionął ducha i na nowym problem ustał.