Zobacz pełną wersję : D16y8 wymiana oleju.
Robert_Civic
02-09-15, 07:10
Cześć,
Niedawno kupiłem Civica coupe EJ8.
Pytanie tyczy się oleju. Poprzedni właściciel zalał go Motylem 6100 symetric 15W50. Dzwoniąc do przedstawiciela firmy Motul dowiedziałem się, że jest to olej troszkę lepszy od polsyntetycznego.
Znalazłem też pod maską karteczkę z wymiany na której napisane było ze przy przebiegu 230000km był lany półsyntetyk. Obecny przebieg 300000km.
Pytanie;
Czy mogę teraz zalać go olejem polsyntetycznym np. Mobil 10W40?
Robert_Civic
02-09-15, 09:02
Mam jeszcze pytanie odnośnie miski olejowej. Czy podejdzie z innego silnika d-serii bez przerabiania? ;)
Po pierwsze, to zly dzial. A po drugie-jaki jest powod, ze chcesz zmienic parametry oleju?
Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka
Robert_Civic
02-09-15, 09:34
Jest problem z dostępnością tego oleju od ręki (motul 15W50). Silnik bierze troszkę oleju także muszę brać pod uwagę również dolewki. Samochód mam od 3 dni, jednak zauważyłem zużycie na 600km przepalila może z 200ml.
To jak nie chcesz dolewać więcej, to radzę Ci go nie zmieniać. Kupisz go online, zamów sobie więcej.
Moze jakis wyciek masz?
Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka
Tak, na pewno ma - do cylindrów przez pierścienie :)
Robert_Civic
03-09-15, 00:24
Ktoś grzebał przy misce koło korka upustowego. Jest on mokry lecz plamy pod samochodem nie ma. Wygląda na to, że miska była kldjona/spawana.
Jak się lata to i się większy kamień trafi w końcu ;)
Auto, zwłaszcza z tym silnikiem, nie było używane do jazdy po bułki. Ty chyba też nie po to go kupiłeś. ;) Zresztą olej pewnie chłopak też dobrał, pod odpowiednie tendencje i nie wykluczone, że za radą z tego forum.
Jak zalejesz go Mobilem 10W40 to jest szansa, że nie nadążysz z dolewkami. :) Zamów sobie olej oil-land.pl z tej firmy. Z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że bierze około 400ml/1000 km, co nie jest wcale złym wynikiem i spokojnie da się z tym jeździć. Zależy ile rocznie jeździsz, weź sobie odpowiednio więcej na dolewki. Przy 10 000 na rok, wyjdzie Ci 4 l dolewki. Kup więc 5tkę i 3 x 1l, będziesz miał z głowy. Gość wysyła do paczkomatów, a jak dobierzesz od razu u niego filtry itd i wyjdzie Ci powyżej 200 PLN, to wysyłka gratis. D-seria, która bierze 400ml/1000 km to auto w dobrym stanie, uwierz mi, chociaż już trochę zmęczona życiem ;). ;) Nie zmaść go słabym olejem, bo Ci moment poleci i będziesz lał 1l na 1000km. Miskę, kupisz na allegro bez problemu, bo dużo tych silników "pada". Przed założeniem ją porządnie oczyść, do tego zakup nową - pasującą uszczelkę (ten gość w oil-land może mieć).
U mnie ten i każdy inny Motul dostępny od reki
Wysłane z mojego G630-U20 przy użyciu Tapatalka
Robert_Civic
04-09-15, 06:42
Dziękuję za pomoc i informacje koledzy. ;)
D-seria, która bierze 400ml/1000 km to auto w dobrym stanie, uwierz mi,
No proszę Cię. :D
Jak nazwiesz taka, ktora 0,4 bierze na 15000km?