PDA

Zobacz pełną wersję : Tarcze hamulcowe zużywają się za szybko

Greg_pl1
02-08-08, 20:15
Mam taki problem, ze bardzo szybko zuzywaja mi sie tarcze hamulcowe w mojej Coupecie V gen D15B7.

Nie jestem jakims szalencem, mam prawo jazdy 10 lat, wczesniej mialem dwa inne auta i nigdy nie mialem problemow. A tutaj - auto mam 15 miesiecy, po kupnie troche pojezdzilem na tych tarczach co byly, potem wymienilem bo byly zwichrowane na jakies (nie pamietam juz jakie, ale nie byly to jakiejs firmy krzak) inne.

Oczywiscie na poczatku ogromna poprawa - zadnego bicia itp. Jednak po ok 4-5 miesiacach znow ten sam problem. Wymienilem wiec na tarcze ATF + klocki ATF - wrazenia oczywiscie super, zero jakeigos bicia itp. To byl kwiecien. Teraz jest sierpien i znow czuje, ze pewnie tarcze mam zwichrowane. O ile w przypadku wczesniejszych tarcze moglem sobie mowic, ze moze to jakis szajs byl, ale w koncu tarcze ATF to juz taka lipa nie jest z tego co wiem.

Kurcze, czy to aby nie za czesto ? Jezdze normalnie, droga jak to polska droga czasem nierowna - na przegladzie zawieszenie , hamulce BDB. Troche nie usmiecha mi sie wymiana tarcz co 4 miesiace...

Jak czesto wy wymieniacie tarcze ? Dziennie robie ok 30-40 km, niestety w godzinach gdzie jest duzy ruch wiec duzo hamowan, ale znowu bez przesady.

Ktos moze cos poradzic ? Moze kombinacja tarcze ATF + klocki ATF nie jest wcale taka dobra ? Ktos polecal klocki Ferodo bo bardziej miekkie, to prawda ?

Slawkowski
02-08-08, 20:18
a jak klocki ? tez zuzywaja sie zbyt szybko ? jak ze skutecznoscia hamowania ? moze tra o tarcze i je przegrzewaja ?

Tompro
02-08-08, 22:21
A dobrze Ci zaciski odbijają? Spróbuj pokręcić kołem na lewarku i sprawdź czy za mocno nie trze. Może Ci nie odbija tłoczek albo te dwie prowadnice zacisku się pozapiekały. Też mam EJ2 i od kupna miałem jakieś tarcze, jeździłem na nich przez dwa lata i je dopiero zmieniłem jak swapowałem hamulce na większe. Także coś u Ciebie jest nie tak