Zobacz pełną wersję : Jaką skrzynie do d16y3?
Witam! Zmieniam skrzynie w mojej hani, i mam dwie skrzynie na oku. D16z6 i d13 nobelese, nie wiem jaką wybrać. Jakie wasze zdanie?
Wkładaj od d16z6, w środku masz fd 4,25 i duże łożyska na mechaniźmie różnicowym z 1.3 też pojeździ, a jak trafisz na fd 4,4 to zbytnio nie bedziesz czuł różnicy ;) .
Sam juz nie wiem ;) dotychczas każdy radził tą z d13 :p
bartek_levis
02-10-15, 08:37
d13 też ma 4,25
jak chcesz krótką skrzynię zakładaj z d14a8, bo z d13 z noblesa coraz mniej zdrowych a cenią czasami jak by to b seria była
tu masz tabelkę:
http://civic5g.pdg.pl/foty/przelozenie_skrzyn.png
d14a8 jest gorzej zestopniowane.
d13b2 z roku 95 fd 4.437 robi niezły przeciąg, mam takową u siebie. W mieście bez problemu mozna nie przekraczac 2,500 obr przy zmianach, a spalanie smieszne wtedy wychodzi. jedyny minus to krótka piątka jak cała reszta, jak jezdzisz duzo tras to słabo.
Jeszcze jedno odnosnie skrzynki z noblesse, 100km/h osiaga się juz na 3 biegu.
Ps. Jak mozna honde krecic do 2500 obr/min? Ja ponizej tej wartosci nawet nie schodze przy narmalnej jeździe :) Poza tym w instrukcji obslugi sa podane wartosci obrotow na jakich powinno się jezdzic na poszczególnych biegach.
Z d14 skrzynie maja ciulaty strasznie 2 bieg, 3 tez rewelacji nie robi.
Tylko chyba jako dawce FD nadaje sie.
Jeszcze jedno odnosnie skrzynki z noblesse, 100km/h osiaga się juz na 3 biegu.
Ps. Jak mozna honde krecic do 2500 obr/min? Ja ponizej tej wartosci nawet nie schodze przy narmalnej jeździe :) Poza tym w instrukcji obslugi sa podane wartosci obrotow na jakich powinno się jezdzic na poszczególnych biegach.
Normalnie. na skrzyni z d13b2 zmieniajac bieg przy 2500 spadam na 2000 , przyspieszajac normalnie lekko wciskajac gaz, zero zamułu, i w trybie Econo ;) do 3 tys krece tylko na 1. To jest taki moj "spokojny" styl jazdy.
bartek_levis
02-10-15, 09:29
kwestia budżetu, chociaż mi na skrzyni od a8 w d16a9 się bardzo fanie latało i większej różnicy nie czułem po skrzyni z noblesa
Witam! Zmieniam skrzynie w mojej hani, i mam dwie skrzynie na oku. D16z6 i d13 nobelese, nie wiem jaką wybrać. Jakie wasze zdanie?
Wkladaj od nobless z 93r. Przelożenie glowne 4.4
Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka
bartek_levis
05-10-15, 11:34
Wkladaj od nobless z 93r. Przelożenie glowne 4.4
Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka
pokaż mi taką nobless z 93 roku... skoro wychodziły tylko w 95
To może S1LA? ;) :rolleyes: