Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Błąd P0171 OBD Civic VII EM2 check engine

primexx88
15-09-15, 14:09
Witam Panowie.

Od jakiegoś czasu wyskakuje mi check engine na zegarach. Po podłączeniu pod komputer, wykazuje, że jest to błąd P0171 - mieszanka paliwowo powietrzna zasilająca blok cylindrów nr 1 za uboga (system too lean).

Autko to Civic VII Coupe EM2 1.7 D17A8 z LPG.

Aby wyeliminować przyczyny powstawania błędu wymieniłem filtr powietrza oraz świece zapłonowe. Byłem również u gazownika, który sprawdzał stosunek paliwa do powietrza na benzynie jak i lpg - i wyszedł praktycznie idealny wskaźnik w 1 i 2 przypadku.

Generalnie, jeśli pojawia się check z tym błędem, nie czuć żadnych skutków oprócz świecącej się kontrolki.

Jednak mimo to, drażni mnie ona, a lubię gdy w aucie wszystko pracuje i działa bez zarzutu.

Jeżeli któryś z was miałby na to pomysł co może być przyczyną, piszcie śmiało ;).

bartaz86
15-09-15, 14:41
miałem to samo w ep2 1.6 sport benzyna ten sam błąd , zadnej roznicy nie bylo podczas jazdy. I co sie okazało wystarczyło tylko zmienić stacje benzynowai problem znikł, zmień stacje z paliwem i gazem i wtedy porównaj :0

primexx88
18-09-15, 14:58
Generalnie jedno i drugie tankuje na Orlenie. Kilka razy zdarzyło mi się na innych stacjach, gdzie i tak check z tym błędem wywalało.
Także u mnie chyba to nie to, ale dziękuję za sugestię.

janekldz
20-09-15, 17:56
U mnie czasami ten sam błąd wyskakiwał. Zmieniłem stację i pomogło.

DRIVERRS
20-09-15, 21:33
Taka luzna propozycja, mozliwe ze to zawor egr jest zabrudzony.

primexx88
21-09-15, 12:54
Ok panowie, popróbuję. EGR również sprawdzę. Dziękuję za pomoc :)

primexx88
28-09-15, 10:23
Panowie, podjechałem jednak do gazownika, żeby jednak jeszcze raz sprawdził jak z tą dawką na gazie, i jednak tym razem stwierdził, że w niektórych punktach faktycznie jest zbyt uboga.
Skorygował co było trzeba, i czuć różnicę - auto lepiej się zbiera, no i zrobiłem już 600 km a błędu brak.
Temat do zamknięcia :)