Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : rozrzad

gundik1
23-09-15, 17:08
Witam wszystkich. a wiec planuje wymiane rozrzadu w d16y7 . czy ktos moze mi podeslac linki z aukcjami gdzie dostane rozrzad dobrej firmy, co prawda nie ukrywam nie chce kupic g.wna i nie znam sie na firmach . Pzdr

oraz jakie swiece polecacie do tego silnika . Pzdr

delek
23-09-15, 17:31
Kup coś znanych firm a nie fikimiki to będzie dobrze. Pasek np. Gates, rolka np. SKF. Napewno się nie rozlecą. Mitsuboshi, Contitech, Koyo, GMB też będą dobre. Paski osprzętu obejrzyj dobrze i simmeringi, to za jednym rozkręcaniem warto wymienic. Pompy wody bym nie zmieniał jeśli sucha, chyba, że masz ze 300.000 przebiegu to .już może być różnie. Świece NGK albo Denso. Przygotuj się na problemy z odkręceniem śruby koła pasowego, najlepiej zmajstrować blokadę albo do mechanika i udarem. Zrób też od razu luzy zaworów i kup uszczelniacz, np. Reinzosil pod uszczelkę pokrywy zaworów. Uszczelki pokrywy nigdy nie zmieniałem i nigdy nie miałem wycieku z tego powodu.

Tsubasa Ozora
23-09-15, 17:32
http://allegro.pl/rozrzad-honda-civic-1-6-91-01-mb-ej-eg-eh-crx-1-6-i5650494711.html
zadzwoń sobie do nich dobiorą Ci pompę wody i uszczelkę pokrywy zaworów, proponuję zakupić od razu oba uszczelniacze na wał i wałek.

gundik1
23-09-15, 18:43
czytalem na forum, ze nie potrzeba wymieniac pompy wody, natomiast u mnie od 2 lat zaobserwowalem ubytek plynu chlodzacego , czy to uszczelka czy to pompa nie wiem , nie zagladalem , co zalecacie ??? weze suche .. Pzdr

bardzo malo tego pynu ucieka , dolewam co kilka tys kilometrow

Tsubasa Ozora
23-09-15, 20:27
Pompę wody wymieniają w warsztach za każdym razem. Jak nie chcesz to tylko na Twoją odpowiedzialność. Jeśli nie wiesz kiedy była wymieniana lub masz jakieś podejrzenia związane z ewentualnym wyciekiem to nie wiem nad czym ty się zastanawiasz.

ma1ster
23-09-15, 21:01
Z pompą wody to jest tak, że przed zniszczeniem łożysk, najpierw zaczyna ona przeciekać przez specjalny otwór, więc wtedy się ją wymienia. Inżynierowie podają bezpieczną granicę pracy oryginalnej pompy na 100.000 km, ale zapewne pochodzi więcej.

Gorzej jest z zamiennikami pomp, gdzie pierścienie uszczelniające są zupełnie inne niż oryginalne, często oszczędza się na materiale i na jakości obrobienia elementów. Przez co możemy kupić pompę za 50zł, a możemy kupić za 150zł. W takiej za te przysłowiowe 50zł pierścień zacznie przeciekać niestety znacznie wcześniej, ile to kilometrów, tego nikt nie wie, bo gorsze firmy, nie prowadzą tego typu badań stanowiskowych.

To samo tyczy się rolek, napinaczy i pasków...

Często również pompy przeciekają pod uszczelką pompa-blok, więc przy składaniu uszczelki warto składać na smarze, najlepiej jakimś o zwiększonej temperaturze, może być taki jak do zacisków hamulcowych.

kiko13
28-09-15, 14:42
Z pompą wody to jest tak, że przed zniszczeniem łożysk, najpierw zaczyna ona przeciekać przez specjalny otwór, więc wtedy się ją wymienia. Inżynierowie podają bezpieczną granicę pracy oryginalnej pompy na 100.000 km, ale zapewne pochodzi więcej.

Gorzej jest z zamiennikami pomp, gdzie pierścienie uszczelniające są zupełnie inne niż oryginalne, często oszczędza się na materiale i na jakości obrobienia elementów. Przez co możemy kupić pompę za 50zł, a możemy kupić za 150zł. W takiej za te przysłowiowe 50zł pierścień zacznie przeciekać niestety znacznie wcześniej, ile to kilometrów, tego nikt nie wie, bo gorsze firmy, nie prowadzą tego typu badań stanowiskowych.

To samo tyczy się rolek, napinaczy i pasków...

Często również pompy przeciekają pod uszczelką pompa-blok, więc przy składaniu uszczelki warto składać na smarze, najlepiej jakimś o zwiększonej temperaturze, może być taki jak do zacisków hamulcowych.

A mógłbyś podać źródło, którzy to inżynierowie twierdzą że pompa powinna być wymieniona po 100 tys ? Pamiętam stare forum Hondziarzy i tam pisano, że pompę wody wymienia się przy okazji założenia trzeciego paska a to by wychodziło ok 200 tys

gundik1
28-09-15, 14:48
Spokojnie zamowilem pompe GMB . mysle ze ta firma wytrzyma z 80 tys km ?? Pozdrawiam

Tsubasa Ozora
28-09-15, 22:37
A mógłbyś podać źródło, którzy to inżynierowie twierdzą że pompa powinna być wymieniona po 100 tys ? Pamiętam stare forum Hondziarzy i tam pisano, że pompę wody wymienia się przy okazji założenia trzeciego paska a to by wychodziło ok 200 tys
źródło jest takie że jakość pomp w zamienniku jest słaba i w 80% po założeniu nowego paska na starą pompę wyje lub rozcieka się po 15tys
Z OEM pompą zgadzam się w 100% co drugą lub trzecia wymiana jeśli nie ma luzu lub wycieku.
Ja jestem jednym z tych pierwszych na tym forum, ale z powodu nieprzyjemnych nie porozumień z "szlachtą" straciłem swoje konto i jestem znowu po kilku letniej przerwie.