PDA

Zobacz pełną wersję : Jak dobierac glosniki wzgledem mocy ?

May
23-10-05, 19:39
Siema
Mam pytanie, czy jesli mam radio 4x40 W i z tylu glosniki 2x40 W to czy caly system powinien miec lacznie 4x 40 W czy np na przod moge wrzucic 2x 90W lub 2x 50w ? i czy to bedzie mialo duze znaczenie na brzmienie calego systemu ?

emg
23-10-05, 20:17
moim zdaniem większego znaczenia nie będzie miało

ppm702
23-10-05, 21:36
śmiało wrzucaj - rozumiem, że mówimy o mocach maksymalnych :?: ;)

NFS
23-10-05, 22:05
tyle ze radio ma max. 23W rms na kanał...

May
23-10-05, 22:34
Bardziej mi chodzilo o rms ;) ale dzieki :)

ppm702
24-10-05, 11:52
Bardziej mi chodzilo o rms

mam radio 4x40 W

No to ja mięknę, bo mój wzmak ma 4x40W RMS :lol:

powgreg
24-10-05, 19:25
Moc głośnika okresla jego wytrzymałość i ma niewiela współnego z jakoscia dzwięku to tak jak nośność opony (lbs/kg) ma niewiele wspólnego z komfortem jazdy (no chyba że przeciażona pęknie :mrgreen: ).
Wystarczy że moc głosników bedzie równa lub wieksza od mocy zasilajacego je wzmacniacza jezeli dobieramy głosniki do samego radia należy szukac głośników o wmiarę dużej sprawności (efektowność w dB).

May
24-10-05, 20:18
hehe, to ja moze lepiej poszukam instrukcji od tego radia :D hehe :D niby panasonic ;) ale jak na tyl wmontowalem 2x 60 W (RMS) bo w pmpo czy jak to sie zapisuje bylo 200 W :] to obsluzyl bez problemu i jak dawlaem glosniej niz 70 % to harczaly mi glosniki ... heh no nie wiem ;) sprawdze :] bo ja to sie tak srednio znam na temacie :)

[ Dodano: Pon 24 Paź, 2005 ]
Ad do 2 posta w zwyz :)

Na tyl zamontowalem 2 x Pioneer TS-A6976, jak patrzylem to maja przyzwoite parametry :)

NFS
24-10-05, 21:26
wszystko cacy ale moc podawana przez fabryke nie oznacza ze tyle wytrzyma bez obudowy(czyt. bez poduszki powietrznej z tyłu głosnika). wytrzymałość mocowa to nie tylko wytrzymalosc cewki na obciazenia termiczne ale i mechaniczne mozliwosci do przeniesienia w dzwiek podanego sygnału. jesli głosnik osiagnie duze wychylenia(np. zamontowany w półce) bardzo szybko przekroczy swoje xmax(amplitude liniowa) i zacznie zniekształcac.

...innna sprawa ze znakomita wiekszosc przypadków charczenia głosnikow to wynik zasilania ich koncówkami o zbyt małej mocy.

Konkluzja: o wiele lepiej miec mocniejszy wzmacniacz od głosnika niz odwrotnie.

konkluzja2: w miare mozliwosci nie pakowac małych głosnikow w freeair(bez budy)

May
24-10-05, 21:49
znaczy na polskie jesli mam glosniki w polce to pod nimi powinno byc miejsce zeby mialy jak cisnienie wytwarzac i przenosic w eter ? czyli powinno byc cos w rodzaju pustego pudla za nimi ?. Jesli tak to mam cos takeigo z tylu ;) wsumie 60 W rms to duzo jak na glosniki w standardowej dziurze z tylu ej9 3d ... jelsi zle rozumuje to sorki :). a co do przodu to jakie rady? w sensie jakei glosniki tam wzucic w standardowe miejsce w drzwiach ?

Heh widze ze jednak chyba zle zrozumialem zasade ;) ale ogolnie do tych ts-16976 to chyba moze byc ta pusta przestrzen ? czy moze jednak zabudowac to w jakis sposob ?

TS-A6976 (zmeczenie :))

NFS
25-10-05, 09:31
im wieksza przestrzen za głosnikami(obudowa) tym mniej wytrzymaja(wczesniej zaczna charczec).

na przod najlepiej 165mm.

ppm702
25-10-05, 10:00
to, że charczały CI głośniki to nie jest wina głośników, tylko końcówki mocy z radia. Powyżej 70% głosności przenosi ona na tyle duzo zniekształceń, ze pomimo wysokiej relatywnie mocy głosników można je spalić przy odrobinie szczęścia ;)

May
25-10-05, 15:10
Sprawdzilem, radio ma 4x22 W w RMS ;), hehe czyli bez wzmacniacza ani rusz :)