Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : BOX podnoszący moc do Civica

CMC
25-09-15, 15:29
Witam!

Nie mogę znaleźć takiego wątku, więc pytam - czy ktoś z Was montował u siebie w Dieslu BOX podnoszący moc silnika? Nie chodzi mi o BOX za 200 zł tylko konkretnie o BOX V-Tech.
Wg. strony i katalogu VTECH nie pasuje żaden BOX z ich oferty, ale już do CR-V z identycznym silnikiem pasuje. Rozmawiałem z człowiekiem, który się zajmuje chiptuninigiem i twierdzi, że BOX można zamonotać, ale efekty są na tyle mizerne, ze nie warto. Poleca chiptuning, który oczywiście może wykonać. Chodzi o to, że mogę kupić za sensowne pieniądze prawie nowego BOXa V-Techa a wolałbym coś takiego niż chiptuning - jak mi nie będzie pasić ten BOX albo coś się będzie działo z autem to go po prostu odpinam, nawet w trasie, bez konieczności znów zmiany programu na fabryczny. Poza tym jak będę zmieniał auto - a jeśli będę w ogóle zmieniał to tylko i wyłącznie na CR-V z tym samym silnikiem - to miałbym już BOX do nowego nabytku.

Pytanie więc jest proste - czy ktoś to montował i jakie były nie tylko odczucia ale i ew. pomiary?

pozdrawiam

filipfm
25-09-15, 15:37
Pytanie co to znaczy sensowne pieniądze. BOX nigdy nie osiągnie efektów dobrego programu.

CMC
25-09-15, 15:41
Ogólnie nie oczekuję od auta, aby miało 200 KM, jeśli uda się poprawić trochę elastyczność i przyspieszenie będzie super - auto ma prawie 9 lat i 135 tys. km więc nie wierzę, że ma przyspieszenie 8.6 do setki, a że trafia się boks z 1,5 roczną gwarancją za 500 zł to może warto spróbować? Później i tak przełożę do CRV, a takto teraz musiałbym wydać ok. 1000 zł na program do Civica i potem 1000 zł na program do CRV, bo CRV wiadomo - cięższy i potrzebna będzie wyższa moc.

filipfm
25-09-15, 16:02
Jedynym z najwiekszych plusow boxa jest to, ze mozna go szybko wymontowac, np z auta na gwarancji albo sluzbowki. Pytanie długo jeszcze bedziesz jezdzil Civem, jezeli krotko to zaryzykowalbym box i sprzedaz go po sprzedaniu auta (albo razem z autem) a CRV zrobic to zgodnie ze sztuką ;)

CMC
25-09-15, 16:07
Ok, ale jeśli wystarczy Ci ok. 20 KM więcej to rzeczywiście jest sens bawić się w program? Jaka to różnica jeśli i tak chcę taki efekt uzyskać w jednym i drugim aucie? Chociaż patrząc po osiągach CRV to faktycznie, szału nie ma - 15 KM więcej dzięki boxowi i 42Nm. Chociaż mając w Civicu takie wartości czyli +15KM/+42 Nm myślę, że odczułbym różnicę i nie obciążał sprzęgła turbiny itp. bo wiadomo, auto ma swoje lata i to też dla mnie ważne. A przy masie CRVki pewnie niewiele co bym odczuł po montażu tego boxa.... no i niestety nadal jestem w punkcie wyjścia :O

filipfm
25-09-15, 16:11
Ok, ale jeśli wystarczy Ci ok. 20 KM więcej to rzeczywiście jest sens bawić się w program? Jaka to różnica jeśli i tak chcę taki efekt uzyskać w jednym i drugim aucie? Chociaż patrząc po osiągach CRV to faktycznie, szału nie ma - 15 KM więcej dzięki boxowi i 42Nm. Chociaż mając w Civicu takie wartości czyli +15KM/+42 Nm myślę, że odczułbym różnicę i nie obciążał sprzęgła turbiny itp. bo wiadomo, auto ma swoje lata i to też dla mnie ważne. A przy masie CRVki pewnie niewiele co bym odczuł po montażu tego boxa.... no i niestety nadal jestem w punkcie wyjścia :O

Stara prawda mowi, nie liczby jezdza tylko kreski. Przytocze moj przyklad EP3, gdzie Hondata dala mi w peaku 1 czy 2 KM ponad serie z CAI, bo nie mialem zrobionego kolektora i wydechu i nie pozwalalo to odetkac gory. Ale w dolnych rejestrach mialem czasem przyrosty na poziomie 40KM i 60Nm wzgledem serii. I ktos moglby powiedziec - po co wydawac pare kPLN za 2 KM wiecej.

Montujac taki box nie wiadomo jak sie uloza kreski i czy nie zamordujesz sprzegla i dwumasy po bedziesz mial ladowanie na maxa od niskich obrotow. Piszac program mozna nad tym zapanowac i miec jakas interakcje z tunerem, ustalasz priorytety.

jozek_marek
26-09-15, 22:01
Nie wiadomo jak się kreski nałoza a jak nawet się sprawdzi na hamowni to nie ma możliwości wprowadzenia korekty. Jest te pokrętło od 0 do 9 ale ono chyba tylko moc reguluja.

Ale w firmie miałem 2 octavki 1,9tdi, jedna przelatala na vtechu 330kkm, druga ma obecnie 270kkm i nic złego się nie dzieje.
Poza nimi 2 kumpli ma też takie boksy w prywatnych autach i tez im smiga.

