PDA

Zobacz pełną wersję : Tempomat/sterowanie radiem w kierownicy, wymiana kierownicy

orzech_
03-08-08, 13:24
Po pierwsze chiałbym sie przywitać z racji tego, że jestem nowym użytkownikiem. Po drugie dowiedzieć się czy istnieje możliwość bez wielkich ingerencji podmiany koła kierownicy na takie które ma wbudowane przyciski do sterowania radiem. Czy ktoś coś takiego już robił? Czy w wersji 4d Comfort położona jest wiązka elektryczna do ster.radiem, czy trzeba kłaść?

luckie
03-08-08, 13:56
witam, szczerze mowiac nie mam pojecia jak jest w civicu ale zwykle instalacja elektryczna jest jedna w konkretnym modelu - ze wzgledu na koszty produkcji. Kwestia czy prosto sie pod nia "podpiac" to juz pytanie do ekspertow.

manticore
03-08-08, 14:04
hm w 5d mozesz sterowac radiem. Tzn przelaczac stacje (1.8 comfort)
chodzi Ci o jeszcze bardziej zaawansowane (wyszukiwanie stacji etc?)

orzech_
03-08-08, 14:37
1,8 comfort 4d - czytaj sedan ;) nie ma w standardzie multifunkcyjnej kierownicy, chodzi o sterowanie radiem takie jak jest w 5d na kole kierownicy.

manticore
03-08-08, 14:39
sorki ;)

luckie
03-08-08, 15:31
4d i 5d to pod wieloma wzgledami zupelnie inne auta, watpie by instalacja el. byla taka sama, auta pochodza z roznych fabryk. Jezeli w wyzszych wersjach 4d sterowanie z kier jest dostepne to twoja jedyna nadzieja :)

zyga502
03-08-08, 18:56
Ja uważam ,że 4d i 5d poza nazwą CIVIC są zupełnie inne.Mam wersję EX i mam "wielofunkcyjną kierownicę" ,ale i tak daleko jej do mozliwości "opcji" tej z 5D ( choć skóra ,którą jest obszyta moja jest wg mnie lepsza).Nie jestem pewny czy każde auto ,które wyjeżdża z fabryki ma mozliwość dodania wszystkich bajerów.

Pabloss
03-08-08, 23:51
wydaje mi sie ze to reguluje specyfikacja i opcje dodatkow oddzielnie do 5D i 4D. To zupelnie inne samochody budowane w innych specyfikacjach i możliwościach dodakowego wyposazenia.

Pik
04-08-08, 00:29
ale zwykle instalacja elektryczna jest jedna w konkretnym modelu - ze wzgledu na koszty produkcji
Pracowalem kiedys w fabryce wytwarzajacej wiazki samochodowe i wiem, ze z reguly w kazdej wersji auta, nawet podwersji tego samego modelu jest specjalna wiazka, rozniaca sie od innych. Wlasnie ze wzgledu na koszty, bo nadmiarowosc kosztuje (kable, zlaczki, koszt robocizny itp).

Bardzo watpie, aby w wersji pozbawionej regulacji radia z kierownicy, byla przewidziana elektryka pod ewentualny montaz, chyba ze jest przewidziana jako opcja. Choc nie mozna wykluczyc, ze np takowa kierownica jest sprzedawana z niezbednym okablamowaniem, przewidzianym do wpiecia w przewidzianym miejscu.

Uwazam, ze pytanie generalnie do specjalizowanego serwisu, a nie na forum!

adyn
04-08-08, 14:43
Witam

Tu wcale nie trzeba serwisu... wystarczy forumowicz, który o to pytał w serwisie ;)

No więc. Dotyczy to Civic 4d

Podczas zakupu dowiedziałem się, że wielofunkcyjna kierownica jest dostępna tylko w wersji Executive (wielofunkcyjna = skórzana + sterowanie radiem + sterowanie tempomatem). Wersja Comfort ma zwykłą kierownicę bez sterowania. Istnieje możliwość dokupienia takiej kierownicy do wersji Comfort, ale UWAGA!!!
nie będzie ona działała - bo Civic 4d w wersji Comfort nie ma wyjścia do sterowania radiem w kierownicy i nie można go w Hondzie nawet za dopłatą dokupić. Tak więc jedyny zysk? Skórzana kierownica z bezużytecznymi przyciskami od radia i tempomatu... Chyba, że komuś to nie przeszkadza a np bardzo lubi skórę??

i to był jeden z powodów dla którego ostatecznie zdecydowałem się na Executiva...

