PDA

Zobacz pełn± wersję : Problem z odpaleniem civic

przemekziom
12-09-15, 21:06
Witam mam problem z odpaleniem mojej hondy civic 1,8 140 km 2006r. Sytuacja wygl±da następuj±ca auto zaparkowałem w niedziele wieczorem i wtedy wszystko było ok. Następnie kiedy potrzebowałem auta był to czwartek. wtedy też zauważyłem ze wycieraczki s± w dziwnej pozycji(były w połowie szyby przesunięte nie mam pojęcia czy to jest w jaki¶ sposób powi±zane z tym że auto nie odpal, czy to jakie¶ wygłupy s±siadów) wracaj±c do tematu podszedłem otworzyłem auto z pilota i już wtedy zauważyłem ze tak jak zawsze nie mrugnęły ¶wiatła awaryjne lecz drzwi były otwarte. Następnie chciałem włożyć kluczyk do stacyjki lecz ta zablokowała się w połowie i została w takiej pozycji wtedy odkryłem ze akumulator jest rozładowany do nic nie dział ni ¶wiatła klakson nic. ¦pieszyłem się wiec tak zostawiłem auto ale nie dało się go zamkn±ć z kluczyka wiec musiałem zatrzasn±ć drzwi. wieczorem pożyczyłem przewody aby podładować akumulator i odpalić auto lecz to nie pomogło. samochód teraz ma już pr±d rozrusznik kręci ale nie zapala, na desce rozdzielczej mruga cały czas zielony kluczyk co chyba informuje o problemie z immobilizerem. Nie wiem czy ma to jaki¶ znaczenie ale teraz auta nawet jak jest naładowane nie da się zamkn±ć i otworzyć z pilota. nie mogę też zamkn±ć auta kluczykiem, tylko muszę zatrzasn±ć. Proszę o jak±¶ pomoc, co mam zrobić w takiej sytuacji(chciał bym unikn±ć wizyty w ASO)

irecki26
12-09-15, 21:11
Witam mam problem z odpaleniem mojej hondy civic 1,8 140 km 2006r. Sytuacja wygl±da następuj±ca auto zaparkowałem w niedziele wieczorem i wtedy wszystko było ok. Następnie kiedy potrzebowałem auta był to czwartek. wtedy też zauważyłem ze wycieraczki s± w dziwnej pozycji(były w połowie szyby przesunięte nie mam pojęcia czy to jest w jaki¶ sposób powi±zane z tym że auto nie odpal, czy to jakie¶ wygłupy s±siadów) wracaj±c do tematu podszedłem otworzyłem auto z pilota i już wtedy zauważyłem ze tak jak zawsze nie mrugnęły ¶wiatła awaryjne lecz drzwi były otwarte. Następnie chciałem włożyć kluczyk do stacyjki lecz ta zablokowała się w połowie i została w takiej pozycji wtedy odkryłem ze akumulator jest rozładowany do nic nie dział ni ¶wiatła klakson nic. ¦pieszyłem się wiec tak zostawiłem auto ale nie dało się go zamkn±ć z kluczyka wiec musiałem zatrzasn±ć drzwi. wieczorem pożyczyłem przewody aby podładować akumulator i odpalić auto lecz to nie pomogło. samochód teraz ma już pr±d rozrusznik kręci ale nie zapala, na desce rozdzielczej mruga cały czas zielony kluczyk co chyba informuje o problemie z immobilizerem. Nie wiem czy ma to jaki¶ znaczenie ale teraz auta nawet jak jest naładowane nie da się zamkn±ć i otworzyć z pilota. nie mogę też zamkn±ć auta kluczykiem, tylko muszę zatrzasn±ć. Proszę o jak±¶ pomoc, co mam zrobić w takiej sytuacji(chciał bym unikn±ć wizyty w ASO)

Poczytaj o programowaniu immo, moze to będzie dobry trop. Jak masz drugi kluczyk to spr. moze tez bateria w pilocie jest padnięta..

przemekziom
12-09-15, 21:14
mam drugi kluczyk ale z tamtym jest
taka sama sytuacja

TRAFO
12-09-15, 21:17
A kto¶ czasem nie próbował go zwin±ć? Zamki uszkodzone a komputer rozprogramowany...

przemekziom
12-09-15, 21:21
brałem to pod uwagę zwłaszcza po tej historii ze stacyjk±, ale wiesz nic nie zginęło ze ¶rodka w schowku miałem zegarek na rękę za kilka 100 i on jest wiec sam nie wime

TRAFO
12-09-15, 22:38
Pilot powinien zamkn±ć auto bez względu na immobiliser. Więc jak i pilot i kluczyk nie idzie to sprawdził bym czy na pewno nie było próby kradzieży.
Może nie interesowały ich schowki tylko samo auto, a skoro nie dało się auta odpalić bo z innych przyczyn aku wysiał to go zostawili.
SprawdĽ czy zamek w drzwiach daje się kręcić ¶rubokrętem, to powinno pokazać czy wkładka jest wyłamana.

przemekziom
12-09-15, 22:44
tak jak pisałem kluczykiem mogę otworzyć ale już zamkn±ć nie.A z tym ¶rubokrętem to nie będę próbował żeby zamka nie skopać

CRX1
13-09-15, 01:30
Objawy tak jakby wstrz±sowy uniemożliwiał uruchomienie Hondy . A zamykanie z klucza , wygl±da na rozprogramowanie pilota .

marcin001984
13-09-15, 10:42
tak jak pisałem kluczykiem mogę otworzyć ale już zamkn±ć nie.A z tym ¶rubokrętem to nie będę próbował żeby zamka nie skopać

przecież nie na chama tylko z wyczuciem tym ¶rubokrętem :)

TRAFO
13-09-15, 12:54
Objawy tak jakby wstrz±sowy uniemożliwiał uruchomienie Hondy . A zamykanie z klucza , wygl±da na rozprogramowanie pilota .

Wstrz±sowy nie pobudza do ¶wiecenia ikonki od immobilisera tylko odcina pompę paliwa - co nie znaczy że nie warto go sprawdzić, pomysł dobry.
Elektronika w kluczu nie ma nic wspólnego z zamykaniem/otwieraniem mechanicznym zamków a służy tylko do zdalnego sterowania zamkami i odblokowania immobilisera.

przecież nie na chama tylko z wyczuciem tym ¶rubokrętem :)

Dokładnie. Lekko wsadzić i sprawdzić czy nie ma oporów w kręceniu zamkiem. Inna opcja to pożyczyć kluczyk od innej hondy i spróbować czy da się nim pokręcić, wtedy nic nie powinno się "skopać".