Zobacz pełną wersję : Wentylator klimatyzacji
Witam,
dzisiaj zauważyłem w moim EJ9 że mimo tego że guzik A/C jest w pozycji włączonej (na zapłonie bez odpalania silnika), wentylator klimy raz chodzi a raz nie. Wydaje mi się, że dawniej przy wciśniętym A/C - na zapłonie zawsze kręcił się wiatrak.
Klima działa OK.
To prawidłowe działanie - wentylator i kompresor są rozłączane przez czujnik temperatury w nawiewie, w momencie osiągnięcia wartości granicznej są wyłączane, żeby z nawiewów nie zaczął lecieć śnieg. ;) Przy wysokiej temperaturze zewnętrznej może pracować cały czas, bo nie jest w stanie schłodzić powietrza do wartości granicznej. Mam nadzieję, że piszę w sposób jasny. ;)
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
To prawidłowe działanie - wentylator i kompresor są rozłączane przez czujnik temperatury w nawiewie, w momencie osiągnięcia wartości granicznej są wyłączane, żeby z nawiewów nie zaczął lecieć śnieg. ;) Przy wysokiej temperaturze zewnętrznej może pracować cały czas, bo nie jest w stanie schłodzić powietrza do wartości granicznej. Mam nadzieję, że piszę w sposób jasny. ;)
Rozumiem ze na samym zapłonie działa to tak samo? - Kompresor nie włączy się wtedy bo nie ma go co napedzic :p
Na samym zapłonie powinien ruszyć wentylator, co do kompresora to się zgadza. ;) Ale jeśli na zapłonie też tak się rozłącza, to coś jest nie tak...
Bazuję czysto na teorii, u mnie praktycznie cały czas wentylator klimy pracuje jak ją włączę, bo mam stary, zabrudzony i rozwarstwiający się skraplacz, ale w służbowym Ducato dokładnie tak mi klima pracuje - okresowo włącza i wyłącza się wentylator i kompresor. :)
Wysłane z mojego Lenovo S5000-F przy użyciu Tapatalka
No to chyba coś jest nie tak, chociaż zastanawia mnie jedna sytuacja - wczoraj jak wyjechałem z myjni i stałem na słońcu wentylator klimy chodził cały czas na zapłonie. Z kolei rano pod domem gdy było jakies 4*C nie włączył się.
Poniżej pewnej temperatury ani wentylator ani kompresor się nie załączą, zazwyczaj w okolicach 2 st. C na plusie i niżej. Aczkolwiek, mogę sie mylić, wolałbym żeby potwierdził to ktoś z większą wiedzą. :)
Tak rzeczywiście jest. Już mniejsza o to jaką temperaturę założył producent ale poniżej określonej klimatyzacja się nie załączy. To jest zabezpieczenie przed oszronieniem parownika.
Zrobiłem test. Odpaliłem klime w zimnie, chodziła ok. 15s. Zgasilem silnik wtedy kiedy już nie pracowała(guzik A/C w pozycji włączonej),przekrecam kluczyk na pozycję zapłon i wentylator nie działał. Jak Zgasilem silnik podczas pracy klimy i późnej włączyłem zapłon wentylator działał.
Czyli jednak nic nie jest zepsute. Klima w civicu z przed kilkunastu lat jest widocznie prostym układem. kompresor na samym zapłonie tez pewnie chciałby się włączyć jak temperatura na czujniku jest odpowiednia tylko nie ma go wtedy co napedzic :p
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
Przy obecnych temperaturach otoczenia nie licz ze bedzie dzialac. Wczoraj np sprawdzałem w trasie i bylo zero reakcji na przycisk, a uklad na 100% mam sprawny. Jest w układzie czujnik ktory ponizej pewnej temperatury nie załącza ukladu.
Samsung Galaxy S4 / Tapatalk