Acha: cena kierownicy to chyba około 1700zł...

Pozdrawiam
Adyn

semri
05-08-08, 13:51
hm w 5d mozesz sterowac radiem. Tzn przelaczac stacje (1.8 comfort)
chodzi Ci o jeszcze bardziej zaawansowane (wyszukiwanie stacji etc?)

a wyszukiwanie jest, wystarczy ze przytrzymasz przycisk CH + zeby wyszukiwal stacje w gore i zmienial folder w czasie odtwarzania mp3, CH - analogicznie

jockow
01-11-11, 20:51
Witam

Tu wcale nie trzeba serwisu... wystarczy forumowicz, który o to pytał w serwisie ;)

No więc. Dotyczy to Civic 4d

Podczas zakupu dowiedziałem się, że wielofunkcyjna kierownica jest dostępna tylko w wersji Executive (wielofunkcyjna = skórzana + sterowanie radiem + sterowanie tempomatem). Wersja Comfort ma zwykłą kierownicę bez sterowania. Istnieje możliwość dokupienia takiej kierownicy do wersji Comfort, ale UWAGA!!!
nie będzie ona działała - bo Civic 4d w wersji Comfort nie ma wyjścia do sterowania radiem w kierownicy i nie można go w Hondzie nawet za dopłatą dokupić. Tak więc jedyny zysk? Skórzana kierownica z bezużytecznymi przyciskami od radia i tempomatu... Chyba, że komuś to nie przeszkadza a np bardzo lubi skórę??

i to był jeden z powodów dla którego ostatecznie zdecydowałem się na Executiva...

Acha: cena kierownicy to chyba około 1700zł...

Pozdrawiam
Adyn

Witam ,temat trochę stary ale właśnie zamontowałem kierownice wielofunkcyjną z wersji Executive do mojego sedana w wersji Comfort.Kierownica jest super ładna skórka jak na razie działają funkcje od radia ale może uda się z tempomatem.

Kras
02-11-11, 12:55
A tam jest w ogole tempomat?? Bo jesli oryginalnie nie bylo to przyciski na nic.

jockow
02-11-11, 13:24
A tam jest w ogole tempomat?? Bo jesli oryginalnie nie bylo to przyciski na nic.

Co to znaczy czy jest tempomat?

Lucas.FK2
02-11-11, 14:16
Co to znaczy czy jest tempomat?
Kras pyta czy ogólnie u Ciebie w aucie masz tempomat,ale nie zrozumiał,że chcesz jakoś ten tempomat podłączyć nie mając oryginalnie tego.
Ale jeśli o to chodzi,to widziałem,ze do ufo jakoś to podlączali- w sedanie nie wiem. Instrukcja jest na Civinfo.

jockow
02-11-11, 14:37
No właśnie tempomatu nie mam tak jak nie miałem sterowania z kierownicy ale już mam i jak się uda to i tempomat będzie.

Kras
02-11-11, 14:47
No wlasnie o to pytalem - czy posiadasz urzadzenie tempomatu :)

zyga502
02-11-11, 17:59
nie sądze ,żebyś miał tempomat,tylko dlatego ,że dołożyłeś inną kierownicę,to nie lego ,ze dokładasz kiedy i jak chcesz

jockow
02-11-11, 19:54
Wiązki na pewno nie ma ale i do radia nie było,musiałem załatwić tylko piny których brakowało w kostce wiec radio już działa.Z tego co sprawdził mój elektryk w schematach brakuje tylko wiązki (mam nadzieje).Ważną rzeczą są też kostki przy pedale gazu.sprzęgła i hamulca.Komputer w aucie z tempomatem jest taki sam problem na razie jest z tymi pinami które są jeszcze mniejsze niż w kostce do obsługi radia.Według schematu wszystko wchodzi do zegarów,jak zdobędę te piny to się okaże.

riki79
04-03-12, 10:51
Panowie,
Po długim przeszukiwaniu forum nie znalazłem interesującego mnie tematu - wiem, że kiedyś, któryś z kolegów wrzucił link z CIVINFO o montażu tempomatu w VIII gen (wymiana kiery i modułu sterującego z manetkami), natomiast mnie interesuje czy ktoś z kolegów porwał się na taką akcję? Często podróżuje autobanem i tempomat jest moim marzeniem ;)
Dodatkowo - czy ktoś chociaż wymieniał kierownicę na skórzaną z wersji Executive? (ja mam Comfort i tą standardową kierę), a jak wiadomo - nie ma to jak czucie skóry pod palcami :cool:

Mam nadzieje, że nie dubluje swoim postem żadnych wcześniejszych, ale gdyby tak się stało, z góry przepraszam.

