PDA

Zobacz pełną wersję : Prędkościomierz - wskazówka zwariowała

klubowicz
17-09-15, 09:54
Mam problem z MB2.

Wczoraj podjeżdżam na parking, parkuję, gaszę silnik i w tym momencie wskazówka prędkościomierza wykręciła oberka w prawo i zatrzymała się na plastikowej ośce od kasowania licznika dziennego. Stoi teraz pionowo w dół.

Oczywiście ponowne odpalenie i jazda powrotna nic nie dały, więc po powrocie do domu zacząłem kombinować i jedyne na co wpadłem to odłączenie klemy z aku.

Odłączyłem na jakieś 5 min, zero reakcji, nadal to samo.
Następnie spróbowałem jazdy na wstecznym z dużą prędkością - również stoi w miejscu.

Co istotne - licznik przebiegu dziennego działa, licznik całkowitego przebiegu działa, obrotomierz również działa.

Ma ktoś pomysł co to może być?

sweet
17-09-15, 10:29
Jeśli jest pionowo w dół to możliwe, że wyczepiła się i jest luźna?
Chyba, bez wyjęcia zegarów z deski się nie obejdzie.

klubowicz
17-09-15, 10:36
prawie pionowo, bo blokuje ją ośka od kasowania przebiegu

vnv_nation
17-09-15, 11:02
Następnie spróbowałem jazdy na wstecznym z dużą prędkością - również stoi w miejscu.

Hahahahah :D Serio? :D

klubowicz
17-09-15, 11:17
Hahahahah :D Serio? :D

Z czego ten śmiech?

vnv_nation
17-09-15, 16:26
Gratuluję genialnego pomysłu :) bajka "sąsiedzi" się przy tym chowa :D

klubowicz
17-09-15, 16:42
Gratuluję genialnego pomysłu :) bajka "sąsiedzi" się przy tym chowa :D

Widze, ze nie masz nic madrego do powiedzenia w moim problemie wiec kulturalnie powiem wypi......j.

Zdaje sie, ze nalezysz do tych uzytkownikow forum co tylko potrafia wejsc w watek by palnac cos glupiego,zadnej merytoryki.

Jezeli wskazowka stanela dęba co nie zdarzylo mi sie w zadnym samochodzie przez 20lat to sprawdzam wszystko co mo do glowy przychodzi.

Jak jestes taki madry to powiedz co bys ty zrobil cwaniaczku. Chetnie sie posmieje. Tylko nie wstawiaj sucharow o czujniku vss znalezionych na forum bo jjz go sprawdzalem, podmienilem i dziala.

Bartko
17-09-15, 16:45
Z czego ten śmiech?

Jak jedziesz na wstecznym to prędkość wskazuje normalnie, jakbyś jechał do przodu. To nie Duży Fiat. :cool:

P.S.
Szukaj drugiego licznika. Po prostu.

bartek_levis
18-09-15, 14:16
:) Honda szybciej stoi niż inne samochody jadą... :)
ukręcił się mechanizm wskazówki, jak coś mam zegary pisz PW

klubowicz
27-09-15, 16:37
:) Honda szybciej stoi niż inne samochody jadą... :)
ukręcił się mechanizm wskazówki, jak coś mam zegary pisz PW

Otoz panowie nic sie nie urwalo.
Wyjalem licznik,rozebralem i palcem wrocilem wskazowke na zero.
Zlozylem, przejechalel sie i tak juz tydzien dziala bez zarzutu.

Ale. No wlasnie bo jest ale.

To nie byl przypadek jednorazowy bo raz po raz przy zgaszeniu auta wskazowka sobie wystrzeli do 50tki-60tki mniej wiecej.
Jezeli skoczy powyzej 130km^h to wowczas poleci juz na koniec skali bo grawitacja sciagnie ja w druga strone.

Wiec problem jest gdzie indziej niz w zegarach.

Bartko
28-09-15, 16:12
Wiec problem jest gdzie indziej niz w zegarach.A gdzie? Może w oponach? ;)

Zbyszek l
28-09-15, 22:59
Miałem taki sam problem i okazało się że nawalił czujnik prędkości. Jest zamontowany na obudowie skrzyni biegów. Koszt czujnika na szrocie to 30 zł. Czas wymiany to 10 minut.