PDA

Zobacz pełną wersję : Przeróbka lusterek od anglika

LebronJames
10-10-15, 21:03
Witam.

Honda Civic, 6gen, 1998, 5 drzwi.

Chciałbym przerobić lewe lusterko na "europejskie". Zdarzyło mi się kupić samochód z pękniętym prawym lusterkiem. Szkoda gadać przez co już do tej pory przeszliśmy z moją Hondzią od czasów zakupu. Jestem załamany.

Dziś okazało się, że te "wymarzone" lusterka - wreszcie jednakowe, do mojego modelu i w kolorze - tak naprawdę pochodzą od Anglika i kąt rozwarcia uniemożliwia mi obserwację drogi w lewym lusterku. Patrzę na własny wóz. Na tym etapie pewnie wiele osób olałoby sprawę, ale ja jestem młodym kierowcą i nawet nie chce myśleć o takich utrudnieniach.

Sprawa bywa skomplikowana, a przez poprzednie reklamacje minął już okres zwrotu pieniędzy.

Czy ktoś z użytkowników zajmował się już takimi poprawkami w tych lusterkach i wie jak, lub na co zwrócić uwagę? Pewnie jutro się za to zabiorę bo już mam serdecznie dosyć słowa "lusterko", ale może jeszcze przed tym ktoś tutaj coś napisze.

Dzięki za poświęcony czas.

MM63
10-10-15, 21:41
Trójkąta musisz chyba zmienić :0

mirasek
10-10-15, 22:42
Zdecydowanie, aby tylko śrubki od dołu trójkąta się poodkręcały. Jak nie wyrzuciłeś starego lusterka to jesteś w domu :)

Bodzio 5D
11-10-15, 00:34
Typowa "ofiara" kupna "wersji europejskiej" ...ja też tak wyrzuciłem stówę w błoto...
Dopóki nie kupiłem "polskiej" wersji-wkręciłem wkręt pod mocowanie i było git, ale niestety wtedy lusterko się nie składało ;(

LebronJames
11-10-15, 15:00
Dzięki za odpowiedzi. Z trójkątami wszystko ok, lusterko rozebrałem bez problemu, niestety mechanizm obracający lusterkiem to nie to czego się spodziewałem. Domowymi sposobami chyba się nie przerobi. Mocowanie, jest to jakaś opcja jeśli sprzedawca nie będzie chciał ich przyjąć. Boję się tylko, że woda zacznie przeciekać do środka. Już jakieś ślady korozji na drzwiach pod lewym trójkątem są, więc chyba nie warto ryzykować, bo polecą szybko.

Szkoda, bo jeszcze kilka robótek jest do zrobienia przed zimą, a lusterka wciąż nie ma :(

Czy mógłby ktoś polecić sklep z zamiennikami, jeśli ktoś zna? Widziałem coś takiego na iParts, ale aktualnie są tylko do 3-drzwiowych.

Qubi
11-10-15, 15:15
Jedź na szroti szukaj. Trafisz org EU :)

daniel208
12-10-15, 19:53
do wymiany są trójkąty mocowane do drzwi( w angliku różnią się kształtem), nic poza tym. Tylko, że przez te trójkąty trzeba całe lusterko rozbierać :D przydatne wskazówki co do rozbiórki masz w temacie klocha, ostatnio zajmował się podgrzewaniem lusterek

pafels
12-10-15, 22:18
nie prawda nie trzeba rozbierać lusterek... odkręcasz lusterko, wypinasz kostkę, wyciagasz kable z kostki, i odkręcasz 3 śrubki mocujące lusterko do trójkąta, potem składasz w odwrotnej kolejność z "lewostronnymi" trójkątami i wszystko hula :)

mirasek
12-10-15, 22:39
wyciagasz kable z kostki
... ale wcześniej robisz foto jak kable siedziały w kostce :) żeby potem nie pytać jak to podłączyć, kto ma manual, gdzie to jest w manualu, itp.

Widzę że trochę osób się w to bawiło :) MB2 kupiłem z "angolami" ale dostałem oryginalne połamane i zrobiłem combo