Pzdr,
magicspeaker

A tutaj link do rzeczonego civinfo: http://www.civinfo.com/forum/how/45740-how-retro-fitting-cruise-control.html
Czy ktoś się już za to zabrał?

trimpel
31-08-12, 21:03
Witam nie chcę śmiecić więc napisze tutaj.

Jestem nowym posiadaczem 8 w wersji comfort i mam kierownicę standardową(plastikową) czy ktoś orientuje się czy po założeniu wersji skórzanej z tempomatem nie będzie problemów z klawiszami funkcyjnymi. (wiadomo tempomat nie będzie miał prawa działać)?

Pozdrawiam

Ordi
31-08-12, 22:26
Kup kiere np z type-s'a bez tempomatu i będziesz miał skórę i bez guzika tempomatu. Guziki funkcyjne będą działały na 99%.
Jeśli chcesz mieć dodatkowo tempomat to oprócz guzików w kierze musisz dokupić jakiś moduł tempomatu i wtedy podobno działa... Poczytaj na civinfo o tym :)

trimpel
31-08-12, 22:31
Właśnie jest taka sprawa że mi bardziej pasuje wersja z tempomatem gdzie te 2 klawisze informacyjne są poniżej. Jest to wygodniejsze dla mnie. Sam tempomat jest dla mnie rzeczą zbędną włączyłem jedynie kiedyś z ciekawości. Spróbuje doczytać jeszcze na ten temat.

Pozdrawiam

RafalGo
04-09-12, 23:04
Mam Civica 4D sedan modelowo 2006- , niestety kierownica nie jest ze skory, ostatnio jest duzy wysyp kierownic po niskiej cenie i zastanawiam sie czy mozna przelozyc kierownice na skore a przyciski wyjac i wsadzic te zaslepki od normalnej w miejsca przyciskow. Moze ktos robil juz taka zamiane ?

irecki26
04-09-12, 23:40
Witam, to i ja sie dołącze z pytaniem - czy kiera z ufo bedzie pasowała do sedana?

jockow
05-09-12, 07:08
Można włożyć zaślepki jak i również podłączyć przyciski do obsługi radia,tempomatu do dnia dzisiejszego jeszcze nie zrobiłem ale z tego co wiem to da rade,pozdrawiam.

irecki26
05-09-12, 09:49
Panowie,ponawiam pytanie czy ufo i sedan mają takie same kierownice?

zyga502
05-09-12, 18:35
sedan i ufo maja zupełnie inne kierownice,inne przyciski i moim zdaniem sedan ma ładniejszą ,bo skóra jest perforowana,a ufo ma gładką jak dupka niemowlaka ;-)))

RafalGo
05-09-12, 19:31
sedan i ufo maja zupełnie inne kierownice,inne przyciski i moim zdaniem sedan ma ładniejszą ,bo skóra jest perforowana,a ufo ma gładką jak dupka niemowlaka ;-)))

A jak z kompatybilnoscia a nie kwestja wizualna ?

irecki26
05-09-12, 20:15
Mi chodzi o to, czy bedzie fizycznie pasowała czyli czy ja bez problemu zamontuje, kwestia przycisków na tą chwile pozostawiam na dalszym torze

waldemarscib
06-09-12, 15:29
info z ASO jest różne,czy będzie pasowaćdo sedana z 5D- w Warszawie ostatnio dzwoniłem i:
H.Plaza- raz mówią ,że są takie same, drugi raz, że NIE (bo mają inny nr-ale przeca jeśli się nawet różnią stylistycznie- to numer muszą mieć inny)
Auto West-"ciężko powiedzieć,może nie musi, nr kat jest inny" (czyli jw.)
Auto WItolin Grochowska- sprawdzą jak będą mieli numer nadwozia sedana i ufoka (czyli biorcy i dawcy)-nu to powodzenia dostać numer nadwozia gdy się na allegro kupuje samą kierę

