Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Prawidlowa zmiana biegow?

CzepekLidera
07-09-15, 23:48
Witam,
Czy zdarzylo Wam sie kiedys ze nie weszla "dwojka" do konca, zdjeliscie szybko noge ze sprzegla i bylo slychac zgrzyt? Zdarzylo mi sie to ze 2/3 razy, jezeli bedzie sie to powtarzac to czy czekaja mnie jakies powazne konsekwencje w przyszlosci? Do jakich obrotow krecicie auto zeby zmienic bieg na wyzszy?

Pozdrawiam!

Hayabusa
08-09-15, 07:54
Też czasami mi się zdarzy.

mitusm
08-09-15, 12:36
Potwierdzam, przez 1.5 roku dwa razy udało mi się 'zgrzytnąć' 2-ką.
Prędkość obrotowa nie ma tu chyba większego znaczenia jak puścisz sprzęgło zanim wejdzie bieg.
Może regulacja fotela pomoże i wcale nie żartuję. :)

CzepekLidera
08-09-15, 12:42
Nie wiem czy tylko ja tak mam, ale u mnie dwojka wchodzi jakby nie chciala.. Mysle nad malym upgradem, galka skunk2 poprawi ruch? Ma ktos? Jakie odczucia?

shinoda
08-09-15, 12:49
u mnie po zamontowaniu shorta + zmianie galki na skunk2 jest lepiej jak bylo jesli chodzi o wbijanie biegow - wiec polecam. zmienilem tez olej w skrzyni biegow (mtf hondy - mimo, ze na forum kraza opinie, ze lepszy jest produkt motula - ale mysle, ze wazne w tej sytuacji jest samo to, ze olej zostal wymieniony, bo podejrzewam ze poprzedni mogl byc tam od nowosci..)

agrttc
08-09-15, 13:42
Ja też mam wrażenie że po wymianie oleju w skrzyni biegi zaczęły lepiej chodzić, jakby bardziej precyzyjnie
Gałke skunk i shorta też mam :)

CzepekLidera
08-09-15, 15:08
Czekam na info od butlera w sprawie nowej partii shortow 2.0. Galke zamowie zatem. Przy jakim przebiegu najlepiej zmienic olej w skrzyni?

Tommi01
09-09-15, 22:49
moze sprzeglo sie konczy??

CzepekLidera
09-09-15, 22:57
moze sprzeglo sie konczy??

Myslisz ze mogloby sie konczyc przy przebiegu 43 tysie?
To ze czasem zgrzytnie wplywa negatywnie na prace przekladni?

Hayabusa
10-09-15, 07:32
Myslisz ze mogloby sie konczyc przy przebiegu 43 tysie?
To ze czasem zgrzytnie wplywa negatywnie na prace przekladni?

Sprzęgło może się skończyć i po 10 tyś km jeśli ktoś nie potrafi jeździć :)

agrttc
10-09-15, 10:01
Moje wytrzymało 230 tys ;)

marcin001984
10-09-15, 21:15
Ja mam przebieg ponad 107 tys. i moje sprzęgło chyba nadal ma się świetnie, bo czasem jak chcę szybciej ruszyć na światłach na wzniesieniu to zdarza się, że mi silnik zgaśnie. Pamiętam jak kiedyś jeździłem rodziców Fiatem Tipo i kończyło się sprzęgło to prawie nie było szans żeby silnik zgasł przy ruszaniu. Po wymianie na nowe przez kilka dni nie mogłem się przyzwyczaić i gasiłem silnik przy ruszaniu

CzepekLidera
10-09-15, 21:52
Rozumiem panowie ale dalej nie dowiedzialem sie czy zgrzytniecie dwa razy do roku wplywa negatywnie na prace przekladni?

marcin316
11-09-15, 06:53
Zgrzytanie wpływa na zużycie przekładni tak jak palenie gumy na trwałość opon ;) niestety...

cyborgwrc
11-09-15, 08:29
Rozumiem panowie ale dalej nie dowiedzialem sie czy zgrzytniecie dwa razy do roku wplywa negatywnie na prace przekladni?

Co starasz się uzyskać zadając takie pyytanie? Że skrzynia się dociera, jak nie wskakuje do końca bieg i drze synchronizatory na wiór? No nie. Praca skrzyni się nie poprawi na lepsze. Ale nie jest to też koniec świata jak delikatnie przytrzesz i od razu odpuścisz. Takie rzeczy się po prostu zdarzają. Byle nie dwa razy na dzień ;)

CzepekLidera
11-09-15, 09:33
Spoko Pany, juz wszystko wiem. Dziekowac