PDA

Zobacz pełną wersję : Rodzaje skrzyń biegów - problem z prędkością po wymianie

szymipl
01-10-15, 19:03
Witam,
po wymianie skrzyni mam problem z prędkością i obrotami. Podczas jazdy 100km/h samochód jedzie faktycznie 85km/h, a obrotomierz pokazuje 3 tys. Przy 120km/h mam już prawie 4 tys. I to słychać. Czy istnieje taka możliwość że występowały różne skrzynie w jednej wersji silnikowej - 1.4? Posiadam wersję 90KM, zaczynam się zastanawiać czy może została zamontowana skrzynia z 75KM albo inna z tego modelu i stąd te przekłamania. A może to tylko kwestia czujnika? Ale wtedy przekłamywałby tylko na zegarach, nie byłoby go tak słychać.

Ewentualnie w którym miejscu sprawdzić oznaczenia skrzyni?

Karoles
01-10-15, 20:41
a moze poporstu osoba przekladajaca skrzynie ci uszkodzila czujnik predkosci tak zwanego VSS
nie ma innej skrzyni z 1.4 ew 1.6 oznaczenie masz na obudowie od przodu skrzyni od strony chlodnicy powinna byc nalepka

owsikk
01-10-15, 21:13
Były różne przełożenia w 1.4 i 1.6.

Karoles
01-10-15, 22:16
ale wtedy nie ma klopotow z predkoscia na wskazniku

owsikk
02-10-15, 08:19
ale wtedy nie ma klopotow z predkoscia na wskazniku

No jak to nie? Obrotomierz jest sterowany z silnika, więc na obrotomierzu nie ma przekłamania.
Prędkościomierz wyskalowany do przełożeń skrzyni biegów, więc jeśli dajesz mu inną skrzynię to skąd bidny ma wiedzieć, że powinien innaczej przeliczać?

Matt_Btw
02-10-15, 08:52
del

Karoles
02-10-15, 09:20
No jak to nie? Obrotomierz jest sterowany z silnika, więc na obrotomierzu nie ma przekłamania.
Prędkościomierz wyskalowany do przełożeń skrzyni biegów, więc jeśli dajesz mu inną skrzynię to skąd bidny ma wiedzieć, że powinien innaczej przeliczać?

a nie jest to tak ze on sobie zczytuje ze skrzyni, z kol zebatych i poporstu liczy obroty ?

zreszta nie znam sie :D tylko zasugerowalem
a 90% skrzyn sprzedawanych jest z vss czyli nawet jak ma ina skrzynei to vss jest od niej, a i tak bym sie upieral ze sa takie same nie ma wyskalowanych inaczje do roznych przelozen

owsikk
02-10-15, 09:34
czujnik VSS zczytuje impulsy na wyjściu skrzyni. Jeśli więc zmienia się przełożenie główne skrzyni, to błąd na wskaźniku masz murowany.
Jeśli nic innego nie było ruszane, tylko skrzynia biegów, to uciął bym temat. Wiem na 100% że były inne przełożenia i łożyska w skrzyniach 1.4 i 1.6. Z wierzchu wyglądają identycznie :)

Jedyna rada... zdejmij wskazówkę prędkościomierza i ustaw sobie zgodnie ze wskazaniem GPS.

i goon
02-10-15, 22:26
Cześć

Nie ruszaj licznika.
Sprawdziłem na szybko. Czujnik prędkości w 1.4 ma inne numery oe od 1.6 , 1.7.
Prawdopodobnie zły czujnik VSS jest zamontowany, stąd przekłamanie.