Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Układ wydechowy - kolektor 4-2-1 - prośba o pomoc

cza-rny
21-09-15, 12:58
Witam wszystkich
i od razu proszę o pomoc wszystkich klubowiczów, którzy mają bogatsza wiedzę na ten temat.
A więc od początku – mam Honde Civic VI 1,5 114 KM 5D bodajże jeśli dobrze pamiętam jest to MB3. – od razu zapytam czy silnik w mojej Hondzie to D15z8, jeśli nie to gdzie znajdę symbol silnika?
Mam problem z układem wydechowym. swojego czasu wymieniłem tłumik końcowy na dedykowanego ultra, a środkowy dałem z firmy asmet – przy takiej konfiguracji był fajny pomruk, a i jazda zrobiła się przyjemniejsza. Postanowiłem iśc krok dalej (i chyba przedobrzyłem) i zmienić kolektor. Z uwagi, że w mojej hondzie kolektor wydechowy jest razem z katalizatorem to jednym zamachem chciałem załatwić dwa tematy, pozbycie się katalizatora i podmienić kolektor.
Zamontowałem kolektor 4-2-1 od D16z6 autko zrobiło się bardzo żwawe, ale pojawiły się problemy :-(
Pojawił się:
- metaliczny dźwięk przy obrotach 2500-3500,
- dziwne jakieś jakby dławienie się silnika,
- i co najgorsze chyba zrobiło się pierońsko głośno :-(
I tu moje pytanie, co dalej z tym począć:
- wrócić do starego kolektora z katalizatorem
- dodać za tym obecnym kolektorem katalizator, jeśli tak to, jaki i czy to w ogóle pomoże i czy w ogóle jest to możliwe
Jeśli to pomoże to powiem, że czapkę też mam od D16z6

Druga sprawa, z uwagi, że tarcze i klocki z tyłu mam w fatalnym stanie chciałbym w miejsce fabrycznych wstawić coś „lepszego”.
Hurtem chciałbym wymienić: tarcze, klocki, zaciski i przewody hamulcowe

z góry bardzo dziękuje, za wszystkie odpowiedzi