Zobacz pełną wersję : Reflektory MB2 Fastback - wymiana / regenracja.
Panowie pytanie za 100 pkt, czy ktoś wymieniał swoje reflektory i jeżeli tak to jakie odczucia. Wiadomo nie od dzisiaj, że ori są dosyć suabe, a jak dodać do tego przebieg 220k km to się robi generalnie nieciekawie. Mi na obu pojawiła się też ciemna plamka od wewnątrz - takie zażółcenie i przez to one bardzo cienko świecą. Czy ktoś z was kochani forumowicze wymieniał je na zamiennik nowy - np Depo, Abacus, etc? Jak wrażenia? Zastanawiam się czy by ich nie wymienić na nowe, bo tych się reanimować za bardzo chyba nie kalkuluje, biorąc pod uwagę, że one nigdy dobrze nie świeciły niestety. Komplet Depo do 370 PLN, Abacusa 270 PLN. Co wy na to??
Sporo już było na ten temat, ja podsumuję swoją wymianę z Carello (podobny stan jak Twoje) na Depo:
- minusy - gorsze wykonanie/spasowanie od oryginalnych (jak to w zamienniku)
- plusy - świecą nieporównywalnie lepiej (możesz rzucić okiem w mój temat lub poszukaj w 5D&Aero Squad), dodatkowo włożyłem Philips X-treme Vision 120% i w końcu coś widzę
Kupiłem trochę używane, w dobrym stanie i udało mi się sporo wytargować. Spróbuj poszukać, może ktoś rozsprzedaje jakąś angielkę na części
Spoko, dzięki za radę. Widziałem temat, pewnie kupię nówki.
Zażółcenie to standradzik, za blisko żarówka znajduje się szkła i taki jest tego efekt. Zwłaszcza jak się sporo świeci.
za blisko żarówka znajduje się szkła i taki jest tego efekt
Żarówka jest w dobrej odległości, problemem jest to "szkło", które jest w Hondzie plastikiem. Inna sprawa to chore przepisy w PL i jazda w 40* upale na światłach...
komplet depo wyrwiesz za 300-320 zł z przesyłką na allegro, ja jestem mega zadowolony z tej zmiany :D
pafels a na allegro były może z ramką maźniętą na czarno? Czy to do przedlifta były może ? Kiedyś coś tam rzuciłem okiem na te aukcje a Ty pewnie wiesz lepiej ;)
do przedlifta są z ciemną ramką do polifta te co ja widziałem tylko ze srebrną :(
może ktoś rozsprzedaje jakąś angielkę na części
angielka jako 5D, a nie z UK:D
Żarówka jest w dobrej odległości, problemem jest to "szkło", które jest w Hondzie plastikiem. Inna sprawa to chore przepisy w PL i jazda w 40* upale na światłach...
Podobno to jest jakiś lakier zabezpieczający "szkło" przed UV i podobno, jak on jest złej jakości, albo żarnik, jest za blisko, to tak się dzieje. Tak słyszałem. Jeżeli więc odległość jest dobra, to pozostaje jakość "szyby". To zażółcenie jest w najbardziej ciulowym miejscu. Z Hellą w innych autach nigdy nie miałem takiego problemu.. Z tym producentem OEMów to widzę, że jak wiatr zawieje. W Lanciach też podobne cyrki były.
Dzięki chłopaki za radę. Chyba kupię nowe, nie są to jakieś straszne pieniądze. Za używkę na allegro widziałem, że gość chciał 120 PLN za jedną, więc to trochę za dużo jednak i się kompletnie nie opłaca.
Nowe to nowe, wiadomo.
Niektórzy wiedzą, więc nie będę czarował - dałem 100 zł za 2 szt lekko używanych Depo.
Tylko ogłoszenie było takie z dojpy: "Sprzedam różne części z hondy civic"
Bez zdjęcia, HGW jaki to civic i jakie ma części na sprzedaż.
Ale warto było zadzwonić :cool:
Szukaj a jak nie trafisz - kupuj nowe, kilka osób już to potwierdziło.
BTW - próbowałem polerować lampy z zewnątrz i płukać odbłyśniki wewnątrz (wg przepisu z forum). Trochę pomogło, ale i tak nie ma co porównywać.
Ew przeróbka na soczewkę bihalogen i z głowy :)
tu masz nawet zdjęcia porównań jakich dokonali chłopaki:
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?223986-5D-amp-Aero-Squad/page343
Ja też wymieniałem lampy na DEPO i powiem tak:
wizualnie ogromny plus – auto ma odświeżony wygląd,
spasowanie? Nie narzekam – mogłoby być ciut lepiej, ale tragedii nie ma.
Świecenie? Wszystko i tak zależy od żarówek jakie włożysz. U mnie wreszcie coś widać, ale jak wsiądziesz do nowego samochodu a później znów do Hondy to znów masz poczucie że jedziesz na postojówkach
Jedyny minus to wymiana – trzeba ściągać zderzak, odkręcać pas przedni – trochę dużo roboty jak na wymianę dwóch lamp.
Ale ogólnie warto, tym bardziej, że koszt nie jest jakiś gigantyczny.
bartek_levis
01-10-15, 12:42
też polecam Depo, 3,5 roku na nich jeżdżę w MB w EG też miałem i naprawdę dają radę
żarówki mam hella XL +20%
po ponad 3 latach ok 100 kkm nie wykazują zużycia, nie żółkną wtedy cena z przesyłką ok 350zł
Super, dzięki za pomoc chłopaki. Wezmę te Depo, idzie zima i strach tak jeździć bi więcej widać jak się oczy zamknie. Na wyglądzie mi aż tak nie zależy, bo auto ma już swoje najlepsze lata za sobą ;) ale jest sprawne, ma dobrą instalkę LPG i jeszcze dwa lata musi posłużyć za dupowóz. ;)
Te Depo za 300zł z alledrogo dają radę. Polecam.
To ty radzyn masz teraz lampy z RHD 5d :|?
? Nie kumam...
Kupiłem lekko używane Depo w dobrej cenie
Albo coś niejasno napisałem
? Nie kumam...
Kupiłem lekko używane Depo w dobrej cenie
Albo coś niejasno napisałem
*****alem się :|
Bierz nowe, nawet sie nie zastanawiaj. Ja tak zrobiłem rok temu i jest o niebo lepiej. Do tego porządne żarówki koniecznie.