nu i kierownica działa jak złoto-znaczy sterowanie audio (na razie :)
informuję osoby szukające kierownicy do civica sedan-jeśli ma być w skórze i ze sterowaniem, niniejsza aukcja jest myląca-dzwoniłem dwa razy-zawsze jak sprawdzili-to jest to zwykła kiera, po czym uparcie umieszczają tę samą fotkę.. i cenę- sugerującą skóre etc...
http://moto.allegro.pl/honda-civic-sedan-2006-2009r-kierownica-i2598753852.html

RafalGo
17-09-12, 22:49
Jak wyglada sprawa z kabelkami do sterowania radia , czy sa zawsze czy nie ? Tempomatu rozumiem nie ma, a czy od radia sa mimo ze mam firmowo kierownice bez przyciskow ? (chodzi o sedan)

jockow
18-09-12, 09:26
Jak wyglada sprawa z kabelkami do sterowania radia , czy sa zawsze czy nie ? Tempomatu rozumiem nie ma, a czy od radia sa mimo ze mam firmowo kierownice bez przyciskow ? (chodzi o sedan)

Witam,przewodów niestety nie ma potrzeba kawałek wiązki zdjąć kierownice,poduszkę,radio jest trochę roboty.Ja wymieniałem w zaprzyjaznionym warsztacie koszt to 300zł.

marekk
23-09-12, 19:03
Panowie, zadam pytanie wprost bo sporo tu sprzecznych opinii:

Czy mając 8 gen 5d (ufo) bez tempomatu, mogę w jakiś sposób taki tempomat sobie zainstalowac (bądź zrobić to ASO) jeśli tak to jaki jest orientacyjny koszt czegoś takiego?

pozdrawiam

jockow
24-09-12, 08:54
Na dzień dzisiejszy mogę odpowiedzieć tak w ASO tego nie zrobią(mówią że się nie da i oni tego nie robią). Ja wiem że się da i wkrótce się za to zabieram z moim zaprzyjaznionym mechanikiem.Na pewno potrzeba kierownicę, czujniki przy pedale sprzęgła i hamulca(ten czujnik który mamy ma za mało pinów)no i piny.Myślę że łączny koszt z kierownicą,czujnikami itd.będzie około 1000zł.Ale będziesz miał skórzaną kierownicę sterowanie radia z kierownicy no i wymarzony,bezcenny Tempomat.Myślę że jak na oryginalny zestaw do byłoby ok,pozdrawiam.:)

marekk
25-09-12, 02:11
dziex za informacje, kupiłem finalnie 8gen z tempomatem tak jak planowałem więc obejdzie się bez takich zabiegów

pozdrawiam

irecki26
30-11-12, 14:32
Skąd wziąć wiązkę przewodów żeby podłączyć sterowanie radiem? Musi być oryginalna( nie wiem jak wygląda ale pewnie ma kostki które podłącza sie do radia i do przycisków) czy da sie dopasować od innego auta?

TeeS1975
30-11-12, 16:28
Raczej tylko ori trzeba polować na rozbitka na allegro

irecki26
30-11-12, 16:47
Tak też myślałem, wysłałem pare maili do gości z allegro co maja graty do civica ale niestety żaden nie ma samej wiązki do radia. Szukam dalej..

jockow
30-11-12, 22:28
Potrzebujesz jedną kostkę i dwa piny z instalacji z pod deski.

irecki26
01-12-12, 09:22
Potrzebujesz jedną kostkę i dwa piny z instalacji z pod deski.
"jockow" masz moze namiar gdzie to dostać , ew. jakąś fotke poglądową jak to wyglada?

jockow
01-12-12, 09:43
Samej kostki raczej nie dostaniesz,musisz poszukać wiązki z pod deski całej do sedana koszt około 200zł.

irecki26
01-12-12, 19:00
Może wiecie czy od ufo wiązka podejdzie?