Jak dla mnie box jest spoko ale 500 to żadna okazja. Chłopaki z roboty dawali 300/350zl za używke

Wysłane z mojego SM-G800H przy użyciu Tapatalka

CMC
26-09-15, 23:53
Nowy box kosztuje ok. 1300 zł, więc półroczny z gwarancją za 500 zł to chyba w sumie niezła cena? Nie pisałem nigdzie, że to jakaś mega okazja cenowa, bo jeśli by tak było to pewnie bym już go kupił a raczej okazja w sensie, że jest pasujący, używany do tego auta do sprzedania - a to wcale nie takie proste to znaleźć, więc tu jest okazja, że nie trzeba kupować nowego :) Vtechy właśnie podobno są dobre, 1300 zł raczej jednak za niego bym nie dał, ale 500 zł... stąd właśnie się zastanawiał i stąd prośba o opinię, jeśli ktoś stosował w Civicu.

sstream
29-09-15, 23:00
Daj sobie spokój z boxem.Lepiej uzbieraj wiecej kasy i zrob remapa +hamownia i bedzie git

Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka

CMC
25-10-15, 13:29
Wrażenia po montażu - sam montaż banalnie wręcz prosty, trwa 3 minuty. Wrażenia - pozytywne, w skali 1-10 myślę, że 7. Ruszamy autem i już jest dynamiczniejsze, lekko dodajemy gaz i zdecydowanie szybciej nabiera prędkości, trzeba się pilnować, bo z takim samym obchodzeniem się gazem jak kiedyś uzyskujemy wyższą prędkość. Auto zdecydowanie lepiej przyspiesza, odczuwalne jest to zwłaszcza przy wyprzedzaniu, po prostu dodajemy gazu i za chwilę 130 na budziku. Naprawdę różnica robi pozytywne wrażanie. Montaż boxa oczywiście nie zlikwidował turbodziury a problem z gwałtownym "wystrzałem" auta przy większych prędkościach się pogłębił, wiadomo - wyższa moc, lepszy "wystrzał" po depnięciu gazu. Ogólnie po pierwszych jazdach depcząc gaz początkowo szeroko otwierałem oczy na to, co dzieje się dookoła mnie a raczej jak szybko obrazy się zmieniają, potem już zdecydowanie z uśmiechem na twarzy :) Auto jeszcze czekają testy jazdy z obciążeniem i za jakiś czas hamownia, gdzie box będzie wyjęty po czym ponownie podpięty, żeby sprawdzić jaki daje rezultat na papierze - w moim subiektywnym odczuciu będzie to mniej więcej to, co deklaruje producent czyli ok. +15 KM i +ok. 40 Nm. Ogólnie - polecam, za kwotę za jaką kupiłem moim zdaniem warto coś takiego zamontować, moc nie jest znacznie podniesiona ale autem jeździ się dużo przyjemniej a przy tak niewielkim (procentowo) wzroście mocy jest szansa, że dwumasa, sprzęgło i turbina za szybko nie padną.

arux12345
26-10-15, 09:40
ciekawe jestem o ile zmienilo sie doladowanie na tym boxie? masz mozliwosc podpiac sie pod obd i sprawdzic ile psi ładuje Ci np. na 4 biegu w tej chwili? u mnie wyswietla 17,8 psi (nie całe 1.2 bara) na oryginalnej mapie

CMC
26-10-15, 10:21
ciekawe jestem o ile zmienilo sie doladowanie na tym boxie? masz mozliwosc podpiac sie pod obd i sprawdzic ile psi ładuje Ci np. na 4 biegu w tej chwili? u mnie wyswietla 17,8 psi (nie całe 1.2 bara) na oryginalnej mapie

mam takie małe coś co się nazywa chyba ELM327 czy jakoś tak i komunikuje się z ze smartfonem, tam widziałem kiedyś w jakimś programie, że były różne parametry, ale to chyba w określonym zakresie obrotów by Ci chodziło, żeby sprawdzić? napisz przy jakich obrotach to postaram się sprawdzić

xluki
26-10-15, 14:10
Czekam w takim razie na pomiar z hamowni. Ciekaw jestem jak BOX wpłynął na moc i moment obrotowy :)

CMC
27-10-15, 16:39
Też jestem ciekaw, ale wrażenie jest bardzo pozytywne, teraz tylko szukam pretekstu, żeby gdzieś pojechać, bo jeździ się mega przyjemnie :D

arux12345
06-11-15, 10:13
mam takie małe coś co się nazywa chyba ELM327 czy jakoś tak i komunikuje się z ze smartfonem, tam widziałem kiedyś w jakimś programie, że były różne parametry, ale to chyba w określonym zakresie obrotów by Ci chodziło, żeby sprawdzić? napisz przy jakich obrotach to postaram się sprawdzić

na torque z ELMem na wykresie bylo max wskazanie, na obroty nie patrzylem przy ilu dokladnie :) za malo rozbudowany jest ten program zeby zrobic jakiegos fajnego loga ze wszytkimi danymi "od do"

CMC
07-11-15, 22:21
Niestety auta nie udało się przetestować na hamowni - okazało się, że sprzęgło się ślizga w zakresie 2-3 tys. obrotów, więc pomiar byłby bezsensowny. Pewnie przez zimę dojadę to sprzęgło i wiosnę jak wymienię podjadę na hamownię.