Zobacz pełną wersję : Malowanie kilku czesci CIVIC EJ6 G 82 P , skąd wziąć lakier ?
Witam, moja świeżo zakupiona Ej6 wymaga kilku poprawek lakierniczych. Nigdy się w to nie bawiłem więc potrzebowałbym waszej pomocy.
Najpierw tylny zderzak ma ubytki, myślę nałożyć szpachlę i pomalować to. Tylko gdzie kupić taki lakier o oznaczeniu G 82 P ? Potrzebny będzie jakiś podkład itp. ?
Do tego ktoś kiedyś szpachlował maskę oraz tylną klapę i niestety widać na nich pęknięcia, takie pajączki. Co zrobić z tym fantem ?
No i ogólnie jest też kilka mikrorysek i tych głebszych też się kilka znajdzie ? Jak się można ich pozbyć ? Te bardziej głębokie malować jakoś ?
Jeżeli chodzi o lakier to ściągnij klapkę od wlewu paliwa i podjedź do jakiejś mieszalni to Ci dobiorą lakier, a nawet nabiją do puszki.
Ale ten lakier będzie identyczny czy tylko podobny ? Znalazłem u siebie w bagażniku taki mały pojemniczek z napisem HONDA G 82 P , tylko niestety już pusty. Nie kupię czegoś takiego gdzieś na necie ?
A nie czasem BG 28P?, jak masz turkusową hondę, to BG na pewno. lakier kupisz w każdej mieszalni lakierów, na allegro, do puszki bez problemu Ci nabiją.
Rysy spróbuj przepolerować pastą, a jak są bardzo głębokie to bez malowania się nie obejdzie.
Jedziesz do mieszalni z klapką i CI dopiorą lakier idealnie. Tak jak u mnie w mieszalni zostawię klapke to on robi swoje magiczne pomiary sprzętem w kilkunastu rodzajach oświetleń i lakier dobiera idealnie.
Otóz zakupiłem lakier z tej aukcji : http://allegro.pl/show_item.php?item=5121000411
I teraz jak to pomalować ? Nałożyłem szpachle, wyszlifowałem i co teraz ? Ten lakier nakłada się raz ? Jeżeli więcej to po każdym lakierowaniu pryskam jeszcze bezbarwnym czy tylko na sam koniec ?
Nałożyłem szpachle, wyszlifowałem i co teraz ? Ten lakier nakłada się raz ? Jeżeli więcej to po każdym lakierowaniu pryskam jeszcze bezbarwnym czy tylko na sam koniec ?
Na wyszlifowaną szpachlę musisz dać podkład akrylowy- pod ten kolor bazy co kupiłeś (G82P) podkład najlepiej czarny 2-3 cienkie warstwy w odstępach 10-15min. Po wyschnięciu (około pół godziny - zależy od temperatury) szlifujesz na sucho papierem o gradacji 800 i odpylasz,odtłuszczasz . Nakładasz bazę ,na ten czarny podkład wystarczy 2-3 cienkie warstwy (będziesz widział jak kryje) oczywiście odczekujesz między warstwami na odparowanie jak przy podkładzie. Po 15-20minutach od ostatniej warstwy bazy nakładasz lakier bezbarwny. Pierwsza warstwa cieniutko tylko lekko przypylić,15 min. i następna warstwa już normalnie ,i po następnych 15 min. trzecia warstwa na tyle ,,gruba'' żeby wylać (uzyskać połysk) ,ale nie za grubo żeby nie poleciał zaciek.
I tyle,jak robisz to pierwszy raz ,to szału nie będzie ,a pozwolę sobie stwierdzić że będzie tragicznie :) Idealnie sprayem nie zrobisz,trzeba mieć bardzo duże doświadczenie (żeby dobrze wyszło ważne jest umiejętne maskowanie, po każdej warstwie przeklejać taśmę o kilka milimetrów dalej i nie na ostro żeby nie było progu,chyba że malujesz cały element to wtedy kombinacje z taśmą masz z głowy,ale cały element sprayem to już lekka przesada ;) ) .Popatrz na youtubie, jest tam setki filmików jak malować sprayem .
Na wyszlifowaną szpachlę musisz dać podkład akrylowy- pod ten kolor bazy co kupiłeś (G82P) podkład najlepiej czarny 2-3 cienkie warstwy w odstępach 10-15min. Po wyschnięciu (około pół godziny - zależy od temperatury) szlifujesz na sucho papierem o gradacji 800 i odpylasz,odtłuszczasz . Nakładasz bazę ,na ten czarny podkład wystarczy 2-3 cienkie warstwy (będziesz widział jak kryje) oczywiście odczekujesz między warstwami na odparowanie jak przy podkładzie. Po 15-20minutach od ostatniej warstwy bazy nakładasz lakier bezbarwny. Pierwsza warstwa cieniutko tylko lekko przypylić,15 min. i następna warstwa już normalnie ,i po następnych 15 min. trzecia warstwa na tyle ,,gruba'' żeby wylać (uzyskać połysk) ,ale nie za grubo żeby nie poleciał zaciek.
I tyle,jak robisz to pierwszy raz ,to szału nie będzie ,a pozwolę sobie stwierdzić że będzie tragicznie :) Idealnie sprayem nie zrobisz,trzeba mieć bardzo duże doświadczenie (żeby dobrze wyszło ważne jest umiejętne maskowanie, po każdej warstwie przeklejać taśmę o kilka milimetrów dalej i nie na ostro żeby nie było progu,chyba że malujesz cały element to wtedy kombinacje z taśmą masz z głowy,ale cały element sprayem to już lekka przesada ;) ) .Popatrz na youtubie, jest tam setki filmików jak malować sprayem .
Co by nie zrobił to będzie śmiech na sali po tym malowaniu. Sprejem to sobie zaciski maluj a nie elementy karoserii.
Czy ty malujesz baze do taśmy o.O?