BioTeq
02-12-12, 06:36
Czy mozecie wskazac na allegro ktora wiazka do ufo 2008 ictdi jest potrzebna do pociagniecia tempomatu? Zgarnalem juz sobie wlasciwa kierownice, teraz jeszcze mnie czeka przelacznik zespolony, ale o wiazce nie pomyslalem wychodzac z zalozenia ze wersja komfort najpewniej bedzie to miala skoro tempomat jest opcją advantage.

jockow
03-12-12, 10:58
A o jakim mówisz przełączniku zespolonym?Na pewno potrzebujesz nowy czujnik stopu i czujnik przy pedale sprzęgła.

BioTeq
03-12-12, 16:15
Siemka, czujniki to jasna sprawa.
Dopiero jak sciagne kiere bede wiedzial czy przelacznik zespolony bedzie mi potrzebny. Nazwa dokladnie tego elementu po polsku mi umyka, po angielsku to inaczej "clock spring" - pakiecik zaraz pod kierą który obejmuje kabelki srs i przejsciowke do okablowania kierownicy, zazwyczaj do kupienia tylko w zestawie z "manetkami" dlatego uzylem skrotu myslowego - przelacznik.
Jesli mam szczescie to nie bedzie potrzeby wymiany, jesli mam pecha to bede musial kupic wersje od auta z tempomatem zeby miec wszytkie kabelki.
Tutaj fotka http://www.pakwheels.com/forums/attachments/d-i-y-projects/411069d1337962977-2007-honda-civic-ivtec-manual-cruise-control-e.jpg A swoją drogą kieruję się wskazówkami z pakistańskiego forum, tyle że oni przezbrajali sedana i cichcem liczę że nie będę musiał robić tego wszystkiego http://www.pakwheels.com/forums/d-i-y-projects/192817-2007-honda-civic-ivtec-manual-cruise-control-2

irecki26
03-12-12, 17:13
Panowie nie przyda sie komus coś takiego? Sterowania+ manetki
http://allegro.pl/kierownica-honda-civic-tempomat-sterowanie-manetk-i2822565210.html

jockow
03-12-12, 20:19
Nazwa potoczna to taśma kierownicza SRS, myślę że taśmy nie trzeba wymieniać tylko do niej dołożyć piny.

daromc
21-05-14, 19:48
odgrzebując temat....
Do Civica ufo 5d Comforta można założyć tempomat.. jest trochę rzeźby, ale da radę:)
Wiem z autopsji.....

mitusm
05-06-14, 06:48
Próbował ktoś zamieniać przyciski w kierownicach ?
Mam comforta bez tempomatu, mam zamiar kupić kierownice w skórze i wsadzić do niej stare przyciski, uda się to ?

daromc
05-06-14, 09:14
Próbował ktoś zamieniać przyciski w kierownicach ?
Mam comforta bez tempomatu, mam zamiar kupić kierownice w skórze i wsadzić do niej stare przyciski, uda się to ?

da się

kobert
05-06-14, 10:59
czasem szczegolnie jak jest chlodniej,zawsze po nocy jak stalo auto,jak wcisne przycisk podglaszania czy zmiany stacji na kierownicy,to nie odbija on odrazu tylko po chwilce,tak jak by sie sklejal,takie wrazenie jak by ktos kiedys wylal jakis sok na to. Mial tak ktos moze?

irecki26
05-06-14, 11:17
Panowie, moze wiece jakie jest stanowisko Hondy w sprawie zwrotu części u nich zakupionych? W Ares HOnda kupiłem tuleje wahacza okazało się niepotrzebnie.
Dziś je chciałem zwrócić niestety twierdzą,że nie ma u nich zwrotów.
PS. Poza tym potwierdzam opinie Jockow:
1. Jarek z Pszczyńskiej zna sie na hondach
2. Zmiana softu też działa - auto nie ma juz nurkowania obrotów( płynniej się rusza, nie szarpie jak bywało czasami przy wciśnieciu gazu z mniejszych obrotów, nie telepie na wolnych obrotach).
3. Może ktoś potrzebuje do sedana dwie oryginalne tuleje poprzeczne wahacza? :)

Prośba MOda o usunięcie-przez pomyłkę tu npisałem

jockow
11-11-14, 20:45
No i wreszcie trochę to trwało ,ciągle brakowało czasu TEMPOMAT zrobiony radość ogromna w szczególności że tak długo czekałem.

