Zobacz pełną wersję : Zgasł Na światłach I Nie Pali !!!!!
Witam, padł accord 2.0. Kręci ale nie pali. Aparat zapłonowy - cały (rozbierałem), żadnych błędów, pół baku paliwa. Przejechałem jakieś 500 metrów stanąłem na światłach, chciałem ruszyć i zgasł. Pomocy!
Wiesz co zrób tak:
Niech ktoś kreci rozrusznikiem a ty wyciąg, a w zasadzie unieś podczas kręcenia jeden kabel WN od świecy. Powinno być słychać takie charakterystyczne bicie, przeskok iskry.
Teraz już wiesz czy dostaje iskrę czy nie.
Jeśli tak to odkręć wąż od paliwa i sprawdź czy paliwo jest pompowane, najlepiej zaraz przy listwie kolo wtrysków.
Jeśli jest pompowane to możliwe że cos z wtryskami ?
Jeśli nie było wcześniej iskry to cos z kablami/aparatem/układem zapłonowym.
Warto jeszcze odkręcić świece i zobaczyć co tam się dzieje.
Po tym juz coś powinniśmy wiedzieć
jest tak , że nie ma iskry. Czy może to być kopułka aparatu?
mateuszafro
04-08-08, 11:33
witam.Ja tak miałem przy civiku,jechałem i podczas jazdy mi zgasł.Mechanik stwierdził że trzeba wymienić cały aparat zapłonowy.Jeżdziłem za aparatem po giełdach itp aż trafiłem na gościa w luboniu koło poznania zajmującego się tylko hondami (miał mały warsztacik przy chacie).Wziął aparat zapłonowy w ręce i zaczął tam coś mierzyć,okazało się że padnięty był teraz niepamiętam jak to się zwało ale na 99% moduł sterujący,taka mała kostka w aparacie.Gość powiedział że już bylo w nim grzebane bo był moduł "firmy" akira;) na wszelki wypadek dał mi inną kopułkę bo powiedział że ta może mieć przebicie.Cała operacja kosztowała mnie 70zł a za aparaty kompletne wołali po 500zł;-)
Cewka i/lub moduł zapłonowy, właśnie to samo przerabiam, zgasła mi bez powodu i nie szło odpalić... Sprawdź, czy cewka nie jest uszkodzona, jeśli wszystko wygląda dobrze, zacznij wymianę od modułu zapłonowego.
Nie ma iskry - zaplon, poczyscic, posprawdzac, powinno byc kul/
Mateuszafro - drugi za mna uzytkownik z Pleszewa ??
Pablo18Kce
06-08-08, 11:58
nanko ja obstawiam moduł zapłonowy. Zobacz mój temat z przed paru dni: http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=23669 objawy były bardzo podobne, dzialo sie tak samo.
mateuszafro
06-08-08, 13:10
mizer w dowodzie z pleszewa;) teraz mieszkam na małej wsi Ruda (nie daleko dobrzycy);)
ok to sprawdzę ten moduł i powinno grać.
moduł wymieniony i wszystko gra !