kamyk30
07-08-15, 18:07
Witam mam prośbę posiadam Honde Civic sedan 2007 wersja basic .Poprzedni właściciel wymienił kierę na multimedialną a ja zmieniłem radio na kombajn multimedialny. Kupiłem wiązkę kabli z serii poliftowej czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć czy musze wymienić cały układ kabli czy od kiery do radia są jakimś kolorem oznaczone?(kostka)pozdrawiam Daniel z Koszalina

TRAFO
07-08-15, 21:28
No i wreszcie trochę to trwało ,ciągle brakowało czasu TEMPOMAT zrobiony radość ogromna w szczególności że tak długo czekałem.
Super, gratuluję bo to naprawdę świetna zabawka.
Mógłbyś tak krok po kroku opisać co dokupiłeś i jak wyglądał procesik instalacji?

kamyk30
10-08-15, 20:07
halo czy jest na tym forum ktoś kto może mi pomóc? kiera multimedialna jest wpięta w taśmę srs z tyłu taśmy jest biała kostka w którą wpięty jest klakson (tylko jeden przewód )czy z tej kostki muszą wychodzić inne do kombajnu multimedialnego? posiada ktoś schemat

kamyk30
13-08-15, 21:34
Mateusz199 dzięki dobry człowieku za mega pomoc. Zaczynam wierzyć w dobro ludzi. Dziękuje.

zbuj
27-10-16, 19:29
witam,mam sedana 2007 ze zwykłą kierownicą.w jakim modelu założyłeś tempomat,jeśli tak ile to kosztowało,pozdrawiam.zbuj

daromc
09-07-17, 22:46
Jeszcze raz odgrzeję kotleta......
tym razem zanim rozgrzebię samochód mam parę pytań.
przyzwyczaiłem się w ufo do sterowania radiem z kierownicy, w sedanie comforcie tego nie mam, teraz pytania:
Czy pod radio z comforata na 1cd można założyć sterowanie z kierownicy (podpiąć 2 piny wg schematu z execa)
Czy trzeba zmieniać taśmę SRS pod kierownicą?
Czy same przyciski hatchbacka da się zamontować do kierownicy z sedana?
Merytorycznie mam to ogarnięte, teraz tylko zostało wprowadzić plan w życie...

mateusz199
10-07-17, 23:33
Przyciski sedan ufo są te same.
Taśmy nie musisz zmieniać, na pewno jest kilka nie wykorzystanych pinów.
Tak, wszystkie radia w sedanie można sterować z kierownicy wg schematu.

daromc
12-07-17, 22:34
mateusz199, Dzięki, muszę się za to wziąć. mam kierownicę z comforta 5D więc chyba przełożę też przyciski z prawej strony i uruchomię przycisk sel/reset, tylko info" zostanie niewykorzystany...
wiesz, może czy piny od podświetlenia też trzeba podciągnąć?

mateusz199
13-07-17, 00:56
Tak, piny od podświetlania również - 2 przewody, sterowanie radiem 2 przewody. Miejsc w taśmie wystarczy. Co do przycisku "info" raczej w sedanie nie występował tylko w ufo. Może być problem z podłączeniem.

daromc
15-07-17, 18:45
Dzięki jeszcze raz, ogarnięte....
info i reset spiąłem razem, wszystko śmiga.

gumismdma
11-12-18, 21:21
Odgrzewam kotleta mógłby mi ktoś podłączyć sterowanie z radia ewentualnie i tempomat kiere zamontowalem. Przyciski nie reagują

Honda_8
22-09-19, 19:11
Witajcie,
Właśnie zakupiłem Civica ufo 5D w wersji comfort. I szukam informacji o doposażeniu mojego modelu w tempomat. Z informacji przeczytanych na forum będę potrzebował:

- kierownicy z wersji z tempomatem,
- wiązki przewodów od kierownicy do komputera i tablicy zegarów
- sygnalizacji pedału sprzęgła oraz hamulca wraz z przewodami

Prośba o sprostowanie powyższego i informację czy wymagane jest prze konfigurowanie komputera aby tempomat działał.
Użytkownik daromc odgrzebał temat i doposażył civica w te funkcję.

odgrzebując temat....
Do Civica ufo 5d Comforta można założyć tempomat.. jest trochę rzeźby, ale da radę:)
Wiem z autopsji.....

Jeśli będzie to możliwe i otrzymam informacje/pomoc to spróbuje u mnie doposażyć hondę w tempomat i zrobić z tej akcji manuala.

Pozdrawiam wszystkich